Beroepen.nl » Kapper of Kapster » Kappersopleiding

Kappersopleiding

kapper

Als kapper bied jij je klant een gewenst kapsel aan. Iemand komt bij jou voor een nieuw kapsel én voor een moment van verzorging en ontspanning. Je dient je klanten daarom in de watten te leggen en ze te voorzien van een ultieme schoonheidsbehandeling. 

Je zult haren wassen, knippen, bleken, kleuren, föhnen en je zult chemische behandelingen uitvoeren. Je adviseert je klanten over verschillende producten en methoden, zodat ze hun haar gezond kunnen houden.

Als je in loondienst werkt maak je deel uit van een team. Je werkt dan meestal op afgesproken tijden. Als je een eigen klantenkring hebt, biedt het werken als kapper je de flexibiliteit om je eigen agenda te beheren. 

Start Je Eigen Kapsalon *aanrader

Het werken in de kappersbranche biedt enorm veel voldoening. Het is een geweldig gevoel als een klant jouw salon tevreden en ontspannen verlaat. Je hebt je doel bereikt wanneer je klanten vinden dat ze zichzelf ´trakteren´ op een bezoek aan jouw kapsalon. In deze unieke cursus behandelen we op overzichtelijke wijze alle zaken die je nodig hebt om een succesvolle eigen kapsalon te starten.

 • v.a. 349,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Thuiskapper

Thuiskapper

Altijd al kapper willen worden? Leer in deze cursus hoe je zelf thuiskapper wordt.

Eigen Kapsalon Starten

Wil je een kapperszaak beginnen? Dan is de cursus Eigen Kapsalon Starten een goede start. Wie weet begin jij na 9 maanden je eigen kapsalon.

Opleiding Kapper Allround

Facefacts Academy | Klassikaal | € 3.995 | Niveau: mbo | Max. deelnemers: 10 | Tijdsduur: 280 dagen | Beoordeling: 10,0 (3 ervaringen)Logo van Facefacts Academy
KAPPERSOPLEIDING ALLROUND De Kappersopleiding Allround (locaties in Arnhem, Heerenveen en Utrecht) is een allround opleiding bestaande uit 40 lessen; je volgt één dagdeel van 3 lesuren per week, één jaar lang. De cursist m…

Lees meer

Veilige cosmetica - Bewust omgaan met cosmetica voor kapper, schoonheidsspecialist en winkelpersoneel.

Icademy | € 23,97 | Niveau: mboLogo van Icademy
Juist omdat de wereld van de cosmetica zo ontzettend divers en veelkleurig is, bestaan er nogal wat onopgeloste vragen en misverstanden. Die vragen gaan vaak over kwaliteit en veiligheid. Als je goed en volgens de meest ac…

Lees meer

Kapper

De Ondernemersschool | € 409 | Niveau: noneLogo van De Ondernemersschool
Leer hoe jij jouw klanten het kapsel kunt aaanmeten dat perfect aansluit bij hun stijl en persoonlijkheid. Een mooi, verzorgd kapsel… dat zorgt voor zelfvertrouwen, toch? Zou jij graag degene zijn door wie mensen stralend …

Lees meer

Kapper worden Opleiding Dames Heren Combi Cursus Knippen

Beauty Academy | Klassikaal | € 1.490 | Niveau: none | Max. deelnemers: 5 | Tijdsduur: 8 dagenLogo van Beauty Academy
Korte professionele kappersopleidingen. Dames en Heren knippen in 5 tot 8 dagen. uitstekende begeleiding voor een toekomst in een geweldig beroep. Onze kappersopleiding is voor iedereen geschikt en een vooropleiding is nie…

Lees meer

Haarstyling opleiding

Dik Peeters Make-upschool | Klassikaal | € 2.375 | Niveau: none | Max. deelnemers: 25 | Tijdsduur: 56 dagenLogo van Dik Peeters Make-upschool
De lessen worden gegeven door een aantal bekende Nederlandse visagisten en kappers. Alle visagisten die werkzaam zijn aan onze school moeten hun sporen verdiend hebben bij bekende opdrachtgevers als tijdschriften, cosmetic…

Lees meer

Kappersopleiding

Nederlandse Beauty School | Klassikaal | € 3.494 | Niveau: mbo-3 | Max. deelnemers: 12 | Tijdsduur: 30 dagenLogo van Nederlandse Beauty School
Algemene informatie Altijd al willen werken als Kapper(ster)? Dan is de Kappersopleiding op de Nederlandse Beauty School echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je in een korte tijd alle facetten van het kappersvak…

Lees meer

De werkdag van een kapper

Hoe een werkdag van een kapper eruitziet is afhankelijk van je werksituatie. Werk je zelfstandig en knip je je klanten aan huis? Dan zul je veel onderweg zijn. Een kapper in loondienst knipt op één plek. De uit te voeren taken van een kapper in loondienst en een zelfstandig kapper zijn vrijwel hetzelfde.

Je dient de wensen van je klant in kaart te brengen om het gewenste resultaat te bepalen. Soms heb je een adviserende rol. Met jouw kennis als kapper weet je of een wens haalbaar is of niet. 

Je zult regelmatig haren moeten verven. Haarkleur behandelingen en andere chemische behandelingen kunnen schadelijk zijn voor het haar. Je dient navraag te doen naar mogelijke gevoeligheden en allergieën en je klanten goed voor te lichten. 

De verzorgende werkzaamheden van een kapper zijn: haren wassen, haarmaskers aanbrengen, föhnen en stylen. Om de haren naar wens te stylen zul je gebruik moeten maken van verschillende soorten apparatuur zoals stijltangen, krultangen, rollers en föhns. Het reinigen van alle kappersbenodigdheden is ook onderdeel van je werkdag.

Indien je werkt in een kapperszaak zul je regelmatig betalingen moeten verwerken. Als je voor jezelf werkt zul je je eigen boekhouding moeten verzorgen. Je kunt deze taak ook uitbesteden aan een boekhouder. 

Opleiding tot kapper

Wil jij aan de slag als kapper en ben je op zoek naar een opleiding die bij je past? Lees dan verder. Op deze pagina vind je alles over de verschillende soorten opleidingen en cursussen tot kapper. Aan het einde van een kappersopleiding ontvang je een mbo-diploma niveau 2, 3 of 4 of een (erkend) certificaat, afhankelijk van de gekozen opleiding.

Reguliere kappersopleiding 

Je kunt kiezen voor een voltijd of deeltijd regionale opleiding (BBL of BOL). Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, wel wordt een middelbareschooldiploma gevraagd. De basisopleiding duurt meestal twee jaar en de vervolgopleiding tot ‘Allround Kapper’ duurt één jaar. Na dit traject te hebben afgerond heb je een kappersdiploma mbo niveau 3. Naast praktijkvakken krijg je ook vakken zoals Nederlandse taal, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook zijn er keuzevakken zoals visagie en Engels.

Particuliere kapperscursus

Een particuliere cursus richt zich enkel op het kappersvak. Er zijn ook avondcursussen tot kapper te volgen. Het aanbod van deze opleidingen en cursussen varieert van kleinschalige, lokale aanbieders tot landelijke opleidingsaanbieders. Deze cursussen vereisen meestal geen vooropleiding. Ze zijn over het algemeen laagdrempelig en praktijkgericht. Particuliere kapperscursussen duren meestal één jaar of minder. 

Thuisstudie kapper 

Er worden ook thuisstudies aangeboden waarbij jij het tempo van leren zelf bepaalt. Meestal is er een docent die je persoonlijke begeleiding kan bieden, je staat er dan niet helemaal alleen voor. 

Een goede kappersopleiding of kapperscursus is meestal geaccrediteerd door de NACCAS (Nationale Accreditatie Commissie voor Cosmetologie Kunsten en Wetenschappen). 

Inhoud kappersopleiding

Tijdens een kappersopleiding leer je verschillende was-, scheer- en kniptechnieken. Je leert alles over haarkleuring en chemische behandelingen zoals chemisch permanenten. Ook zul je leren over de verschillende haarsoorten. Je zult kennis opdoen over diverse producten en je leert hoe je toekomstige klanten kunt adviseren. 

Sommige kappersopleidingen schenken aandacht aan pruiken en extensions. Je zult leren over de verschillen tussen natuurlijke en synthetische pruiken en extensions. Je leert dan hoe je pruiken en extensions moet knippen, stylen en hoe deze aan te brengen bij je klant. 

Het salaris

Als ‘Junior Stylist’ (boven de 21 jaar) begin je met een salaris van € 1.680,- bruto per maand (€ 1.572,- netto).

Je kunt doorleren voor ‘Haarstylist Allround’ en ‘Topstylist’. Dan begint je salaris ook vanaf € 1.680,- bruto per maand, maar je kunt dit opschroeven tot € 2.100,- bruto (€ 1.864,- netto). Elk gewerkt jaar (met een rek tot 6 jaar) zal je salaris stijgen als je werkgever zich houdt aan de cao voor kappers. 

Zelfstandige kappers in de entertainmentwereld of in welgestelde kringen verdienen gewoonlijk meer dan dat. Je mag je uurtarief als zelfstandige kapper uiteraard zelf bepalen.

Past het beroep bij mij?

Als je het leuk vindt om creatieve manieren te ontdekken om anderen een goed gevoel over zichzelf te geven, is dit beroep misschien iets voor jou. Wil je in loondienst gaan werken? Dan dien je in staat te zijn om de instructies van je leidinggevende op te volgen. Uiteraard zul je ook de instructies van een klant moeten opvolgen. 

Om succesvol te zijn als kapper, moet je nauwkeurig kunnen werken en ​​goede verstandhoudingen (met je klanten) op kunnen bouwen en behouden. Het kappersvak is een zeer sociaal beroep, goede communicatieve vaardigheden zijn daarom belangrijk.

Een interesse in mode en haarverzorging is een pre. Je zult op de hoogte moeten blijven van de nieuwste kapsels, kapperstechnieken en haarproducten. Verder is het belangrijk dat je voor langere tijd rechtop kunt staan.

Werkgelegenheid en vacatures

Het werkaanbod voor een kapper is redelijk tot goed. Je kunt eens een kijkje nemen op een online vacaturebank of langsgaan bij je lokale kapsalon.

Voor jezelf beginnen is ook een optie. Dan dien je je eigen klantenkring op te bouwen. Je kunt beginnen bij je familie, vrienden en kennissen. Als zij tevreden zijn over jouw diensten zul je profiteren van positieve mond-tot-mondreclame. 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen omtrent opleidingen tot kapper.

Kan ik ook een cursus volgen tot kapper?

Jazeker, er zijn ook cursussen mogelijk om kapper te worden of in ieder geval leren om te knippen.

Waar vind ik een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot kapper?

Op deze pagina vind je een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot kapper.

Is er voldoende werkgelegenheid voor een kapper?

De werkgelegenheid is redelijk tot goed. Je kunt eens een kijkje nemen op een online vacaturebank of langsgaan bij je lokale kapsalon. Voor jezelf beginnen is ook een optie. Dan dien je je eigen klantenkring op te bouwen.

Wat verdient een kapper?

Als ‘Junior Stylist’ (boven de 21 jaar) begin je met een salaris van € 1.680,- bruto per maand (€ 1.572,- netto).

Je kunt doorleren voor ‘Haarstylist Allround’ en ‘Topstylist’. Dan begint je salaris ook vanaf € 1.680,- bruto per maand, maar je kunt dit opschroeven tot € 2.100,- bruto (€ 1.864,- netto) . Elk gewerkt jaar (met een rek tot 6 jaar) zal je salaris stijgen als je werkgever zich houdt aan de cao voor kappers. 

Zelfstandige kappers in de entertainmentwereld of in welgestelde kringen verdienen gewoonlijk meer dan dat. Je mag je uurtarief als zelfstandige kapper uiteraard zelf bepalen.

Wat kost een kappersopleiding?

De kosten van een kappersopleiding variëren behoorlijk. Als je ouder bent dan 18 jaar kost een reguliere opleiding € 1.216,- per schooljaar. De materiaalkosten zijn ongeveer € 585,-.

Het lesgeld voor particuliere cursussen en opleidingen beginnen bij enkele honderden euro’s en lopen op tot enkele duizenden euro’s.

Start Je Eigen Kapsalon *aanrader

Het werken in de kappersbranche biedt enorm veel voldoening. Het is een geweldig gevoel als een klant jouw salon tevreden en ontspannen verlaat. Je hebt je doel bereikt wanneer je klanten vinden dat ze zichzelf ´trakteren´ op een bezoek aan jouw kapsalon. In deze unieke cursus behandelen we op overzichtelijke wijze alle zaken die je nodig hebt om een succesvolle eigen kapsalon te starten.

 • v.a. 349,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Meer over kapper

Over het beroep Kapper
Kappersopleiding

Kappersopleiding volgen?

Waar kun je de kappersopleiding volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

 1. Laudius – Start Je Eigen Kapsalon (v.a. 349,- )
 2. NTI – Thuiskapper (v.a. € 309,00 )
 3. NHA – Thuiskapper (v.a. € 570,50 p/m)
 4. NHA – Eigen Kapsalon Starten (v.a. € 1.238,50 p/m)

Heb je vragen over Kappersopleiding?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Kappersopleiding', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren