Beroepen.nl » Politieagent

Politieagent

politie

Wil jij graag politieagent worden of wil je meer informatie over het beroep politieagent? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je informatie over het beroep, het salaris en de opleiding tot politieagent.

De werkdag van een politieagent

Je werkdagen als politieagent zullen er gevarieerd uitzien. Het maakt een verschil of je opereert je als aspirant (ambtenaar in opleiding), surveillant, agent, hoofdagent of politiekundige. Je dagen zullen er steeds anders uitzien omdat er elke dag andere meldingen binnenkomen vanuit de meldkamer. Je kunt worden ingezet als er een aanrijding is geweest, nadat er een inbraak is gemeld, ga zo maar door. Je werkt als politieagent vaak wisselende diensten. Dit betekent dat je soms ook s’ nachts en tijdens het weekend dienst hebt.

Surveillant

Vanzelfsprekend surveilleert een surveillant regelmatig. Als er een melding binnenkomt, gaat de surveillant naar de locatie om polshoogte te nemen en eventueel actie te ondernemen. Ook assisteert de surveillant bij controles. 

Agent en hoofdagent 

Ook agenten worden regelmatig ingeschakeld om ter plekke bescherming of hulp te bieden. Denk aan ongelukken of andere ontregelde (verkeer)situaties. Als agent ben je in staat om zelfstandig delicten af te handelen en kun je controles leiden. Je houdt voornamelijk toezicht en bent in staat om mensen aan te houden en te begeleiden naar het politiebureau. 

Als hoofdagent draag je meer verantwoordelijkheden dan andere agenten. Je zult je collega’s moeten aansturen. Je dient operaties succesvol aan te sturen en bent vaak ter plaatse met je collega’s.

112 meldingen komen vaak terecht bij een agent, dit gaat via de meldkamer. Als er veel meldingen zijn ben je vaak onderweg om grote en kleine problemen op te lossen. Ook kun je worden ingezet als toezichthouder tijdens drukke evenementen en het drukke uitgaansleven. 

Politiekundige

Als politieagent op hbo-niveau (politiekundige) heb je minder uitvoerende taken dan andere agenten. Er wordt van je verwacht dat je je bezighoudt met het beleid van de politie. Je werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van preventieprogramma’s om vandalisme en geweld tegen te gaan. Je werkt actief mee aan het oplossen van de problemen in de maatschappij. 

Opleiding tot politieagent

De politieacademie biedt een veeltal opleidingen aan. Vanaf de start van elke opleiding ben je in dienst van de politie. Niet alleen betaalt de politie je opleiding, ook krijg je tijdens je opleiding een salaris. Belangrijk is ook dat jij de politie sporttest haalt. Als je je diploma hebt behaald, ben je gegarandeerd van een baan bij de politie.

Politie opleiding mbo 2 

De politie opleiding op mbo 2 niveau duurt 1,5 jaar. Tijdens de opleiding leer je alles over veiligheid, toezicht houden en je leert optreden als het nodig is. Als je de opleiding hebt behaald, kun je aan de slag als surveillant of als assistent beveiliger. Als assistent beveiliger werk je meestal in een arrestatieteam. Als surveillant werk je voornamelijk aan de verkeersveiligheid of houd je toezicht op straat.

Politie opleiding mbo 4 

Tijdens de basis politie opleiding (mbo 4) word je in 2 jaar klaargestoomd voor het politievak. Je leert alles over intake voeren, handhaven en noodhulp verlenen. Je wordt allround opgeleid voor het politievak. Je zal les krijgen in veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld: aangiftes opnemen, aanhoudingstechnieken, je leert over wetten, regelgeving en protocollen, maar ook over wapens en schieten. Verder leer je een proces-verbaal opmaken, bemiddelen bij conflicten en hoe je een slechtnieuwsgesprek voert. 

Als je begint met de mbo 2 of 4 politie opleiding kun je doorstromen naar hogere functies. De Nederlandse politie biedt namelijk veel doorgroeimogelijkheden.

Politie opleiding hbo 

De hbo opleiding duurt 2,5 of 4 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de hbo politie opleiding word je opgeleid om aan de slag te gaan in de frontlijn van het politiewerk. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door specialisten op de Politieacademie in Apeldoorn. Als je al in het bezit bent van een hbo-opleiding, kun je kiezen voor het verkorte leertraject. 

Het salaris

Na het afronden van de mbo 4 politie opleiding krijg je een aanstelling als ‘medewerker in de basispolitiezorg’ met een startsalaris van minimaal € 2.217,- tot maximaal € 3.160,- bruto per maand. Na twee succesvolle praktijk jaren kun je doorgroeien naar schaal 7.

Na de hbo politie opleiding krijg je een aanstelling als ‘senior in de basispolitiezorg’. Dit is een functie in schaal 8 met bijbehorend salaris van minimaal € 2.715,- bruto per maand.

Past het beroep bij mij?

Het beroep politieagent is niet voor iedereen weggelegd. Bepaalde persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk om een goede agent te kunnen worden. Omdat je als surveillant en als agent een beschermende rol draagt, is het belangrijk dat je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook moet je goed kunnen omgaan met spanningen en dien je assertief te zijn. Het durven nemen van oplossingsgerichte beslissingen is belangrijk als politieagent. Verder is het belangrijk dat je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden en moet je goed kunnen samenwerken. 

Werkgelegenheid en vacatures

Na het behalen van de opleiding kun je direct aan de slag bij de Nederlandse politie. Je hoeft dus niet te solliciteren. Over het algemeen word je geplaatst in het team waar je bent opgeleid.

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je een aantal veelgestelde vragen omtrent het beroep politieagent, de sporttest en het salaris van een politieagent. Heb je zelf een vraag? Stel hem onder dit artikel, dan proberen wij jou te helpen.

Moet je de politie sporttest halen

Ja, tijdens je de politie opleiding dien je de sporttest te behalen voor je aan de slag kunt gaan als politieagent. De sporttest is belangrijk omdat je moet beschikken over een sterk uithoudingsvermogen om je vak goed te kunnen uitoefenen. Je wordt getest op je fysieke kracht, snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen. Je hebt ruim de tijd om je voor te bereiden op deze test en er worden cursussen aangeboden om je hierbij te helpen.

Kun je je als politieagent ook hogerop werken?

Ja, er zijn veel doorgroeimogelijkheden binnen de Nederlandse Politie. Bij goed functioneren kun je doorgroeien naar de functie ‘operationeel specialist’ (hbo-niveau) met een salaris tot maximaal € 4.244,- bruto per maand.

Is er voldoende werkgelegenheid voor een politieagent?

Ja, wanneer je je politiediploma hebt behaald krijg je een aanstelling bij de Nederlandse politie.

Wat verdient een politieagent?

Een ‘medewerker in de basispolitiezorg’ (mbo 4) verdient een startsalaris van minimaal € 2.217,- tot maximaal € 3.160,- bruto per maand.

Wat kost een politieagent opleiding?

De politie opleiding wordt bekostigd door de Nederlandse politie. Je krijgt zelfs een maandsalaris tijdens het leertraject.

Heb je vragen over Politieagent?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Politieagent', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren