Beroepen.nl » Populaire beroepen onder ZZP’ers
Beroepen Blog

Populaire beroepen onder ZZP’ers

6 redenen coaching opleiding

Een van de voordelen van werken als zzp’er, is de mogelijkheid om zelf te bepalen welk werk je uitvoert. Kies je er bijvoorbeeld voor om als adviseur binnen de IT-branche aan de slag te gaan? Geef je de voorkeur aan een baan in de bouw? Dit artikel zet de populairste beroepen onder zzp’ers voor je op een rijtje. Het is belangrijk om goed na te denken over de diensten die je aan wilt bieden, of producten die je wilt gaan produceren. Tijdens je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) wordt een omschrijving van je werkzaamheden toegevoegd aan je bedrijfspagina in het register van deze organisatie. 

Op internet vind je handige overzichten van de branches waarin veel zzp’ers actief zijn. Bekijk zo’n overzicht eens, om te zien tot welke branche jij je aangetrokken voelt! Binnen de branche kun je vervolgens naar een geschikt beroep zoeken.  

Breng je interesses en expertise in kaart 

Een belangrijke eerste stap in het vinden van een beroep die bij jou past, is het in kaart brengen van je interesses en expertise. Wat vind je leuke klussen om uit te voeren? In welke omgeving voel je jezelf het fijnst? Houd je er bijvoorbeeld van om voornamelijk op een bouwplaats te werken, of vind je het prettiger om dagelijks in een pak te lopen? Kijk hierbij ook naar de ervaring die je hebt opgedaan in je professionele carrière tot nu toe. Wellicht heb je al een groot netwerk binnen een bepaalde branche, wat van pas komt bij het werken als zzp’er. 

Tip: schrijf je in bij een netwerk voor zzp’ers om je eigen netwerk uit te breiden! Niet alleen handig wanneer je al weet in welke branche je wilt gaan werken. Ook komt zo’n netwerk van pas als je meer wilt weten over het werken in een specifieke branche. Zeker als je hier nog weinig ervaring in hebt.  

Beroepen die veel zzp’ers trekken 

Laten we inzoomen op een aantal populaire beroepen onder zzp’ers. Binnen de eerder beschreven netwerken voor ondernemers kom je veel mensen tegen, die deze beroepen beoefenen. Een grote concurrentie hoeft niet te betekenen, dat er geen werk meer voor jou is binnen een bepaalde branche! Mogelijk is de vraag naar zzp’ers met deze beroepen erg groot, of richten zij zich op specifieke plaatsen. Door je te onderscheiden als ondernemer, is er in ieder branche met populaire beroepen voor zzp’ers werk te vinden! 

Werken in de bouw 

Er zijn ontzettend veel zzp’ers werkzaam binnen de bouw. Zij werken bijvoorbeeld als timmerman, als een elektricien of als loodgieter. Je kunt binnen deze branche verschillende kanten op. Kies je er bijvoorbeeld voor om mee te werken aan uitgebreide projecten, waarbij in een korte tijd een groot aantal woningen wordt opgeleverd? Krijgt het werken als timmerman, waarbij je voortdurend andere klanten bedient, wellicht je voorkeur?  

Adviseur in de IT-branche 

Naast de populaire beroepen in de bouwsector, is ook het werk van adviseurs in de IT-branche populair. Zij gaan organisaties af om advies te geven over mogelijkheden om slimmer gebruik te maken van IT. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van IT in de automatisering van processen. Organisaties hebben hier baat bij, omdat automatisering normaliter leidt tot een verlaging van de kosten.   

Werken in de zorg 

Een derde sector waarin een groot aantal zzp’ers actief is, is de zorg. Het verlenen van zorg kan op tal van verschillende plekken, wat het werken in deze branche zeer afwisselend maakt. Denk bijvoorbeeld aan het werk van een fysiotherapeut bij sportverenigingen, het werken als zzp’er in een zorginstelling voor mensen die revalideren, of denk aan het werken als hulp bij ouderen of mensen met een beperking aan huis.  

Zakelijke dienstverlening 

Vergelijkbaar met het advieswerk binnen de IT-branche zijn ook vergelijkbare beroepen in de zakelijke dienstverlening populair onder zzp’ers. Zij adviseren bedrijven over mogelijkheden om personeel slimmer in te zetten of efficiënter te laten werken. In de meeste gevallen met het doel om de kosten te verlagen. Ook zorgt de optimalisatie van operationele processen voor een efficiëntere en daarmee snellere oplevering van producten. Het geeft aan, dat veel organisaties hier baat bij hebben.  

Werken als kapper of schoonheidsspecialist 

Nog geen populair beroep onder zzp’ers gevonden, die bij jou past? Wellicht is werken als kapper of schoonheidsspecialist dan wat voor jou! Hierbij helpen je mensen nog beter voor de dag te komen. Daarbij zie je bij dit werk direct resultaat. Je kunt een eigen salon aan huis beginnen, maar je kunt mensen ook thuis opzoeken. Het voorkomt dat je in de eerste maanden direct flink moet investeren.  

Andere populaire beroepen onder zzp’ers

Er zijn nog tal van andere populaire beroepen onder zzp’ers te vinden. Denk bijvoorbeeld ook aan het grote aantal zzp’ers wat als bezorger of koerier werkt! Je kunt je hierbij richten op het ophalen van producten bij een leverancier en het afleveren hiervan bij klanten, maar ook aan de slag gaan voor bestaande postbedrijven. Verder zijn beroepen in de agrarische sector, de kinderopvang en bijvoorbeeld de metaalindustrie populair onder zzp’ers.

Heb je vragen over Populaire beroepen onder ZZP’ers?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Populaire beroepen onder ZZP’ers', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren