Beroepen.nl » Hoe word je een fotograaf?
Beroepen Blog

Hoe word je een fotograaf?

Hoe word je fotograaf?

Voor het uitoefenen van het beroep fotograaf hoeft geen opleiding te worden gevolgd. Je kunt het beroep vergelijken met dat van een schrijver, kunstenaar of bijvoorbeeld dichter. Ook voor dergelijke beroepen hoef je geen opleiding te volgen, om aan de slag te kunnen gaan. Mogelijk heb je een groot talent voor het maken van foto’s, of bijvoorbeeld het schrijven van boeken! Fotograaf worden bestaat uit verschillende stappen. Zo heb je een goede camera nodig om foto’s te kunnen maken, kun je jezelf te verdiepen in verschillende soorten composities en dien je veel ervaring op te doen. Door foto’s te maken zie je wat voor jou wel, of juist niet goed werkt! 

In dit artikel lees je meer over hoe jij een fotograaf wordt. Waarop moet je letten bij dit beroep? Hoe vind je een goede camera? Enzovoorts.  

Geschikte camera zoeken voor een fotograaf 

Een eerste stap in het uitoefenen van het beroep fotograaf is het vinden van een geschikte fotocamera. Fotocamera’s worden in diverse soorten aangeboden. Denk aan modellen als een compactcamera, een systeemcamera, een spiegelreflexcamera (specifiek type systeemcamera) en bijvoorbeeld een vlog camera. Het is afhankelijk van hetgeen je wilt graag fotograferen, welke model camera het meest geschikt is. 

Mensen die tijdens hun reis foto’s maken, doen dit bijvoorbeeld vaak met een compactcamera. Deze camera’s maken het mogelijk om met een, zoals de naam al doet vermoeden, compact model fototoestel in te zoomen op objecten verder weg. Ook voor een beginnende fotograaf volstaat een compactcamera vaak.  

Gevorderde fotograaf kies voor een systeemcamera 

Naarmate je meer ervaring opdoet en steeds grotere opdrachten krijgt, kan de overstap naar een systeemcamera interessant zijn. Systeemcamera’s, bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera, worden veel gebruikt door gevorderde fotografen. Het voordeel van een systeemcamera is de mogelijkheid om de lens hiervan te vervangen. Zo kun je investeren in zowel een goede lens voor dichtbij, als voor een lens die objecten verderop in beeld kan brengen. Ook kunnen deze camera’s vaak van een losse flitser worden voorzien.  

Volg een fotografie cursus als fotograaf 

Als beginnende fotograaf is het volgen van een fotografie cursus aan te raden. Tijdens een dergelijke cursus leer je meer over het kiezen van de juiste camera voor je werk, het gebruik van verschillende soorten composities, termen als sluitertijd, ISO en bijvoorbeeld witbalans, enzovoorts. Nadat je een dergelijke cursus gevolgd hebt, beschik je over een brede basis om aan de slag te gaan als fotograaf! Je kunt vanzelfsprekend ook veel kennis opdoen door stukken op internet te lezen en ervaring op te doen in het werkveld. De kans is echter groot dat je hierbij cruciale punten mist! Daarbij zit er in een online cursus voor fotografen vaak een logische opbouw. Zo leer je stapsgewijs steeds mooiere foto’s te maken!  

Aan de slag met het opbouwen van een portfolio

Nu je over een goede camera beschikt en je eerste online cursus gevolgd hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! Neem je camera mee en trek het veld in om foto’s te maken. Je kunt kiezen voor natuurfotografie, maar bijvoorbeeld ook voor portretten. Bij natuurfotografie zal het doorgaans iets makkelijker zijn om een portfolio op te bouwen. Je bent immers niet afhankelijk van anderen! 

Voor portretfotografie zou je een oproep op social media kunnen plaatsen, familie en vrienden kunnen vragen, enzovoorts. Je portfolio dient straks als basis voor het binnenhalen van je eerste professionele klussen. 

Tip: plaats foto’s op een openbaar kanaal op Facebook, Instagram of bijvoorbeeld Pinterest. Ook kun je een eigen website (laten) ontwikkelen, waarop je de mooiste foto’s uit je portfolio deelt met anderen. Het vergroot de kans dat je opvalt bij potentiële opdrachtgevers!

Heb je vragen over Hoe word je een fotograaf??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Hoe word je een fotograaf?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren