Beroepen.nl » Is een carrière in de cyberbeveiliging iets voor jou?
Beroepen Blog

Is een carrière in de cyberbeveiliging iets voor jou?

sap-cursus

De vraag naar specialisten op het gebied van cyberbeveiliging is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds meer bedrijven, maar ook particulieren krijgen te maken met digitale aanvallen. Kwaadwillende personen proberen systemen plat te leggen of te gijzelen, om vervolgens losgeld te kunnen eisen. Wanneer het internet voor jou geen geheimen heeft, je iedereen aanraadt een vpn gratis te gebruiken en de laatste updates uit te voeren op hun systemen, kan een carrière in de cyberbeveiliging iets voor jou zijn. In dit artikel lees je meer over hetgeen een carrière in de cyberbeveiliging voor jou kan betekenen. 

Werken als specialist op het gebied van cyberbeveiliging 

Beroepen in de richting van cyberbeveiliging kennen verschillende vormen. De een richt zich op het beveiligen van bestaande systemen, door codes te verbeteren en bijvoorbeeld uit te zoeken waar kwetsbaarheden zitten binnen de organisatie. Anderen zoeken naar kwetsbaarheden in de systemen van andere organisaties, om hen hier vervolgens op te wijzen: ethisch hacken. Dit hoef je niet namens een bedrijf te doen; je kunt er zelf mee starten. Verschillende organisaties, waaronder de Nederlandse overheid, bieden bonussen aan voor mensen die kwetsbaarheden vinden. Deze bonussen lopen uiteen van een simpel shirt, tot forse geldbedragen. Het bewust aanvallen van andere systemen behoort niet tot de beroepen in deze branche. Het is zelfs strafbaar om andermans systemen aan te vallen. 

Opleiding in de richting van cyberbeveiliging 

Er zijn verschillende manieren om een beroep in de cyberbeveiliging uit te oefenen. Je kunt jezelf veel leren over cybercriminaliteit en alles wat hierbij komt kijken. Er zijn online talloze tutorials te volgen over het beveiligen van diverse soorten systemen. Ook worden er steeds meer opleidingen aangeboden in de richting van cyberbeveiliging. Je vindt deze opleidingen zowel op de hogeschool, als op de universiteit. Houd er rekening mee, dat de opleidingen nog in hun kinderschoenen staan. Er is nog helemaal niet zoveel kennis over cyberbeveiliging. Dit biedt ook kansen! Als je eenmaal voldoende kennis hebt over dit onderwerp, zal je al snel een geschikte baan vinden. 

Leer programmeren op het ROC 

Niet alleen op de hogeschool en universiteit kun je opleidingen volgen die relevant zijn, wanneer je een beroep in de cyberbeveiliging uit wilt oefenen. Je kunt ook een opleiding op het ROC volgen. Leer bijvoorbeeld hoe programmeren werkt, om de code van een bestaand programma te kunnen verbeteren voor bedrijven. Door te leren begrijpen hoe een bepaald stuk code werkt, ben je in staat om deze code doelgericht te verbeteren. 

Veelgestelde vragen over beroepen in de cyberbeveiliging 

Er worden regelmatig vragen gesteld over beroepen in de richting van cyberbeveiliging. Welk beroep past bij mij? Zijn er opleidingen voor deze beroepen? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Welke opleiding moet ik volgen voor cyberbeveiliging?

Er worden steeds meer opleidingen in de richting van cyberbeveiliging aangeboden. Ook een opleiding waarin je leert programmeren in verschillende talen is relevant.

Zijn er veel banen in de cyberbeveiliging?

Het aantal banen in de cyberbeveiliging is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Men verwacht dat de vraag naar geschoolde specialisten op dit gebied verder toeneemt de komende tijd.

Moet ik systemen kunnen hacken?

Je hoeft geen systemen te kunnen hacken om een beroep in de cyberbeveiliging uit te kunnen oefenen. Wel is het belangrijk om te begrijpen hoe een systeem werkt, zodat je kwetsbaarheden kunt vinden.

Kan ik als zelfstandige werken in deze branche?

Je kunt als zelfstandige aan de slag gaan als specialist op het gebied van cyberbeveiliging. Leg kwetsbaarheden bloot bij bedrijven en deel deze met ze. In ruil krijg je hier vaak een bonus, een (bug) bounty, voor.

Wat is een ethisch hacker precies?

Een ethisch hacker is iemand die speurt naar kwetsbaarheden in systemen van bedrijven en overheden. De hacker maakt geen misbruik van deze kwetsbaarheden, maar deelt ze met de betreffende organisatie. Soms in ruil voor een bonus.

Heb je vragen over Is een carrière in de cyberbeveiliging iets voor jou??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Is een carrière in de cyberbeveiliging iets voor jou?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren