Beroepen.nl » Huisarts

Huisarts

huisarts

Als huisarts ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen met lichamelijke of psychische klachten. Je onderzoekt, diagnosticeert, behandelt en verwijst eventueel door naar een specialist. Werk jij graag met mensen van alle leeftijden, vind je gezondheid belangrijk en schakel je snel, dan is het beroep huisarts voor jou uitgevonden.

Veel huisartsen werken in hun eigen huisartsenpraktijk. Ook is het mogelijk dat je aan de slag gaat bij een andere praktijk of als gedetacheerde. Je voert overleg met andere huisartsen, apothekers of specialisten. Administratieve werkzaamheden laat je over aan de huisarts assistent.

Je dag is elke dag weer anders, dat maakt het beroep huisarts zo afwisselend en veelzijdig. Zelfs tijdens je werkzaamheden leer je telkens nieuwe dingen bij.

De werkdag van een huisarts

De huisarts maakt vaak lange dagen, afgewisseld met nachtdiensten. Het spreekuur begint soms al om 8 uur ’s morgens. Afhankelijk van de grootte van de praktijk loopt het spreekuur de hele dag door, alleen de ochtend of verdeeld over de dag. Je onderzoekt patiënten, behandelt ze of schrijft recepten uit. Veel klachten behandel jezelf, voor een aantal verwijs je door naar een specialist.

Bij een spoedgeval moet je onverhoeds weg. De assistent vangt de wachtende patiënten op en regelt eventueel een nieuwe afspraak. Bij een grote huisartsenpraktijk neemt een andere collega’s je dienst over. Het is bij een spoedgeval belangrijk om op tijd aanwezig te zijn en adequaat te reageren. Daarom sta je in nauw contact met specialisten en het ziekenhuis.

Buiten het spreekuur om leg je huisbezoeken af. Dit kan gaan om bedlegerige patiënten, ouderen of pas bevallen vrouwen.

Naast het contact met patiënten krijg je ook zorg voor het aanvragen van laboratoriumtests en het regelen van ziekenhuisopnames voor patiënten. Je onderhoudt contact met overheidsautoriteiten over geboorte en sterfte, maar ook over ziektes die een gevaar vormen voor de nationale volksgezondheid.

Opleiding tot huisarts

De universitaire opleiding geneeskunde leidt op tot het beroep huisarts. Tijdens deze opleiding leer je alles over ziekte en gezondheid. Het menselijk lichaam, communicatieve vaardigheden en het onderzoeken en diagnosticeren komen uitgebreid aan bod. In het derde jaar kom je in contact met patiënten en loop je mee in een ziekenhuis en bij een huisarts. Je brengt je theoretische kennis over in de praktijk, waarbij je laat zien wat je geleerd hebt.

De opleiding is onderverdeeld in drie jaar Bachelor en 3 jaar Master. In totaal duurt de opleiding tot arts 6 jaar, waarbij je veel praktijk volgt. Het zijn vaak lange en zware dagen, maar wel zeer leerzaam. Elk gedeelte van de opleiding sluit je af met een diploma. Na het afronden van de opleiding geneeskunde ben je basisarts.

Het is daarna mogelijk om je te specialiseren tot huisarts. Hiervoor volg je de driejarige opleiding tot huisarts. Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal, waarbij het opleidingsinstituut ondersteunt. De arts in opleiding tot specialist (aios) moet voldoen aan het competentieprofiel van de huisarts om het vak uit te oefenen.

Past het beroep huisarts bij mij?

De huisarts voelt zich verantwoordelijk voor de gezondheid van zijn patiënten. Je bent betrokken en in staat om een patiëntendossier bij te houden. Hierbij hou je rekening met de geschiedenis en wensen van de individuele patiënt. De opleiding duurt in totaal 9 jaar en wordt afgewisseld met stage, wat soms voor lange dagen zorgt. Doorzettingsvermogen speelt een belangrijke leidraad tijdens de opleiding, maar ook wanneer je huisarts bent.

Om goed op de hoogte te blijven van de laatste medische ontwikkelingen is de huisarts niet alleen aangesloten bij de landelijke huisartsenvereniging en Nederlands huisartsen Genootschap, ook voert deze overleg met collega’s en volgt regelmatig een nascholingscursus. Een opleiding of cursus is aftrekbaar van inkomen of winst, wanneer deze ten gunste van het huidige of toekomstige beroep is. Laat je informeren door een belastingadviseur of boekhouder.

Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk, dan bedraagt het maandsalaris ongeveer €3400 tot €3600 bruto per maand. Heb je een eigen praktijk, dan ontvang je inkomsten van de zorgverzekeraars. Het is belangrijk om met bepaalde kosten rekening te houden waaronder de huur of het onderhoud van het pand, aanschaf van apparatuur en personeelskosten. Hierdoor blijft er een lager netto inkomsten achter, laat dit vooraf altijd calculeren. Hou als zelfstandige rekening met nog te betalen inkomstenbelasting, iets dat bij loondienst automatisch wordt geregeld.

Vacatures huisarts

Veel huisartsen zullen vroeg of laat hun eigen praktijk starten. Om dit te realiseren is het belangrijk om over voldoende praktijkervaring te beschikken. Deze praktijkervaring doe je op tijdens de studie en stage, maar ook door te werken bij een huisartsenpraktijk.

Geschikte vacatures vind je bij gespecialiseerde of algemene website, in de krant of bij het arbeidsbureau. Ook in vaktijdschriften staat regelmatig een vacature. Er wordt steeds vaker online naar huisartsen gezocht, het is daarom belangrijk om regelmatig de websites door te lopen. Hier vind je vacatures voor basisarts, huisarts of medisch specialist.

Heb je vragen over Huisarts?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Huisarts', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • goede dag iedereen ik wilde vragen of doktersassistent en huisarts het zelfde zijn. en of je door een doktersassistent diploma je verder kan specialiseren als een arts. dank u