Beroepen.nl » Nagelstyliste

Nagelstyliste

nagelstyliste

Als nagelstyliste ben je bedreven in het stylen en vormgeven van iemands nagels. Je voert vooraf overleg met je cliënt om het gewenste resultaat helder te krijgen. Een nagelstyliste lakt de nagels met de hand, vaak met behulp van een airbrush, een sjabloon of ze stempelt patronen.

De functieomschrijving van een nagelstyliste omvat een aantal taken en verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld het aanbieden van basisbehandelingen zoals manicures, het reinigen en vijlen van nagels en het aanbrengen van extensions.

De rol van de nagelstyliste omvat het leveren van de ultieme schoonheidservaring en het streven naar een resultaat die de verwachtingen van de klant overtreft. Ook zal je als nagelstyliste het aanbod van de winkel (nagelverzorgingsproducten en dergelijke) aanbevelen aan je klant.

Je voert ook servicegerichte taken uit, zoals het verwelkomen van klanten bij aankomst in de nagelstudio of salon. Je stelt je dienstbaar en zorgzaam op. Het opbouwen van een goede verstandhouding met een klant is belangrijk. Ook is het belangrijk dat je als nagelstylist over de juiste – veilige – technieken beschikt. Je moet bekwaam zijn in het veilig uitvoeren van chemische behandelingen zoals het aanbrengen van gellak en extensions.

De werkdag van een nagelstyliste

Een nagelstyliste is het grootste gedeelte van de dag bezig met het stylen van nagels. De meeste klanten komen op afspraak, waardoor de nagelstyliste inzicht heeft in de planning van de dag.

Buiten het stylen van nagels, zal je als nagelstyliste enkele huishoudelijke taken uitvoeren. Zoals het schoonmaken van de salon of spa en het georganiseerd houden van de werkomgeving. Het schoon en hygiënisch houden van je werkruimte is belangrijk om een ​​positieve en ontspannende ervaring voor je klanten te creëren. Dit gebeurt vaak aan het begin van je werkdag, tussen de behandelingen door, en aan het einde van dag.

Wanneer je als een nagelstyliste zelfstandig ondernemer bent, zul je je planning zelf moeten indelen. In dat geval zul je ook je inkoop zelf moeten verzorgen. Het maken van afspraken, het opstellen van begrotingen en het bijhouden van de balans zullen een groter onderdeel zijn van een zelfstandig ondernemende nagelstyliste, dan van de nagelstylist die in loondienst is.

Opleiding tot nagelstyliste

Nagelstylist is een vrij beroep. Je kunt jezelf daarom nagelstyliste noemen, zonder enige ervaring te hebben opgedaan. Het is wel aanbevolen om een opleiding tot nagelstyliste te volgen, zeker gezien je zult gaan werken met chemische producten. Ook zul je de technieken goed onder de knie moeten hebben om een mooi resultaat te kunnen realiseren. 

Er zijn een aantal certificaten die je kunt behalen als nagelstyliste, via een opleiding of cursus. Zo kun je aantonen dat je bekwaam bent in je vak. Het behalen van dergelijke certificaten kan handig zijn als je op zoek gaat naar vacatures als nagelstyliste. De meeste cursussen worden aangeboden als deeltijd- of avondopleiding. Een professionele cursus voor een nagelstyliste duurt gemiddeld 9 maanden tot een jaar. 

Ook is het verstandig om enige praktijkervaring op te doen, in de vorm van een stage bijvoorbeeld. Nagelstylistes moeten ook het vermogen hebben om snel nieuwe kennis en vaardigheden op te doen en toe te passen. Trends veranderen snel in de schoonheidsindustrie, bovendien is het belangrijk om te voldoen aan de wensen van een klant.

Het salaris

Het salaris van een nagelstylist is afhankelijk van een aantal factoren. De markt waarop de nagelstyliste zich richt, de hoeveelheid gewerkte (avond)uren, het aantal specialisaties die de styliste kan uitvoeren, enzovoorts. 

Ook zijn je inkomsten als zelfstandig nagelstyliste afhankelijk van wat je uitgaven zijn. Deze kunnen behoorlijk variëren. Denk aan de kosten van producten en materialen, maar belangrijker dan dat: je vaste lasten. Werk je aan huis of huur je een ruimte? Dit zijn belangrijke factoren die beslissend zijn voor je uiteindelijke salaris als zelfstandig nagelstyliste. 

Kies je ervoor om in loondienst te gaan werken? Dan zul je om en nabij € 2.000,- bruto per maand gaan verdienen. Dit is gebaseerd op een fulltime baan. Het komt neer op een netto salaris van ruim € 1.600,-. 

Past het beroep bij mij?

Om succesvol te zijn als nagelstyliste moet je een sterke werkethiek hebben met betrekking tot stiptheid, organisatie en aandacht voor detail. Je sociale vaardigheden zijn even belangrijker in dit vak. Een vriendelijke, enthousiaste en positieve houding is allesbepalend voor het opbouwen en behouden van klantrelaties. Daarnaast zul je bereid moeten zijn om een ​​flexibel schema te hanteren. Je werkt soms in de avonduren, weekenden en tijdens de schoolvakanties.

Werkgelegenheid en vacatures

Omdat nagelstyliste een vrij beroep is, kun je te allen tijde een eigen onderneming starten. Uiteraard zul je moeten beschikken over bepaalde basistechnieken, en bepaalde producten en gereedschappen moeten aanschaffen. Mocht je liever werken in dienstverband is dit meestal ook mogelijk. Als je geluk hebt, word je aangenomen op je laatst genoten stageplaats.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent het beroep nagelstyliste. Heb je zelf nog vragen? Stel deze dan onderaan in de reacties, dan helpen we je graag verder.

Wat is het verschil tussen een nagelstyliste en een manicure?

Een nagelstyliste houdt zich voornamelijk bezig met het stylen van nagels. Een manicure is iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met het verzorgen van handen en de nagels. Veel nagelstylistes beschikken ook over de kennis van een manicure, zodat zij beide diensten kunnen aanbieden.

Kan ik ook een cursus volgen tot nagelstyliste?

Ja. De meeste cursussen worden aangeboden als deeltijd- of avondopleidingen. Een professionele cursus voor een nagelstyliste duurt gemiddeld 9 maanden tot een jaar.

Waar vind ik een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot nagelstyliste?

Je kunt hierboven een compleet overzicht vinden van alle opleidingen en cursussen om te gaan werken als nagelstyliste!

Is er voldoende werkgelegenheid voor een nagelstyliste?

Ja. Er zijn redelijk veel vacatures te vinden voor de functie nagelstyliste. Let wel dat sommige vacatures gericht zijn op combinatiefuncties. Er is dan vraag naar een nagelstylist die tevens ook kapster of schoonheidsspecialiste is.

Voor jezelf beginnen kan als nagelstylist heel goed. Houd wel rekening met de grote concurrentie. Er zijn tegenwoordig veel nagelstylistes die werken vanuit huis. Je hebt daarom lastig zicht op je concurrentie. Probeer je te daarom te allen tijde te onderscheiden en de kwaliteit van je diensten hoog te houden.

Wat verdient een nagelstyliste?

Als zelfstandig ondernemer zal je salaris afhangen van een aantal factoren. Het is daarom moeilijk om een gemiddeld salaris te benoemen. Afhankelijk van je aangeboden diensten, klantenbestand en vaste lasten kun je per maand tussen de € 1.400,- en € 2.000,- netto verdienen. Uitzonderingen daargelaten.

In loondienst zul je ongeveer € 1.600,- netto per maand gaan verdienen, gebaseerd op een fulltime baan.

Heb je vragen over Nagelstyliste?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Nagelstyliste', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren