Receptionist(e)

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Receptioniste

receptioniste
De receptioniste is onmisbaar in verschillende branches. Van een groot kantoor tot een gezellig vakantiepark, in vrijwel alle branches is er vraag naar een vakkundige receptioniste.

We spreken hier over het beroep receptioniste, maar dit kan net zo goed een receptionist (mannelijk) zijn. Je bent de schakel tussen klanten of bezoekers en de medewerkers. Je geeft informatie, maakt afspraken en handelt klachten af. De receptioniste heeft ook administratieve taken en regelt het betalingsverkeer. Kortom, zonder receptioniste kunnen veel bedrijven niet goed functioneren.

Lijkt dit jou een hele uitdaging en werk jij klantgericht, denk dan zeker eens na over een carrière als receptioniste.

De werkdag van een receptioniste

Hoe laat je begint met werken, hangt af van de branche waarin je werkzaam bent. Binnen de horeca en recreatie werk je vaak wisselende diensten, dit kan ook een nachtdienst of weekenddienst zijn. Op kantoor werk je over het algemeen van negen tot vijf.

De receptie bevindt zich in de centrale hal van het gebouw, zodat je toezicht hebt op bezoekers. Je ontvangt bezoekers of klanten en staat ze vriendelijk te woord. Je vraagt naar de aard van het bezoek of deelt informatie in de vorm van een brochure of uitleg. Vanuit de receptie wordt de bezoeker verder geholpen.

Soms verwijs je bezoekers door, maakt een afspraak of reservering. Klachten handel je zo goed mogelijk af of noteer je.

Tussendoor beantwoord je de telefoon en binnengekomen e-mails of verwerk je poststukken. Je bent het doorgeefluik van het bedrijf, wanneer dit nodig is stuur je de vraag door naar de juiste medewerker. Ook agendabeheer behoort tot je takenpakket, net als het verrichten van diverse administratieve werkzaamheden.

In sommige branches ben je verantwoordelijk voor het regelen van vervoer of recreatie van gasten, maar ook de catering. Je dagen zijn zeer afwisselend en je hebt leuk contact met andere collega’s. De werkdag sluit je af met het netjes achterlaten van de balie of wisseling van dienst, waarbij je bijzonderheden overdraagt aan je collega.

Opleiding receptioniste

[show-springest-rss-feed url=”https://www.springest.nl/secretarieel-administratief/telefoniste-teceptie-baliemedewerker.rss” ignore=”laudius,nha,civas” maxitems=10]

Afhankelijk van het bedrijf wordt een afgeronde mbo-opleiding op niveau 3 of 4 gevraagd. Hiervoor volg je de mbo-opleiding receptioniste. Deze opleiding is de volgende als thuisstudie of klassikaal studeren. Je kunt ook kiezen voor een voltijd mbo-opleiding aan het ROC of een andere onderwijsinstelling, de opleidingsduur bedraagt 2 tot 4 jaar. Daarnaast zijn er kortlopende cursussen van 6 tot 12 maanden.

Je wordt tot de mbo-opleiding toegelaten wanneer je een vmbo-opleiding of havo of vwo hebt gevolgd.

Tijdens de opleiding komen basisvaardigheden uitgebreid aanbod. Je leert alles over communicatie, telefoontechnieken en basiskennis Engels, Frans en Duits. Ook correspondentie Nederlands mag niet ontbreken, je bent tenslotte het visitekaartje van het bedrijf. Ook kan het voorkomen dat je een cursus Zakelijk Engels moet volgen. De receptioniste ontvangt bezoekers en behandelt post, e-mail en telefoongesprekken. De module secretariaatspraktijk gaat hier dieper op in.

De moderne receptioniste krijgt te maken met Word, Outlook en andere softwareprogramma’s. Tijdens de opleiding leer je hiermee omgaan. Ook leer je blind typen, afhankelijk van de gekozen opleiding of cursus.

De opleiding wordt afgesloten met een examen, na succesvolle afronding ontvang je het diploma receptioniste. Voor overige modules ontvang je een certificaat van deelname.

Als vervolgstudie kun je kiezen voor front office manager. Dit is aan te raden wanneer je binnen dit beroep verder wilt groeien. Ook de mbo-opleiding secretaresse sluit hier goed op aan.

De kosten van de opleiding receptioniste variëren, voor een thuisstudie van 12 maanden betaal je gemiddeld €450 tot €500. Volg je een officiële voltijd mbo-opleiding, dan krijg je te maken met lesgeld. Dit lesgeld bedraagt ongeveer €1200, mogelijk heb je recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren.

Kosten voor een opleiding of cursus zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar wel alleen wanneer deze opleiding bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep. Betaalt de werkgever de opleiding, dan geldt een aantrekkelijke fiscale regeling. Meer informatie vind je bij de belastingdienst.

Wat verdient een receptioniste?

Het beroep receptioniste betreft niet altijd een fulltime dienstverband, veel receptionistes werken 20 tot 24 uur per week. Het salaris van de beginnende medewerker receptie bedraagt bij een fulltime dienstverband tussen de €1200 en €1700 per maand. Afhankelijk van leeftijd, ervaring en opleiding kan dit oplopen tot €2300 per maand.

Het loon van de receptioniste hangt mede af van het bedrijf waar je werkzaam bent, maar ook van de taken die je hebt. Draai je nachtdiensten, dan staat hier een hogere vergoeding tegenover. Hierdoor kan de salarisindicatie receptionist per bedrijf verschillen.

Past het beroep receptioniste bij mij?

Je wilt weten of het beroep receptioniste bij jou past. Het is een zeer afwisselend beroep waarbij je in contact komt met verschillende soorten mensen. Elke dag is anders, dat maakt dit beroep zo uitdagend. Het bedrijf rekent op jou, je draagt dan ook een grote verantwoordelijkheid.

Als receptioniste ben je klantvriendelijk en flexibel. Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend en kunt goed communiceren. Luisteren is jouw sterkste kant, je weet dan ook als geen ander goed om te gaan met conflicten. Beschik je over deze skills maar nog niet over theoretische kennis, schrijf je dan in voor een opleiding of cursus receptioniste.

Vacatures receptioniste/telefoniste

In veel vacatures wordt om een receptioniste/telefoniste gevraagd. Hiermee wordt aangeduid dat je niet alleen als receptioniste functioneert maar tevens alle binnenkomende telefoontjes aanneemt. Ook zijn er vacatures die alleen om een receptioniste vragen.

We hebben een wisselend aanbod aan vacatures receptionist. Hierbij ga je werken bij een groot bedrijf of familiebedrijf in de regio van jouw keuze. Je zoekt een vacature receptionist(e) Amsterdam of Eindhoven, er zijn vele mogelijkheden.

Houd onze website goed in de gaten, we plaatsen regelmatig nieuwe vacatures receptioniste. Ben je al langer werkzoekende, kijk dan eens bij het arbeidsbureau of uitzendbureau. Mogelijk vind je hier aanvullende vacatures.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ enable_sticky=”true” sticky_offset=”60″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]

Meer over Receptioniste

Over het beroep receptioniste
Receptioniste vacatures[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Plaats een reactie