Beroepen.nl » Steward(ess)

Steward(ess)

stewardess

Reizen naar verre landen en nieuwe culturen ontdekken, maar ook verantwoordelijk zijn voor de veiligheid aan boord van het vliegtuig: het beroep steward(ess) vormt een echte uitdaging. Je werkt binnen een leuk en afwisselend team en hebt verschillende werkzaamheden, waar ter wereld je ook bent. Ga jij de uitdaging aan?

Als stewardess (lees ook: steward) werk je vanuit een luchtvaartmaatschappij, bijvoorbeeld KLM of Transavia. De selectieprocedure is erg streng, daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden op dit beroep. Met de juiste steward(ess) opleiding en competities ga je een mooie toekomst als stewardess tegemoet.

Ben je stressbestendig, kun je goed communiceren en weet jij wat samenwerking is? Ben je flexibel inzetbaar en heb je er geen problemen mee om langere tijd van huis te zijn? Het lijkt erop dat het beroep stewardess helemaal bij jou past.

Zo ziet de werkdag van een stewardess eruit

De werkdag begint de avond van tevoren, waarbij de koffer wordt ingepakt (alleen bij internationale vluchten). Het is handig om vooraf te checken wat het weer op de plaats van bestemming is, zo neem je altijd de juiste kleding mee.
Op de werkdag zelf ontvang je een formulier met vluchtgegevens, vertrek- en aankomsttijd en het team waarin je werkzaam bent. Samen met collega’s bespreek je de belangrijkste punten van de vlucht. Dit gesprek wordt geleid door de purser, het hoofd van het cabinepersoneel. Samen met andere stewardessen controleer je de aanwezigheid van brandblussers en zwemvesten, maar ook overige veiligheidsvoorwerpen. Na deze check mogen de passagiers aan boord.

De stewardess is het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij. Je verwelkomt de passagiers, checkt de instapkaart en wijst de zitplaats aan. Sommige passagiers hebben hulp nodig bij het opbergen van de handbagage. Nadat iedereen aan boord is legt een stewardess uit wat de veiligheidsregels op het vliegtuig zijn. Hierbij wordt duidelijke uitleg gegeven hoe te handelen in geval van een noodsituatie. Moderne luchtvaartmaatschappijen vervangen de persoonlijke uitleg voor een videofilm.

Tijdens de vlucht worden passagiers voorzien van een drankje en, afhankelijk van de duur van de vlucht, ook van een maaltijd. Je draagt zorg voor het welzijn van de passagiers, of dit nu het begeleiden van kinderen is of het wegnemen van vliegangst bij volwassenen.
Ruim een half uur voor de eindbestemming bereid je passagiers voor op de landing. Na de landing begeleid je passagiers naar de uitgang van het vliegtuig. Ook controleer je of alle handbagage is meegenomen.

Bij nationale vluchten ben je vaak dezelfde dag weer thuis. Reis je naar verre landen, hou er dan rekening mee dat je enkele dagen van huis bent. In dit geval overnachten je in een hotel. Soms maak je met collega’s onderling afspraken om samen iets leuks te ondernemen. De terugreis werkt op dezelfde wijze als de heenreis.

Hier ben je werkzaam

De stewardess is in dienst van de luchtvaartmaatschappij. Dit kan om een grote en bekende luchtvaartmaatschappij gaan zoals KLM, Corendon of Dutch Airlines. Je kunt ook kiezen voor een kleinere of buitenlandse luchtvaartmaatschappij. In dit laatste geval is het belangrijk om rekening te houden met belastingregels uit dat land.

Opleiding tot stewardess

Slechts 1 op de 10 opgeleide stewardessen vindt op korte termijn een baan. De selectieprocedure is zeer streng, daarom is het belangrijk om aan alle vereiste te voldoen. Dit begint met het volgen van de juiste opleiding. Het beroep stewardess is op minimaal mbo 3 of 4 werk- en denkniveau.

Het IATA opleidingscentrum biedt een opleiding tot stewardess/steward. Hierbij wordt je volledig opgeleid en voorbereid. Er wordt een vooropleiding van minimaal mbo of mbo 4 gevraagd, of havo.

Tijdens de opleiding leer je alles over de procedures voor, tijdens en na de vlucht. De lesstof gaat dieper in op verschillende typen passagiers, service aan boord en het verlenen van EHBO. Omdat Engels de wereldtaal is, krijg je ook uitgebreid les hierin.
Het geleerde breng je in de praktijk door middel van rollenspellen, afgewisseld met een praktijkgedeelte in een vliegtuig. Ook aan sollicitatietraining wordt uitgebreid aandacht besteed. Zo ga je goed voorbereid de arbeidsmarkt op.

IATA is de internationale organisatie voor de luchtvaart. Meer dan 281 luchtvaartmaatschappijen zijn hierbij aangesloten en erkennen het IATA-diploma. Inschrijven voor de opleiding is mogelijk na een positieve uitslag van het selectiegesprek. De kosten voor de gehele opleiding bedragen €3990, dit is inclusief inschrijfgeld, studiemateriaal en examen.

De mbo-opleiding van TIO leidt op tot luchtvaartdienstverlening. Deze opleiding is te volgen op mbo 4 niveau. Het studieprogramma van deze opleiding bestaat voor 60% uit praktijk en 40% theorie. Je hebt de keuze uit het eenjarige fast track programma of de opleiding in 2 jaar af te ronden. De opleidingskosten voor het eerste jaar bedragen totaal €18150. Voor het tweede studiejaar ontvang je een doorstroom korting.

Past het beroep stewardess bij mij?

Voor dit beroep heb je minimaal mbo 4 werk- en denkniveau nodig, in sommige gevallen voldoet een havo of mbo-diploma niveau 3. Het kan hier om een gewone opleiding gaan, maar een opleiding richting stewardess verdient de voorkeur. Daarnaast zijn er andere vereisten om door de strenge selectieprocedure te komen.

Een goede beheersing van de Engelse taal is een vereiste, net als een minimale leeftijd van 18 jaar. Daarnaast ben je vriendelijk, servicegericht en zie je er verzorgd uit. Dit betekent dat er geen zichtbare tatoeage of piercings aanwezig zijn. De lichaamslengte bedraagt tussen de 1.59 en 1.90 meter. Daarnaast heb je een oogsterkte tussen -5 en +5.

Het is belangrijk dat je kunt zwemmen, geen strafblad hebt en binnen een bepaalde tijd op de luchthaven aanwezig kan zijn. Voldoe je aan bovenstaande eisen en reis je graag de wereld rond, dan kunnen we zeker zeggen dat het beroep stewardess jou op het lijf is geschreven.

Vacatures stewardess

Geschikte steward(ess) vacatures vind je rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, maar ook via het arbeidsbureau. Kijk ook eens bij de grotere vacaturewebsites. Hier staat soms ook een geschikte vacature tussen.

Houd bij het solliciteren rekening met een strenge selectieprocedure. Van de 10 sollicitanten komt gemiddeld één door de eerste ronde. Zorg daarom dat je aan alle vereisten voldoet, zowel op het gebied van opleiding als ook met betrekking tot overige vereisten. Er wordt soms gevraagd om werkervaring, dit hoeft niet perse in de luchtvaartbranche te zijn. Heb je werkervaring opgedaan bij een organisatie waarbij de klant centraal staat, dan heeft dit zeker meerwaarde.

Als stewardess begin je onderaan, dit wil zeggen dat je begint te werken op korte vluchten. Bij gebleken geschiktheid ben je werkzaam op langere vluchten, waarbij je meerdere nachten per week van huis bent.

Heb je vragen over Steward(ess)?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Steward(ess)', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren