Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschikt Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, relatief gezien weinig internationale kenniswerkers. Niet iedereen is bekend met de term internationale kenniswerkers. Dit zijn mannen en vrouwen die hoogopgeleid zijn en werken in een ander land dan hun geboorteland. Oftewel in Nederland hebben wij weinig buitenlandse hoogopgeleide mensen, vergeleken met de andere Europese landen.
Het CBS meldt dat het aantal internationale kenniswerkers sinds 2003/2005 flink gegroeid is in ons land, zo werkten er rond die tijd meer dan 200 duizend hier in Nederland. Dit is later uitgegroeid tot zo’n 380 duizend, wat meer dan 4% van onze gehele beroepsbevolking inhield.
Als we kijken naar de andere Europese landen, dan lopen wij als Nederland nog aardig achter. Zo vind je in Duitsland al een procent meer, ten opzichte van de beroepsbevolking, aan deze internationale kenniswerkers. En hetzelfde geldt in het Verenigd Koninkrijk, waar dit zelfs een verdubbeling van procenten is ten opzichte van Nederland. Luxemburg is echter de grootste uitschieter, waar maar liefst een kwart (25%) van de beroepsbevolking uit internationale kenniswerkers bestaat.
We weten dus dat we in Nederland rond de 4% van onze beroepsbevolking zitten, met internationale kenniswerkers, maar waar werken zij precies? De dienstensector heeft hierin de overhand, hier werken de meesten. Opvolgend is het hoge beroepsniveau zoals een manager bij een bedrijf of instelling. Qua werkloosheid van de internationale kenniswerkers gaat het wel goed in Nederland, daar liggen wij met iets meer dan 6% onder het gemiddelde van de Europese landen.
Werk jij samen met een internationale kenniswerker, of ben jij wellicht werkzaam als internationale kenniswerker in het buitenland? Laat het ons weten in de reacties!