Beroepen.nl » Het opstarten van een bedrijf: waar begin ik?
Beroepen Blog

Het opstarten van een bedrijf: waar begin ik?

bedrijf opstarten

Droom jij van een eigen bedrijf? Dit artikel zet verschillende stappen voor je op een rijtje, die doorlopen moeten worden om goed van start te kunnen gaan. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het business plan voor je onderneming? Heb je de verschillende rechtsvormen naast elkaar gelegd? Beschik je over voldoende startkapitaal? Enzovoorts. Dergelijke voorbereidingen zijn noodzakelijk om je bedrijf in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarbij helpt het je te voorkomen, dat de onderneming al snel weer gestopt moet worden. Laten we van start gaan! 

De juiste rechtsvorm kiezen voor je onderneming

Het is vaak afhankelijk van het aantal personen waarmee je een bedrijf start, welke rechtsvorm het meest geschikt is. Start je de onderneming in je eentje, dan ligt een eenmanszaak het meest voor de hand. Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk. Dit brengt risico’s met zich mee. Toch is een eenmanszaak de populairste rechtsvorm! Het brengt relatief weinig verplichtingen met zich mee en vormt een goede basis voor iedere zzp’er. 

Start je de onderneming samen met anderen? In dat geval is een vennootschap onder firma (vof) interessant. Ieder van de vennoten brengt iets in bij de start van het bedrijf; arbeid, geld of bijvoorbeeld goederen. Een alternatief voor de vof is een commanditaire vennootschap (cv). Deze rechtsvorm lijkt sterk op die van een vof en wordt gebruikt door bedrijven die het kapitaal van een externe geldschieter gebruiken. Deze geldschieter wordt in zo’n geval een stille vennoot in het bedrijf.  

Een besloten vennootschap starten 

Een derde optie is een bv oprichten, een besloten vennootschap. Bij het starten van een bv komt meer kijken dan bij de andere rechtsvormen. Het kapitaal van de onderneming wordt namelijk verdeeld over aandelen, die tot de bezittingen van de aandeelhouders behoren. Zij hebben de macht over het bedrijf, terwijl bij bijvoorbeeld een vof geen aandeelhouders betrokken zijn. Mocht je het oprichten van een bv overwegen, dan is het belangrijk om je hier goed over voor te laten lichten. Verschillende partijen kunnen je hierbij helpen. Het oprichten van een bv brengt een groot aantal verplichtingen met zich mee.  

Aan de slag met het business plan voor je zaak 

Nadat je besloten hebt met wie en in welke vorm het bedrijf opgestart wordt, is het zaak om je business plan verder uit te werken. Wellicht heb je al een goed idee voor het type product of dienstverlening wat je straks aan wilt bieden. In het business plan werk je uit op welke manier je deze producten inkoopt of produceert, hoe je ze aan de man wilt gaan brengen en wie je hiervoor nodig hebt. Denk aan een leverancier, de ontwikkelaar van je webshop, een verhuurder van bedrijfsruimte, enzovoorts. Op basis van deze inventarisatie kun je een inschatting maken van de kosten waarmee je bij de start van je bedrijf rekening zal moeten houden. 

Heb je al voldoende startkapitaal om deze kosten te kunnen dekken? De financiële dekking van een idee voor je nieuwe bedrijf is onderdeel van het business plan. Een financieel overzicht biedt ook inzichten in de financiële middelen voor de eerste maanden. In die periode zal je omzet immers nog beperkt zijn.  

Analyse van de markt en concurrenten 

Naast het financiële overzicht is ook een analyse van de markt waarin je straks actief zal zijn een belangrijk onderdeel van het business plan. Welke concurrenten heb je? Hoe presteren zij momenteel? Neemt het aantal vragers op de markt toe, of lijken producten aan populariteit te verliezen? Dergelijke informatie helpt je in te schatten of het idee voor je bedrijf op termijn rendabel zal zijn. De kosten die je in de opstartfase van de onderneming maakt, wens je zo snel mogelijk terug te verdienen. Daarbij moeten nieuwe kosten gedekt kunnen worden om een faillissement op termijn te voorkomen. Ook voor een marktanalyse kun je de hulp van externe partijen inschakelen.  

Bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel 

Heb je een geschikte rechtsvorm gevonden en je business plan uitgewerkt? In dat geval is het tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan. Een bedrijf beginnen bij de Kamer van Koophandel is na de reeds beschreven voorbereidingen heel eenvoudig! Je kunt hier online een afspraak voor inplannen. Tijdens je bezoek aan de Kamer van Koophandel worden verschillende gegevens gevraagd, dien je het bedrijfsplan toe te lichten, enzovoorts. Aan het eind van de afspraak loop je met een map vol papierwerk de deur uit! Het is tijd om op zoek te gaan naar de eerste klanten voor je onderneming.

Heb je vragen over Het opstarten van een bedrijf: waar begin ik??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Het opstarten van een bedrijf: waar begin ik?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren