Beroepen.nl » Life Coach » Opleiding Life Coach

Opleiding Life Coach

life coach

Het uiteindelijke doel van jou als life coach is om je cliënt gelukkiger door het leven te laten gaan. Aan de hand van coachingsgesprekken zul je je cliënt bewuster maken en bepaalde tools aanreiken om doelen te realiseren. Je leert je cliënten om meer balans te vinden op belangrijke levensgebieden zoals familie, werk, relaties en op persoonlijk vlak.  

Misschien sta je op het punt om te kiezen voor een carrière als life coach. Waarschijnlijk ben je geïnteresseerd in mensen helpen en beschik je over een groot empatisch vermogen. Om een geschikte coach te worden, zijn die kwaliteiten erg belangrijk. Ook moet je objectief naar situaties kunnen kijken. Het is belangrijk dat je zonder oordeel een cliënt verder helpt.

Soms is je rol om orde te scheppen in de chaos van het leven van je cliënt. Dit betekent dat je in staat moet kunnen zijn om een situatie vanuit helikopterperspectief te bekijken. 

Life Coach *aanrader

Als Life Coach leer je mensen om te gaan met tegenslagen en alle uitdagingen aan te gaan. Omdat het leven steeds hectischer wordt, hebben veel mensen behoefte aan een professioneel steuntje in de rug. Maak gebruik van deze ontwikkeling en word Life Coach! Met de kennis uit deze cursus ben je straks helemaal klaar om mensen op weg te helpen om het uiterste uit hun leven te halen!

  • v.a. 379,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Lifecoach

Word Lifecoach en help mensen meer balans en geluk te vinden in hun leven.

Life coach

Vakopleiding Life coach

Life Coach

Wil je mensen helpen? Coachen? Met de cursus Lifecoach kun je binnen 9 maanden aan de slag als zelfstandig lifecoach.

Stabiele factor en levenservaring

Het leven bestaat uit vallen en opstaan, dat geldt voor iedereen. Het is echter wel belangrijk dat je eigen leven stabiel is en dat je beschikt over enige levenservaring. Wanneer je zelfbewust in het leven staat, verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je maakt en jij jouw persoonlijke obstakels op een constructieve manier aanpakt, zul je een goede life coach kunnen zijn. Je bent immers op een bepaalde manier een rolmodel voor je cliënt. 

Confrontatie en assertiviteit 

Als life coach zul je je cliënten ook moeten kunnen confronteren met hun gedrag of bepaalde (negatieve) patronen. Je moet je cliënten kunnen wijzen op hun verantwoordelijkheden. Dit kan confronterend zijn of als pijnlijk worden ervaren. Als life coach zul je deze oncomfortabele momenten niet uit de weg moeten gaan en zul je moeten doen wat nodig is om de cliënt verder te helpen. 

Ook zul je assertief moeten zijn. Een life coach met enkel een groot empatisch vermogen zal zichzelf in de vingers snijden wanneer hij geen grenzen kan stellen. Gelukkig zijn er opleidingen die jou helpen bij het stellen van je persoonlijke grenzen. 

Opleiding of cursus tot life coach?

Life coaching is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zichzelf coach mag noemen. Echter is het sterk aanbevolen om je te laten opleiden. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden. Het aanbod van opleidingen en cursussen tot life coaching is enorm groot. 

Kies je voor een uitgebreide (hbo-)opleiding, dan zul je van a tot z de kneepjes van het vak leren. Een gemiddelde opleiding duurt negen maanden, tijdens deze periode leer je veel over communicatie, de menselijke psyche en praktische zaken als doelen stellen en ondernemingsschap. 

Cursus tot life coach

Heb je al enige ervaring met het begeleiden van mensen? Dan is het een idee om te kiezen voor een cursus life coaching. Deze richt zich namelijk op de noodzakelijke elementen van het vak. Een cursus duurt gewoonlijk korter dan een opleiding en kan meestal worden gevolgd tijdens avonduren en weekenden. Dit is ideaal als je weinig tijd hebt om een fulltime opleiding te volgen.

Tegenwoordig worden de meeste cursussen virtueel aangeboden. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan vaste tijden en je kunt studeren vanachter je laptop of computer. Na het volgen van een dergelijke cursus beschik je over de basiskennis over het vak life coaching. 

Studieduur en vooropleiding

Een life coach opleiding duurt gemiddeld negen maanden. Cursussen zijn vaak korter, je kunt een 22-daags traject volgen, maar er worden ook 24 uurs cursussen aangeboden.

Voor een hbo-opleiding life coaching zul je minimaal een havo- of mbo-diploma moeten laten zien om toegelaten te worden. Dit is echter zo bij de institutionele hbo-opleidingen. De meeste particuliere opleidingen en cursussen hanteren geen toelatingsbeleid. 

Inhoud van de opleiding life coach

Voordat jij de opleiding tot life coach kunt gaan volgen, wil je natuurlijk eerst weten wat de inhoud van een dergelijke opleiding (of cursus) is. Hieronder vind je een beknopte overzicht.

Communicatieve vaardigheden

Tijdens een opleiding life coaching leer je vaak hoe je een intakegesprek voert. Je leert over doelen opstellen en hoe deze te realiseren. Er zal tijd worden besteed aan je professionele houding als coach en bijbehorende communicatieve vaardigheden zoals gesprekstechnieken. Bijvoorbeeld het stellen van open en gesloten vragen, doorvragen, empatisch luisteren en feedback geven. 

Tijdens het volgen van een opleiding tot life coach zul je leren over bepaalde facetten van de menselijke psyche. Je leert waar gedragspatronen vandaan komen en hoe je deze kunt beïnvloeden. Ook zul je leren over stress en verslavingen, en het creëren van financieel overzicht waarmee je je cliënt kunt helpen het leven gemakkelijker te maken. 

Ondernemerschap

Sommige opleidingen besteden aandacht aan klantenwerving en ondernemerschap. Hoeveel breng je je diensten in rekening bijvoorbeeld? Dit is vooral belangrijk als je een eigen praktijk wil starten.

Na afloop van de opleiding

Na afloop van de opleiding tot life coach kun je direct aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om eerst wat praktijkervaring op te doen door stage te gaan lopen of mensen in je eigen netwerk te coachen. 

Kosten van de opleiding tot life coach

De kosten van dergelijke opleidingen en cursussen variëren behoorlijk. Je kunt opleidingen vinden van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Op deze pagina vind je een overzicht van diverse opleidingen en cursussen life coaching en de kosten daarvan.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent opleidingen tot lifestyle coach. Heb je zelf nog vragen? Stel deze dan onderaan in de reacties, dan helpen we je graag verder!

Wat is het verschil tussen een opleiding of cursus tot life coach?

Een opleiding tot life coach is over het algemeen uitgebreider en duurt langer. Er zijn cursussen tot life coach te volgen die slechts enkele dagen duren, terwijl een gemiddelde opleiding tot life coach gemiddeld negen maanden duurt.

Kan ik ook met een thuisstudie aan de slag als life coach?

Ja, dat kan. Life coaching is een vrij beroep en dat betekent dat iedereen zichzelf coach kan noemen. Wel is het aanbevolen om je te laten opleiden tot life coach. Je zult ten minste over de basiskennis moeten beschikken. Ook is het aanbevolen om praktijkervaring op te doen in de vorm van een werkstage.

Wat kost een opleiding tot life coach?

De kosten van een opleiding tot life coach variëren enorm. Je kunt opleidingen vinden van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Op deze pagina vind je een overzicht van diverse opleidingen en cursussen life coaching en de kosten daarvan.

Op welk niveau kan ik een opleiding tot life coach volgen?

Je kunt kiezen voor een hbo-opleiding life coaching, mocht je beschikken over een havo- of mbo-diploma. Mocht je niet beschikken over één van deze diploma’s, dan blijven er genoeg opleidingen over die geen toegangsbeleid hanteren.

Waar vind ik een overzicht aan life coach opleidingen en cursussen?

Op deze pagina vind je een overzicht van diverse opleidingen en cursussen life coaching.

Life Coach *aanrader

Als Life Coach leer je mensen om te gaan met tegenslagen en alle uitdagingen aan te gaan. Omdat het leven steeds hectischer wordt, hebben veel mensen behoefte aan een professioneel steuntje in de rug. Maak gebruik van deze ontwikkeling en word Life Coach! Met de kennis uit deze cursus ben je straks helemaal klaar om mensen op weg te helpen om het uiterste uit hun leven te halen!

  • v.a. 379,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Opleiding Life Coach?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Life Coach', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren