Wanneer je autorijden leuk vindt en daarbij graag met mensen werkt, kan het beroep taxichauffeur een ideaal beroep voor je zijn. Als taxichauffeur kom je dagelijks met andere klanten in contact, die je van de ene naar de andere plek moet vervoeren. Taxichauffeur is niet het enige beroep waarbij je mensen per auto vervoert. Je zou bijvoorbeeld ook eens kunnen kijken naar een beroep als privéchauffeur, een chauffeur die een huisarts van de ene naar de andere patiënt vervoert, enzovoorts. Het voordeel aan het beroep taxichauffeur ten opzichte van deze andere beroepen is dat je als taxichauffeur met veel meer mensen in contact komt.
Bij het werk van een taxichauffeur is het erg belangrijk om de veiligheid je passagiers en andere weggebruikers in de gaten te houden. Daarbij moet je zo snel mogelijk met je taxi op de plek van bestemming aankomen. Dit geldt in het bijzonder voor zakenmensen die nog snel naar een zakelijke afspraak vervoerd moeten worden. Als taxichauffeur kun je een eigen onderneming oprichten, je aansluiten bij een grotere taxicentrale in de buurt, of diensten aanbieden via een nieuwe taxidienst als Uber.
De werkdag van een taxichauffeur
De werkdag van een taxichauffeur kan heel afwisselend zijn, omdat je vooraf nooit precies weet met welke klanten je te maken krijgt en naar welke bestemmingen je moet rijden. Als je als taxichauffeur aan de slag gaat in een stad zullen veel taxiritten binnen de stad zelf blijven, waarbij zakenmensen en toeristen naar kantoorpanden, toeristische trekpleisters, het vliegveld, of een centraal station moeten worden vervoerd. Doordat je met erg veel verschillende types mensen in de auto komt te zitten zal je heel afwisselende gesprekken met klanten hebben. Zo blijft het leuk om mensen te vervoeren als taxichauffeur!
Bij je werk als taxichauffeur word je vaak beloond voor het snel vervoeren van een passagier, omdat je in zo’n geval vaak een fooi van je klant krijgt. Daarbij kun je sneller naar een volgende klant rijden, waardoor je dagomzet groter wordt. Taxichauffeurs kunnen vanaf een taxistandplaats werken, of telefonische oproepen vanuit een centrale of vanuit huis aannemen. De taxistandplaatsen vind je vaak op centrale plekken in een stad. Denk aan het centrum, het station, een vliegveld, enzovoorts.
Er zijn ook taxichauffeurs die zich met name richten op specifieke trajecten. In Nederland zou je als taxichauffeur kunnen pendelen tussen Schiphol en de Randstad, waarbij je voortdurend op en neer rijdt om mensen van Schiphol op te halen of naar de luchthaven toe te brengen vanuit steden in de Randstad. Ook rond grote evenementen rijden veel taxichauffeurs een vaste route om mensen op te halen of weg te brengen.
Taxichauffeur worden: welke opleiding volgen?
Als je taxichauffeur wil worden moet je niet alleen goed kunnen rijden en de nodige rijervaring hebben opgedaan, ook moet je een rijstijl hebben die aangenaam is voor je passagiers. Waar jij het geen probleem vindt om hard door bochten te rijden, kan een passagier hier misselijk van worden. Houd hier rekening mee tijdens het werken als taxichauffeur. Daarbij moet je tijdens je autoritten als taxichauffeur voortdurend in je achterhoofd houden dat een passagier zo snel mogelijk op de plek van bestemming aan wil komen. Voor taxichauffeurs gelden dezelfde verkeersregels als voor andere weggebruikers.
Om als taxichauffeur aan de slag te mogen gaan dien je te beschikken over een B-rijbewijs, wat een speciaal rijbewijs is voor iemand die als chauffeur werkt. Met een B-rijbewijs kun je niet alleen als taxichauffeur aan de slag gaan, maar kun je ook verschillende andere beroepen waarbij je als chauffeur werkt beoefenen. Denk aan een beroep als privéchauffeur voor zakenmensen of huisartsen, een beroep waarbij je als chauffeur geneesmiddelen vervoert tussen apothekers en distributiecentra, enzovoorts. Je kunt hier simpelweg een opleiding taxichauffeur voor volgen.
Tot slot moet je naast het B-rijbewijs ook nog een taxipas halen. Dit diploma valt binnen 4 weken te behalen en hiervoor dien je minimaal 17 jaar te zijn.
Chauffeursopleidingen
Reachstacker Chauffeur
SOMA Bedrijfsopleidingen | Klassikaal | 239.0 | Max. deelnemers: 6 | Tijdsduur: 1.0
De reachstacker is een rijdend, zwaar hefwerktuig, en wordt ingezet voor het laden en lossen van containers en voor het verplaatsen en stapelen van containers op een op- en overslag locatie. Via de reachstacker worden cont…
W06-2 Chauffeur LZV
HOBP | 295.0 | Niveau: MBO | Tijdsduur: 6.0
Volg nu W06-2 Chauffeur LZV en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren.
Een LZV is een lange- zware voertuigcombinatie. Ze hebben een maximale lengte van…
W06-2 Chauffeur LZV
Studdy | 49.5 | Tijdsduur: 6.0
Studdy® ?All you can learn? 500+ cursussen, audioboeken, kranten ?Certificaat? 24/7 PC, mobiel, tablet
Een LZV is een lange- zware voertuigcombinatie. Ze hebben een maximale lengte van 25,25 meter en een gewicht van maxima…
Containerheftruck Chauffeur Basis en Herhaling
SOMA Bedrijfsopleidingen | Klassikaal | 259.0 | Max. deelnemers: 6 | Tijdsduur: 1.0
De containerheftruck is bedoeld voor het laden en lossen van containers en voor het verplaatsen van containers op een op- en overslaglocatie. Aan de containerheftruck is een schuifspreader of een toploader bevestigd om con…
Terminaltrekker Chauffeur Basis en Herhaling
SOMA Bedrijfsopleidingen | Klassikaal | 239.0 | Max. deelnemers: 6 | Tijdsduur: 1.0
De terminaltrekker chauffeur wordt ingezet bij het laden en lossen van schepen en spoorwagons. Hij rijdt en manoeuvreert met de terminaltrekker en voert lading (goederen en containers) af en aan over de terminal of de over…
Intest chauffeur bakwagen (C) - TA
TA Nederland | Klassikaal | 105.0 | Max. deelnemers: 1 | Tijdsduur: 1.0
Intake vrachtwagenrijbewijs / rijbewijs C
Beoordelen hoeveel lessen deelnemer ongeveer nodig heeft om het C examen positief af te kunnen ronden
Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur (U45)
TA Nederland | Klassikaal | 156.0 | Max. deelnemers: 16 | Tijdsduur: 7.0
Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur (U45)
Gevarieerde training waarbij de nadruk zal liggen op de veiligheid.
De leerdoelen zijn:
· De cursist weet hoe te handelen en hulp te verlenen bij ongevallen
· De cursist…
Online cursus Chauffeur (RV1 Techniek bedrijfswagens)
HOBP | 295.0 | Niveau: MBO | Tijdsduur: 16.0
Volg nu Online cursus Chauffeur (RV1 Techniek bedrijfswagens) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren.
Het klinkt eenvoudig, chauffeur worden. In de p…
Online cursus Chauffeur (RV1 Techniek bedrijfswagens)
Studdy | 49.5 | Tijdsduur: 16.0
Studdy® ?All you can learn? 500+ cursussen, audioboeken, kranten ?Certificaat? 24/7 PC, mobiel, tablet
Het klinkt eenvoudig, chauffeur worden. In de praktijk zien we dat veel cursisten al stranden bij de theorie. Volgens c…
Code 95 bus en vrachtauto chauffeur
Rijschool Collewijn | Klassikaal | 829.0 | Max. deelnemers: 15 | Tijdsduur: 7.0
Code 95 nascholing
Om beroepschauffeur te blijven, zijn beroepschauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen.
W…
Past het beroep taxichauffeur bij mij?
Bij het beroep taxichauffeur zijn verschillende persoonlijke eigenschappen belangrijk. Een goede rijstijl en voldoende rijervaring vormen de basis van de eigenschappen die je nodig hebt om succesvol als taxichauffeur aan de slag te kunnen gaan. Daarbij is ook het sociale aspect van het beroep taxichauffeur erg belangrijk. Je moet makkelijk een gesprek met mensen aan kunnen knopen en niet te verlegen zijn om je passagiers vragen te stellen. Veel passagiers vinden het erg fijn om tijdens een taxirit wat te praten. Anderen geven de voorkeur aan rit zonder te praten, om bijvoorbeeld nog wat belangrijke notulen of andere documenten door te kunnen nemen. Als taxichauffeur moet je dit goed aanvoelen tijdens de taxiritten die je rijdt.
Een ander aspect wat je helpt bij het werken als taxichauffeur is enige kennis over de omgeving. Des te meer je namelijk over de omgeving waar je rijdt weet, des te sneller kun je een passagier ook naar de plek van bestemming brengen. Een passagier moet vaak zo snel mogelijk worden afgezet, omdat een passagier haast heeft. Als je vooraf weet wat de snelste route naar de plek van bestemming is, kan je veel tijd besparen. Dit geldt in het bijzonder als je weet welke wegen afgesloten zijn, op welke wegen je vaak te maken krijgt met files, enzovoorts.
Vacatures voor taxichauffeurs
Hoewel taxichauffeurs altijd nodig zullen blijven, is het aantal vacatures voor taxichauffeurs momenteel nog enigszins beperkt. Er zijn enkele taxicentrales die taxichauffeurs vacatures aanbieden, maar dit aantal is beperkt. Als je toch voor een taxicentrale wilt werken, dan is het raadzaam om op internet te zoeken naar beschikbare vacatures voor taxichauffeurs. Er zijn verschillende websites waarop deze vacatures verzameld worden, evenals dat je op de website van een taxicentrale zelf kan kijken welke vacatures er beschikbaar zijn.
Veel taxichauffeurs kiezen ervoor om zelf een taxibedrijf te beginnen. Houd er rekening mee dat je voor het mogen aanbieden van taxidiensten over een vergunning van de gemeente moet beschikken. Met deze vergunning heb je daarbij toegang tot afgesloten taxistandplaatsen. Het is niet heel lastig om als taxichauffeur aan de slag te gaan in een eigen onderneming, omdat je hier naast de vergunning alleen een eigen auto voor nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je diensten aan te bieden via Uber, wat vaak nog een stuk makkelijker is.
Heb je vragen over Taxichauffeur?
Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Taxichauffeur', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!