Beroepen.nl » Opleidingen en cursussen voor de grafisch vormgever in spé
Beroepen Blog

Opleidingen en cursussen voor de grafisch vormgever in spé

grafische cursussen
Een typische setting voor grafisch ontwerpen

Ben je creatief en perfectionistisch? Denk je aan een beroep waarbij grafische kennis gevraagd wordt? Dit artikel geeft een overzicht van grafische opleidingen en cursussen en tips om hierin de juiste keuze te maken.

Wat moet je leren als grafisch vormgever?

Een grafisch vormgever zorgt voor de grafische vormgeving van drukwerk zoals visitekaartjes, flyers, brochures, boeken en tijdschriften. Hierbij hoort het ontwerp van logo’s en huisstijlen. Soms is een grafisch vormgever ook verantwoordelijk voor het ontwerp van websites en apps. De belangrijkste twee taken van grafisch vormgevers zijn het ontwerp en de opmaak. Tijdens de ontwerp- of conceptfase bedenkt de grafisch vormgever de lay-out, de typografie, het kleurgebruik en het type illustraties en foto’s. Het gaat om de ‘look & feel’ van het product. Na een akkoord op het ontwerp (concept) door de klant volgt de opmaak fase. Met behulp van grafische software als Photoshop, InDesign en Illustrator wordt het ontwerp ‘ingevuld’ met tekst en afbeeldingen. Kort gezegd moet een grafisch vormgever dus zowel esthetische kennis hebben (van lay-out, typografie, kleurenleer en beeldtaal) als technische kennis (van genoemde computerprogramma’s).

Opleidingen tot grafisch vormgever

Allereerst zijn er reguliere, vierjarige mbo- en hbo-opleidingen bij grafische lycea en hogescholen. Grafische lycea bieden onder andere de vierjarige opleiding ‘Mediavormgever – Grafische vormgeving’ aan. Op hbo-niveau organiseren ArtEZ en HKU de opleiding ‘Graphic Design’. Bij de hogescholen van Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen heet het ‘Communication and Multimedia Design’. Al deze opleidingen zijn gericht op en samengesteld voor jongeren van 16 tot 22 jaar.

Grafische cursussen voor volwassenen

In het volwassenenonderwijs zijn er kortere opleidingen voor mensen die zich (deels) grafisch willen om- of bijscholen zoals de parttime ‘Jaarcursus Grafische Vormgeving’ van Grafische Cursussen. Het UWV vergoedt deze opleiding. Ook zijn er veel meerdaagse DTP-opleidingen bij onder andere Opatel, Competence Factory, College of Multimedia en Grafische Cursussen. Gewoonlijk leer je dan in ongeveer zes volle lesdagen de basiskennis van Photoshop, InDesign en Illustrator. Vanzelfsprekend zijn er ook twee- of driedaagse cursussen voor de individuele pakketten. Tijdens deze pakket-cursussen kan maar weinig aandacht worden besteed aan de esthetische kant: typografie, kleurenleer, vlakverdeling etc. Deze belangrijke aspecten van grafische vormgeving komen meestal in een jaaropleiding aan bod.

grafische-cursussen-4
Een grafische les bij ‘Grafische Cursussen’.

Waar moet je op letten bij een grafische cursus?

Klasgrootte

Een belangrijk criterium om mee rekening te houden bij je opleidingskeuze is de klasgrootte. Gek genoeg wordt hier door de gemiddelde cursist zelden bij stilgestaan… wel achteraf, wanneer het gebrek aan individuele aandacht en de opzienbarende niveauverschillen tussen cursisten tot teleurstelling heeft geleid!

(Eigen) lesmateriaal

Een goede indicator of je waar krijgt voor je geld, is de kwaliteit het lesmateriaal. Bijna geen enkel instituut levert nog een gedrukt en volwaardig eigen cursusboek mee, meestal wel handouts of PDF’s. Sommige bieden ook videomateriaal.

Docenttype

Van wie krijg je les? Van een grafisch vormgever zelf? Deze heeft het docentschap als bijverdienste en kan didactisch tegenvallen. Of krijg je les van een docent afkomstig van een lerarenopleiding? Deze is gewoonlijk voltijds aan een grafisch lyceum verbonden. De nadruk ligt dan meer op leerlingbegeleiding, waardoor didactiek gewaarborgd is maar de grafische expertise te wensen over kan laten. Natuurlijk zijn er ook zelfstandig opererende vakdocenten en ontwikkelaars van grafische lessen. Onder deze groep is naar verwachting de meeste expertise te vinden. Ze onderscheiden zich vaak door een website geheel gewijd aan hun grafische expertise en het lesgeven met eigen lesmateriaal.

Tips voor een onderbouwde keuze

  1. Vraag naar de maximale klasgrootte.
  2. Vraag welk boek voor de cursus wordt gebruikt of verzoek een paar pagina’s van het ‘eigen lesmateriaal’ toegestuurd te krijgen.
  3. Vraag wie je docent zal zijn en zoek informatie over deze docent op internet.
  4. Vraag of er (tussentijdse) toetsen zijn ingebouwd.

Heb je vragen over Opleidingen en cursussen voor de grafisch vormgever in spé?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleidingen en cursussen voor de grafisch vormgever in spé', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren