Beroepen.nl » Lijst zware beroepen weegt te zwaar
Beroepen Blog

Lijst zware beroepen weegt te zwaar

stratenmakers

Zwaar beroep? Dan wordt het voorlopig nog even knarsetandend doorwerken. In december 2016 deed GroenLinks al het voorstel om bij een zwaar beroep eerder te stoppen met werken. Dat de AOW-leeftijd steeds hoger wordt, is niet te voorkomen. Toch moet er rekening worden gehouden met mensen die een fysiek zwaar beroep uitoefenen.

Wat doe je wanneer je op je 55ste al versleten bent: strompel je nog minimaal 12 jaar door om de pensioenleeftijd te behalen? Onacceptabel, vindt GroenLinks. De politieke partij stelde een regeling voor, waarbij een lijst met zware beroepen leidinggevend zou zijn. Deze lijst woog echter te zwaar voor de Tweede Kamer.

Vergelijking maken blijkt onmogelijk

Staatssecretaris Klijnsma is nu van mening dat het onmogelijk is om een lijst van zware beroepen op te stellen. Enkele Kamerleden scharen zich achter Klijnsma en vegen hiermee het idee van tafel. Argument is het feit dat een psychisch zwaar beroep bijna niet te vergelijken is met een fysiek zwaar beroep. Ook kunnen beroepen door de tijd van zwaarte veranderen. Denk maar eens aan de stratenmaker die vandaag op zijn zere knieën stoeptegels legt, maar dit morgen geautomatiseerd uitvoert. Ditzelfde geldt voor de accountant, die vorige week door alle wet-en regelgevingen en tijdsdruk een burn-out opliep, maar volgende maand fluitend achterover leunt doordat robots het werk hebben overgenomen. Op dit gebied hebben Klijnsma en co echt wel een punt.

Daarnaast wordt er gekeken naar algemene beroepsgroepen. De metselaar behoort tot een van de fysiek zwaarste beroepen. Gaat de metselaar met vervroegd pensioen, dan geldt dit ook voor de secretaresse van de metselaar. Er wordt immers niet naar de werkzaamheden, maar naar de beroepsgroep gekeken. Ook hierin valt er heel wat te verbeteren. Er moet dus echt een specifieke lijst van zware beroepen komen.

Vervroegd pensioen is betaalbaar

Gaan mensen met een zwaar beroep voor hun 67e met pensioen, dan kost het de overheid jaarlijks 150 tot 200 miljoen euro. Voor een aantal politieke partijen is dit goed betaalbaar. Andere partijen willen juist dat mensen met een zwaar beroep zich op oudere leeftijd omscholen en langer doorwerken.

Eerder stoppen bij een zwaar beroep leidt tot een langere levensverwachting. Dan hebben we het hier over winst die te te behalen valt door het lichaam te ontlasten. Dit geldt dan weer niet voor mensen die zich gezond voelen en toch eerder stoppen met werken. Voor deze laatste groep geldt zelfs een kortere levensverwachting.

Komen we terug op het opstellen van een lijst met zware beroepen: dit lijkt nog even van de baan. Doorwerken dus, en bij klachten terugvallen op de (duurder wordende) gezondheidszorg.

Lijst zware beroepen weegt te zwaar
4.1 (81.11%) 18 votes

Heb je vragen over Lijst zware beroepen weegt te zwaar?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Lijst zware beroepen weegt te zwaar', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren