Beroepen.nl » Motivatiebrief & Solliciteren? Let op deze tips!
Beroepen Blog

Motivatiebrief & Solliciteren? Let op deze tips!

tips sollicitatiegesprek

Ben jij na het schrijven van een indrukwekkende motivatiebrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Dit is een grote stap richting je toekomstige baan. Dit artikel is geschreven om jou wat handvatten aan te reiken tijdens de aanloop naar je sollicitatiegesprek.

Veel mensen vinden het voeren van een sollicitatiegesprek spannend. Niet alleen omdat er veel vanaf hangt (je potentiële baan) maar ook omdat je niet precies weet wat er aan je gevraagd gaat worden. Bovendien wil je graag een goede indruk achterlaten. Maar hoe kun je dat bewerkstelligen? Hier een aantal praktische tips om jouw sollicitatiegesprek soepel te laten verlopen.

Tijdens een sollicitatiegesprek zullen er een hoop vragen aan je worden gesteld. De meest voor de hand liggende vragen zullen te maken hebben met je werkverleden en je ambities. Het is handig als je dit kort en bondig kunt verwoorden. Je kunt je hierop voorbereiden door jouw ‘persoonlijke elevator pitch’ te oefenen. Een persoonlijke elevator pitch is een boeiende introductie van jezelf. Wat onderscheidt jou van anderen in je vakgebied? Oefen dit een kwartiertje en je bent al een heel eind op weg. 

Ook zal er soms naar je mindere kwaliteiten gevraagd worden. Wees vooral eerlijk, niemand is perfect en de meeste werkgevers zullen je eerlijkheid alleen maar kunnen waarderen. Als je je anders voordoet dan wie je bent zal je vroeg of laat door de mand vallen. 

Is een motivatiebrief nodig?

Bij sommige vacatures wordt er expliciet gevraagd naar een motivatiebrief en bij andere vacatures wordt er hier niet naar gevraagd. Toch is het verstandig om altijd een motivatiebrief mee te sturen, waarin jij aangeeft waarom jij graag deze functie of baan zou willen. Zorg voor een goede uitleg en natuurlijk een overduidelijk positieve motivatie!

Als je gaat solliciteren bij een bedrijf is het handig als je op de hoogte bent van de missie en visie van het bedrijf. Als jij laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, dan zul je eerder een positieve indruk achterlaten. Bovendien is het een goed idee om zelf ook vragen te stellen. Misschien wil je wat meer weten over de bedrijfsgeschiedenis of wil je verduidelijking wat betreft de functieomschrijving. Vraag gerust een eind raak! Dit laat zien dat je gemotiveerd en betrokken bent. 

Het voeren van een sollicitatiegesprek kan spannend zijn. Zorg dat je uitgerust bent op de dag van de sollicitatie en dat je goed gegeten hebt. Daarnaast zul je je beter voelen als je wat extra aandacht besteedt aan je uiterlijke verzorging. Afhankelijk van waar je gaat solliciteren (is het een formele of informele setting?) kun je je kleding hierop aanpassen.

Tot slot nog twee logische (maar zeer belangrijke) tips: kom op tijd en zet je telefoon op stil. Het zou zonde zijn als je telefoon rinkelt tijdens dit belangrijke moment. Solliciteren wordt door veel mensen als spannend ervaren, je bent niet de enige die zich zo voelt. Zorg dat je je goed voorbereidt en haal voorafgaand aan het gesprek een paar keer diep adem, dan komt het helemaal goed.

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen omtrent solliciteren.

Waar moet ik op letten als ik ga solliciteren?

Zorg ervoor dat je op tijd bent en dat je telefoon op stil staat. Kleed je netjes aan en lees je in over het bedrijf. Let op een open, geïnteresseerde houding en wees eerlijk tijdens het beantwoorden van de vragen. 

Moet ik altijd solliciteren voor een baan?

Negen van de tien keer moet je solliciteren voordat je ergens aangenomen wordt. Tegenwoordig worden veel sollicitatiegesprekken in een online omgeving gevoerd.

Hoe kom ik het beste over tijdens een sollicitatiegesprek?

Een geïnteresseerde, positieve, open en gemotiveerde houding wordt vrijwel door elke werkgever enorm gewaardeerd.

Hoe kan ik me op een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Lees je in over het bedrijf waar je gaat solliciteren en bereid je voor op eventuele vragen die gesteld kunnen worden.

Hoe kan ik me zelfverzekerd voelen voor en tijdens een sollicitatiegesprek?

Zorg dat je goed verzorgd en uitgerust op je sollicitatiegesprek verschijnt. Kom op tijd en zorg dat je je hebt ingelezen over het desbetreffende bedrijf.

Heb je vragen over Motivatiebrief & Solliciteren? Let op deze tips!?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Motivatiebrief & Solliciteren? Let op deze tips!', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren