Binnen bedrijven en de overheid is er een groeiende vraag naar veiligheidskundigen. Een middelbare veiligheidskundige is gespecialiseerd in arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden. Hierbij adviseer je op het gebied van risico-inventarisatie en evaluatie.
De mvk opleiding (middelbare veiligheidskunde opleiding) geeft je kennis en inzicht in arbeidsveiligheid en de wet- en regelgeving hieromheen. Vanwege de groeiende vraag naar veiligheidskundigen biedt de opleiding meer kansen op de arbeidsmarkt. Dit is niet alleen geschikt voor werknemers die intern een andere functie willen vervullen, maar ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Daarnaast besluiten steeds meer werkgevers om te vertrouwen op eigen personeel en de kennis hiervoor uit te breiden door middel van een mvk opleiding.
Voor wie is de mvk opleiding?
Binnen de bedrijfsvoering speelt veiligheid een belangrijke rol. Om aan alle wetten en regels te voldoen vertrouwt het bedrijf op een veiligheidskundige. Als veiligheidskundige ben je werkzaam bij een adviesbureau, arbodienst of interne adviseur. Beschik je niet over voldoende kennis, dan leer je met de opleiding middelbaar veiligheidskundige alles wat je moet weten.
Besluit de werkgever om intern iemand op te leiden tot middelbare veiligheidskundige, dan biedt de mvk opleiding de juiste lesstof. Ook is het mogelijk om na het voltooien van de opleiding als zelfstandige aan de slag te gaan. Je bepaalt dan zelf voor wie en wanneer je werkt.
De mvk opleiding is voor iedereen met de juiste vooropleiding toegankelijk. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met veiligheid binnen het bedrijf. Je hebt inzicht, werkt praktijkgericht en komt graag met oplossingen. Je hebt er geen problemen mee om als aanspreekpunt voor toezichthoudende instanties te dienen en treedt op als gesprekspartner en adviseur. Beschik je over deze vaardigheden, dan is de mvk opleiding zeker iets voor jou. Twijfel je over je vaardigheden, dan leer je deze tijdens de opleiding. Motivatie en inzet zijn belangrijke drijfveren.
Opleidingsduur mvk
De opleiding middelbare veiligheidskunde biedt de mogelijkheid tot werken en leren tegelijk. Afhankelijk van de aanbieder of gekozen opleiding bestaat de opleiding uit een vaste lesdag per week gedurende 3 tot 8 maanden. Gemiddeld volg je 14 tot 16 lesdagen, verspreidt over de studieduur. In sommige gevallen volg je geen hele lesdagen maar dagdelen, waardoor de opleiding breder gespreid wordt.
Middelbare veiligheidskunde op mbo-niveau
De mvk opleiding behandelt alle lesstof op mbo-niveau. Het is belangrijk dat je beschikt over een mbo werk- en denkniveau. Daarnaast heb je enige technische kennis op minimaal lts-niveau, hoger is altijd beter. In sommige gevallen krijg je ontheffing van de geëiste vooropleiding, wanneer de werkgever aan kan tonen dat je minimaal 3 jaar ervaring hebt met veiligheid. Vanwege de strenge toelatingseisen is het niet voor iedereen mogelijk om deze opleiding te volgen. Wil je toch graag toegelaten worden, volg dan eerst een vooropleiding.
De mvk opleiding op mbo-niveau is de ideale stap naar de hvk opleiding. De opleiding hogere veiligheidskunde vereist een vooropleiding op mbo of hbo-niveau. Wie eerst de mvk opleiding volgt, loopt gemakkelijker door de hvk opleiding heen.
Keuze tussen mvk, hvk en ivk
Tijdens de mvk opleiding leer je alles op het gebied van risico’s, het nemen van maatregelen en opstellen van veiligheidsplannen. De middelbare veiligheidskundige richt zich op de directe risico’s. De hvk opleiding gaat hier dieper op in, daarnaast leer je ook hoe je de organisatie, die te maken heeft met veiligheid, aanstuurt. Wil jij je alleen richten op de veiligheid op de werkvloer, dan is de mvk opleiding het meest geschikt. Daarnaast is er nog de ivk opleiding, dat staat voor integrale veiligheidskunde. Deze opleiding focust zich op de openbare veiligheid.
Inhoud van de opleiding
De opleiding bestaat uit verschillende modules. Een van deze modules gaat over de wet- en regelgeving, de Arbowet en aansprakelijkheid. Ook leer je wat het beroep veiligheidskunde inhoudt, en wat je taken en verantwoordelijkheden zijn. Belangrijk punt is de bevoegdheden die je als veiligheidskundige hebt.
Een ander belangrijk onderwerp is risicobeheersing. Dat bestaat uit de onderdelen risico-inventarisatie, risico analyse en het nemen van maatregelen. Je leert alles over risico’s op de werkplek of tijdens werkprocessen. Ook wordt nader ingegaan op het verrichten van een ongevallenonderzoek, ergonomie en psa. Dit zijn de risico’s die werknemers lopen waaronder pesten op de werkvloer of stress. Juist deze dingen veroorzaken een groter ziekteverzuim.
In een andere module leer je alles over crisisbeheersing of crisismanagement. Je leert om risico’s voor het bedrijf te herkennen, te voorspellen of te beoordelen. Het analyseren en voorkomen van een crisissituatie of noodsituatie wordt ook behandeld. Afhankelijk van de gekozen opleiding behandelt de lesstof ook bedrijfshulpverlening.
Communicatievaardigheden zijn erg belangrijk bij je werkzaamheden als veiligheidskundige. Daarom wordt dieper ingegaan op verschillende manieren van communicatie, hoe je anderen kunt beïnvloeden en motiveren. Ook leer je hoe je moet rapporteren en dit goed kan presenteren. Afhankelijk van de opleiding rond je deze af met een praktijkopdracht of afstudeeropdracht. Deze opdracht of scriptie voer je bij voorkeur binnen je eigen bedrijf uit, of je zoekt hier een geschikte onderneming voor uit.
De mvk opleiding wordt afgesloten met een examen. In veel gevallen betreft het een digitaal examen. De praktijkgerichte opdracht of afstudeeropdracht wordt voorgelegd aan een onafhankelijke beoordelaar of afstudeercommissie. Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je het diploma middelbare veiligheidskunde. Dit diploma is in veel gevallen SKO erkend.
Theorie en praktijk
De mvk opleiding bevat veel theoretische lesstof. Om het leren eenvoudige te maken, de lesstof beter te begrijpen en vragen te kunnen stellen, volg je eenmaal per week een lesdag. Het praktijkgedeelte bestaat uit praktische opdrachten waarbij je werkt aan je opgedane kennis en vaardigheden oefent. Er is een ruime keus in opleidingen middelbare veiligheidskunde, deze zijn allemaal gericht op praktijkgerichte informatie en lesstof. Je wordt begeleid door een docent met veel kennis en ervaring, of een vakspecialist.
Na de mvk opleiding
Na het afronden van de mvk opleiding heb je veel kennis op het gebied van veiligheid binnen het bedrijf. Je kan optreden als adviseur of toezichthouder bij risicovolle werkzaamheden. Je weet precies hoe je een risico-inventarisatie en evaluatie opstelt, maar ook een risico analyse maakt.
Als deskundige op het gebied verricht je je werkzaamheden intern, bij het bedrijf waar je al werkzaam was. Het is ook het mogelijk om bij een arbodienst of adviesbureau in dienst te treden. In dit geval kom je bij veel verschillende bedrijven of overheidsinstellingen over de vloer. Als laatste kun je als zelfstandige of ZZP aan de slag gaan.
Je werkgebied ligt vaak bij defensie, offshore, de bouw, de industrie, de zorg of andere instellingen.
Kosten van de opleiding mvk
De opleiding mvk (of cursus mvk) is minder intensief dan de hvk opleiding. Toch wordt er in korte tijd veel geleerd en doe je alle kennis op die nodig is om werkzaam te zijn als veiligheidskundige. De kosten voor de gehele opleiding variëren per aanbieder, maar liggen gemiddeld tussen de €5000 en €7000. Dit is inclusief cursusgeld, studiemateriaal, afstudeerrapport en examenkosten.
In sommige gevallen betaalt de werkgever de opleiding geheel of gedeeltelijk. Betaalt de werkgever alles, dan moet je mogelijk een leerovereenkomst tekenen. Hierin staan de voorwaarden die de werkgever tegenover de geboden opleiding stelt. Lees deze voorwaarden altijd goed door. Wanneer de werkgever de opleiding geheel betaalt, heb je geen recht op aftrekposten via de inkomstenbelasting. Dit geldt wel wanneer je de opleiding zelf betaalt, of een gedeelte hiervan. Voorwaarden is dat de opleiding bedoeld is voor je huidige of toekomstige beroep als veiligheidskundige.
Veelgestelde Vragen
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent de mvk-opleiding.
Afhankelijk van de aanbieder of gekozen opleiding bestaat de opleiding uit een vaste lesdag per week gedurende 3 tot 8 maanden. Gemiddeld volg je 14 tot 16 lesdagen, verspreidt over de studieduur. In sommige gevallen volg je geen hele lesdagen maar dagdelen, waardoor de opleiding breder gespreid wordt.
De MVK opleiding behandelt alle lesstof op mbo-niveau. Het is belangrijk dat je beschikt over een mbo werk- en denkniveau. Daarnaast heb je enige technische kennis op minimaal lts-niveau, hoger is altijd beter.
Je kunt na het afronden van de MVK-opleiding doorstromen naar de HVK-opleiding.
Veiligheidskundigen werkzaam bij defensie, offshore, de bouw, de industrie, de zorg of andere instellingen.
Goedemorgen,
ik vroeg mij af wat het gemiddelde salaris is van iemand die mvk heeft gedaan.
Hallo,
Als je deze opleiding met succes hebt afgerond, ben je dan in het bezit van een mbo 4 diploma?
Goeie dag .
Mijn vraag is ,kan ik dit opleiding via online volgen .
Ik ben woonachtig in surinaame.
Ik heb wel de vca,en vca vol opleiding gevolg,en nog een paar opleiding in het veiligheid en safety,en het ehbo opleiding.
Daarom dit vraag.By voor baat dank u.
Groetjes: Dhr, Jaisri,r
Ik ben werkzaam als brand- en veiligheidswacht in de petrochemie. Zelf wil ik de opleiding MVK gaan volgen. Dit is helaas financieel niet haalbaar voor mij. Zijn er geen bedrijven die dit financieren middels een studieplan? Blijkbaar is er een te kort aan Veiligheidskundige! Met vriendelijke groet, Dave Janssen
Beste Dave,
Wij hebben geen lijst beschikbaar met bedrijven die dit financieren middels een studieplan, helaas. Mocht je enkele kennen, kunnen wij dat wellicht toevoegen!
Hoi Dave,
Je kunt het proberen middels het leven lang leren krediet van het DUO.
https://duo.nl/particulier/levenlanglerenkrediet.jsp#
Gr. Alex
ik ben zelf werkzaam als beveiliger, en wil ook heel graag het opleiding mvk doen, maar helaas financieel niet haalbaar voor mij,
ik ben al maanden op zoek naar bedrijven die werken en leren aanbieden maar helaas tevergeefs, heb ook heel veel sollicitaties gedaan
ik weet niet of jullie misschien nog andere ideeen hebben, hoor ik heel graag