Beroepen.nl » Psycholoog

Psycholoog

psycholoog

Wanneer iemand zich niet helemaal lekker voelt op het gebied van denken, voelen en beleven, dan kun je een psycholoog of psychologe bezoeken. Maar wat houdt het beroep nu precies in en hoe je wordt psycholoog? Dat leggen wij je allemaal uit in deze pagina, dus lees snel verder!

Wat doet een psycholoog

Wat is nu precies een psycholoog en wat voor taken heeft hij of zij? Een psycholoog werkt met cliënten en stelt aan de hand van gesprekken, interviews en tests, een geschikte diagnose. Deze diagnose wordt gebruikt bij de behandeling van de klachten. Een cliënt hoeft niet persé alleen heen te gaan, psychologen behandelen ook groepen zoals families.

Naast de diagnose stellen, geeft de psycholoog ook advies over verschillende zaken waar de cliënt mee zit. Dit kan uiteraard heel divers zijn, zo zit de ene cliënt wellicht met medische problemen, waarbij een ander wellicht meer gebaat is bij het kunnen uiten van zijn of haar problemen. Een psycholoog zal vooral naar de oorzaak van het probleem kijken, in tegenstelling tot een psychiater die hier vooral medicatie bij gebruikt. Ingewikkeld? Lees hier meer over het verschil tussen psychiater en psycholoog!

Tot slot werken veel psychologen ook aan wetenschappelijk onderzoek in hun eigen vakgebied. En zijn zij actief met het ontwerpen en gebruiken van verschillende behandelprogramma’s of interventieprogramma’s. Uiteindelijk bepaalt het type psycholoog dat je wil worden, wat voor taken je precies gaat uitvoeren. Maar over het algemeen bestaan de taken van een psycholoog voornamelijk uit het geven van adviezen, begeleiding en therapie aan mensen die behoefte aan hebben.

De werkdag van een psycholoog

Als je eenmaal aan het werk gaat als psycholoog, zul je merken dat geen dag hetzelfde is. Je hebt namelijk een verscheidenheid aan cliënten en daarnaast zul je ook nauw samenwerken met jouw medewerkers om gezamenlijk tot een goede diagnose en behandelschema te komen. Enkele voorbeelden van cliënten die je bijvoorbeeld zou kunnen krijgen zijn mensen die met psychische problemen zitten, zoals depressie, contactstoornissen, rouw of zelfs verslaving. Dus afhankelijk van de cliënten die jij die dag zult spreken en behandelen, is jouw dagindeling altijd weer verschillend!

Belangrijke persoonlijkheidskenmerken

De persoonlijkheidskenmerken die belangrijk zijn als je aan het werk wil als psycholoog zijn voornamelijk onderzoekend, sociaal en analytisch. Daarnaast zijn integriteit, stressbestendigheid ook belangrijk. Tot slot zul je goed moeten kunnen luisteren als ook motiveren. Bezit jij deze persoonlijkheidskenmerken goed, dan ben jij wellicht erg geschikt als psycholoog!

Waar is een psycholoog werkzaam

Je werk als psycholoog kun je uitvoeren bij verschillende instellingen. Wellicht wil je graag werkzaam zijn in een ziekenhuis, of een psychiatrische instelling, of wellicht zelfs een regionale instelling zoals het RIAGG. Ook een gezondheidscentrum zou een mogelijke werkplek voor je kunnen zijn.

Maar daar houdt het niet op, psychologen worden op vele fronten ingezet, denk hierbij bijv. aan onderwijsinstellingen, of bij justitie. Ook zou je aan de slag kunnen bij adviesbureaus. Heb je al genoeg ervaring opgedaan en wil je voor jezelf beginnen, dan kun je ook denken aan een eigen praktijk. Dan werk je als zelfstandig gevestigd psycholoog en heb je zelf de touwtjes in handen als ondernemer.

De opleiding tot psycholoog

Voordat jij aan de slag kunt als (basis)psycholoog, zul je eerst de opleiding psychologie moeten volgen. Dit is een vierjarige hbo opleiding genaamd Toegepaste Psychologie. Wil je liever een wetenschappelijke psycholoog worden, dan zul je op universitair niveau moeten studeren aan de opleiding wo opleiding Psychologie. Deze bachelor duurt drie jaar, met daarbij een één tot twee jaar durende master. Je hebt verschillende masteropleidingen, waaronder voor gezondheidszorgpsycholoog, kinder-en jeugdpsycholoog, klinische psycholoog, mental health en psycholoog algemeen. Tot slot zijn er ook nog thuisstudies op het gebied van psychologie.

Welke opleiding jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van de richting die je op wil. Kijk op opleiding psychologie voor meer informatie over de verschillende opleidingen en wat je hier uiteindelijk mee kunt als psycholoog.

Wat verdient een psycholoog?

Als psycholoog kun je een prachtig maandelijks salaris verdienen. Afhankelijk van het type psycholoog en waar je werkzaam bent, kun je uitgaan van een loon tussen de 3.000,- en 4.200,- euro bruto per maand. Binnen dit salaris zit, afhankelijk van je cao, ook een aardig gedeelte van je pensioen (dit kan van een derde tot de helft van je pensioen betekenen).

Kijk echter niet alleen naar de inkomsten per maand, maar ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld een opleidingsbudget (om verder te kunnen leren). Tot slot bepalen ook de jaren werkervaring en je exacte functie wat je verdient per maand. Je loon is namelijk niet hetzelfde als je psychiater, basispsycholoog of vakgerichte therapeut bent.

Reageer en praat mee!

Ben jij een psycholoog en heb je spraakmakende verhalen over jouw beroep, jouw werkdag of extra informatie die echt op deze pagina zou moeten staan. Of wellicht ben je bezig met een opleiding tot psycholoog en heb je enkele tips voor nieuwe studenten? Laat dit dan achter in de reacties, zodat wij het kunnen toevoegen in het artikel en ook andere (toekomstige) psychologen hier baat bij hebben.

Ook voor vragen of opmerkingen kun je gerust het reactie formulier onderaan deze pagina gebruiken. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk te reageren!

Heb je vragen over Psycholoog?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Psycholoog', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren