Hovenier is een beroep dat al heel wat jaren mee gaat. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen zijn die geïnteresseerd zijn in dit beroep. Je kunt veelal heerlijk buiten aan de slag en ziet letterlijk vooruitgang terwijl je bezig bent. Daarnaast is ook geen dag hetzelfde, je werkzaamheden zijn namelijk flink seizoensgebonden. Daarnaast zul je als hovenier ook flink allround moeten zijn, omdat de taken nogal verschillend kunnen zijn. Enkele werkzaamheden zijn het aanleggen of aanpassen van tuinen voor particuliere of zakelijke klanten. Het leuke hiervan, is dat je elke keer weer een nieuw project hebt dat je een eigen invulling kunt geven. Lijkt het beroep hovenier jou iets, kijk dan snel verder!
Wat doet een hovenier?
De taken van een hovenier verschillen enorm van het type werk en uiteraard het seizoen. Aangezien de meeste hoveniers werken met onderhoudscontracten voor bijv. bedrijven of instellingen, zullen zij het gehele jaar door aan de slag zijn bij deze partijen.
Naast onderhoud van parken, tuinen of plantsoenen, kunnen zij ook worden ingezet voor eenmalige projecten. Denk hierbij aan het snoeien van bomen, aanleggen van parken, tuinen en plantsoenen of eenmalige onderhoud zoals gras en struiken snoeien.
Naast het uitvoerende werk, kan een hovenier ook een adviserende rol spelen. Zo kan een hovenier advies geven over de inrichting van een bepaalde tuin, welke planten of struiken er het beste gebruikt kunnen worden. Of wat de beste inhoud kan zijn voor een tuin die het hele jaar door bloeit. Waar een tuin vijver erg mooi zou staan of een veranda het beste geplaatst kan worden. Dit laatste type werk gaat vaak in overleg met een zogeheten tuinarchitect.
Hoe ziet de werkdag van een hovenier eruit
Een werkdag van een hovenier is vaak erg afwisselend. Je zult in de meeste gevallen met andere collega hoveniers samenwerken, omdat erg veel zaken in je eentje niet te tillen zijn. En omdat je in samenwerking meer gedaan krijgt in een dag, wat wel zo fijn is binnen dit beroep.
Een dag begint in de meeste gevallen met een overleg met de particulier of het bedrijf waarvoor je de taken gaat uitvoeren. Je zult dan een planning maken van de dag of komende dagen/weken, zodat je tot een goed resultaat kunt komen. Op basis van die planning zul je elke dag weer een andere taak hebben. Als je voornamelijk aan onderhoud werkt, hangt de werkdag af van de type klanten die je die dag gaat behandelen. Al met al zijn de dagen van een hovenier dus vaak erg verschillend!
Benodigde persoonlijkheidskenmerken
Wil jij graag aan de studie om later aan de slag te kunnen gaan als hovenier, dan is het handig om te weten welke persoonlijkheidskenmerken belangrijk zijn. Een hovenier zal veel buiten werken en van tijd tot tijd flinke lichamelijke inspanning moeten verrichten. Het is handig dat je over voldoende energie en creativiteit beschikt. Tot slot moet je ook niet bang zijn om vieze handen te krijgen, want je zit soms letterlijk met je handen in de modder!
Waar is een hovenier werkzaam
Als je gaat werken als hovenier, zul je veelal met andere collega hoveniers aan de slag gaan. Er zijn veel mensen actief als zzp’er hovenier. Ook zijn er natuurlijk tal van hoveniersbedrijven waarvoor je kunt gaan werken. Waar jij zelf uiteindelijk aan de slag zal gaan, hangt af van jouw eigen invulling. Werk je liever voor een baas, kijk dan eens of je aan de slag kunt gaan bij een hoveniersbedrijf. Maar misschien heb je wel ambitie om zelf als zzp’er aan de slag te gaan, of misschien jouw eigen hoveniersbedrijf op te zetten. Om te beginnen met werken als hovenier, na je studie, is het altijd verstandig om dit eerst bij een goed hoveniersbedrijf te doen, zodat je de kneepjes van het vak kunt leren. Ook leer je hier gelijk goed omgaan met collega’s, daar moet je namelijk in de meeste gevallen mee leren werken!
Opleiding tot hovenier
Je zou zonder opleiding tot hovenier aan de slag kunnen, als je bijvoorbeeld al een geruime tijd als hobby hovenier aan de slag bent. Maar wij raden iedereen aan om een goede hoveniersopleiding te volgen, zodat je echt de tips en trucs van het vak leert. Dit maakt je uiteindelijk tot een betere hovenier en zul je betere tarieven kunnen hanteren.
Wil je echter zonder opleiding toch aan de slag als hovenier, denk dan eens na over een zogeheten cursus hovenier. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dergelijke cursus te volgen, zelfs vanuit huis met een thuisstudie! Maar vergeet niet dat je het meeste vaak pas leert in de praktijk.
Hovenier *aanrader
Heb je een passie voor alles wat groeit en bloeit en ben je graag buiten bezig? Wil je dat jouw tuin er altijd als een plaatje uitziet? Kijk je graag naar tuinprogramma’s op TV of volg je de laatste tuintrends door het enthousiast lezen van tuintijdschriften? Dan ben je geknipt voor het hoveniersvak. In de zeer complete cursus hovenier reiken we je stap-voor-stap alle kennis aan die je nodig hebt.
-
v.a. 499,-
-
Thuisstudie
-
Laudius
- Cursus kosteloos met STAP budget
- Bekijk nu!
Het salaris van een hovenier
Wat een hovenier verdient hangt af van meerdere factoren. Hoe lang ben je al hovenier, in welke regio werk je, werk je voor een hoveniersbedrijf of eenmanszaak of wellicht voor jezelf? Ook is het van belang voor wat voor soort klanten je werkt en natuurlijk wat jouw werkzaamheden zijn.
Echter als wij de gemiddelde lonen pakken van een hovenier die werkzaam is als zzp’er, dan zul je zien dat deze vaak een uurtarief factureert van 35 euro exclusief btw. Ben je in loondienst, dan kun je uitgaan van een maandsalaris van 1400 tot 1500 euro. Ook dit is afhankelijk van het aantal jaar dat je al werkzaam bent als hovenier en wat voor type klanten je bedient.
Benamingen voor hovenier
Er zijn verschillende benamingen voor het beroep hovenier, maar niet elke is juist. Zo wordt een hovenier ook wel een tuinarchitect genoemd, echter is dit een ander beroep. Een andere benaming is tuinman, wat eigenlijk meer gebruikt wordt voor de hoveniers die voornamelijk onderhoud plegen aan tuinen, parken en plantsoenen. Ken jij nog een benaming voor hovenier, laat je reactie achter onderaan de pagina!
Ik wil hovenier worden
Heb je alles gelezen en wil ook jij graag het prachtige beroep hovenier gaan uitvoeren? Kijk dan vooral eens bij deze opleiding of zoek alvast naar hovenier vacatures:
Hovenier *aanrader
Heb je een passie voor alles wat groeit en bloeit en ben je graag buiten bezig? Wil je dat jouw tuin er altijd als een plaatje uitziet? Kijk je graag naar tuinprogramma’s op TV of volg je de laatste tuintrends door het enthousiast lezen van tuintijdschriften? Dan ben je geknipt voor het hoveniersvak. In de zeer complete cursus hovenier reiken we je stap-voor-stap alle kennis aan die je nodig hebt.
-
v.a. 499,-
-
Thuisstudie
-
Laudius
- Cursus kosteloos met STAP budget
- Bekijk nu!
Vragen of opmerkingen
Heb jij nog vragen over het beroep hovenier of wellicht opmerkingen zoals een andere benaming voor dit beroep? Misschien heb je zelfs meer informatie voor ons, die jij vindt dat ook echt genoemd hoort te worden op de pagina? Laat het ons weten in de reacties en wij proberen er zo snel mogelijk op te reageren!
Inhoudsopgave
Meer over Hovenier
– Over het beroep hovenier
– Opleiding hovenier
– Vacatures hovenier
Hoveniersopleiding volgen?
Waar kun je de opleiding tot hovenier volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:
- Laudius – Hovenier (v.a. 499,- )
Heb je vragen over Hovenier?
Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Hovenier', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!