Beroepen.nl » Slotenmaker als beroep?
Beroepen Blog

Slotenmaker als beroep?

deur-open-maken

Een slotenmaker is een serieus beroep. Als slotenmaker zorg je ervoor dat je niet alleen sleutels maakt of sloten openbreekt wanneer dit nodig is, maar ook dat je adviseert over veiligheidssloten, sloten installeert bij mensen en de veiligheidssloten opbouwt. Andere werkzaamheden van een slotenmaker kunnen zijn het verkopen en plaatsen van verschillende soorten hang- en sluitwerk en het openen van brandkasten. Dit zorgt ervoor dat een slotenmaker vrijwel altijd een allround specialist is op het gebied van sloten en alles wat daarbij hoort. Daarnaast heeft een goede slotenmaker ook het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wat zijn de werkzaamheden?

De werkzaamheden kunnen gezien worden als specialistische werkzaamheden omdat het opbouwen en installeren van de verschillende sloten altijd volgens bepaalde richtlijnen gedaan moeten worden. Dit is belangrijk, omdat de sloten anders niet hun veiligheid kunnen garanderen. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van de juiste schroeven en het toepassen van de juiste sluitkommen die bij de sloten horen. De slotenmaker levert dus verscheidene sloten diensten. Een slotenmaker kan vaak gezien worden als middenstander. Dit betekent dat zij vaak een eigen winkel hebben waar, naast verschillende sloten, ook nog aanverwante artikelen worden verkocht. Denk hierbij aan algemene ijzerwaren, bevestigingsmateriaal maar ook sleutelhangers en bijvoorbeeld naambordjes. Ook heeft een slotenmaker vaak zijn eigen spoeddienst voor het geval je bent buitengesloten, en kunnen de meeste slotenmakers worden aangemerkt als PKVW-adviseur.

Opleiding tot slotenmaker volgen

Binnen Nederland zijn er niet heel veel opleidingen te vinden voor het beroep slotenmaker. Wel zijn er verschillende beroepen die veel overeenkomsten hebben met dit beroep zoals bijvoorbeeld timmerman, klusjesman en aannemer. De meeste ervaring doe je op in de praktijk, en dit kun je dan ook het beste volgen bij één van de bovenstaande beroepen.

Als slotenmaker doe je er goed aan over goede communicatieve vaardigheden te beschikken omdat je veel in contact bent met je klanten. Deze wil je natuurlijk ten alle tijden goed kunnen adviseren. Ook is het verstandig affiniteit te hebben met het slotenmakers vak en over genoeg inhoudelijke kennis te beschikken. Ook is het verstandig enige kennis te hebben over de wet- en regelgeving omdat niet zomaar iedere deur geopend mag worden. Wil je doorgroeien als slotenmaker, dan zou je ervoor kunnen kiezen je eigen slotenmakers- of beveiligingsbedrijf op te zetten.

Ook is een goede slotenmaker een adviseur op het gebied van veilig wonen en is hij door de politie gecertificeerd als inbraakpreventie medewerker en deskundige hulp. Dit adviseren gaat verder dan alleen het proberen te verkopen van verschillende sloten maar heeft ook te maken met de algemene veiligheid in een woonwijk en bijvoorbeeld de verlichting van een woning.

Arbeidsvoorwaarden en salaris

Wanneer je als slotenmaker in loondienst bent val je onder de cao metaal en techniek. Hierbinnen zijn de arbeidsvoorwaarden afhankelijk van hoe de werkgever dit geregeld heeft. Maar over het algemeen is een slotenmaker vaak een ondernemer, en die bepaalt zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Ben je in loondienst, dan verdien je tussen de 2000 en 2500 bruto per maand, al is dit wel afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een zelfstandige kan meer verdienen, mits er genoeg opdrachten zijn.

Heb je vragen over Slotenmaker als beroep??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Slotenmaker als beroep?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren