Beroepen.nl » Het nieuwe jaar in met een coach?
Beroepen Blog

Het nieuwe jaar in met een coach?

coaching

Ben je in de afgelopen periode aan het denken gezet over het werk wat je uitvoert? Vind je het nog wel zo leuk, als dat je dit het in de eerste jaren vond? Wellicht is het tijd voor een nieuwe stap in je professionele carrière. Om die stap makkelijker te maken, kan de hulp van een coach wenselijk zijn. Een coach denkt met je mee, door te kijken welke opties je hebt vanuit je bestaande achtergrond. Tevens kan een coach je inspireren om de bestaande kennis te vergroten. Volg bijvoorbeeld een opleiding om breder inzetbaar te zijn binnen je huidige werkgever, of bij een andere partij. 

Het is erg belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en vooral uit te dagen. Uitdaging voorkomt dat je in routine vervalt, waarmee de kans steeds groter wordt dat bepaalde werkzaamheden zullen gaan vervelen. Er is altijd een kans om je kennis te verbreden! 

Breng je doelen voor de komende jaren in kaart 

Wanneer je aan de slag gaat met een coach, helpt deze je de doelen voor de komende jaren in kaart te brengen. Bij iemand die een professionele carrière van enkele jaren heeft, zullen die doelen anders zijn dan bij iemand die al in diens laatste fase zit. In het eerste geval zal iemand voornamelijk gericht zijn op het maken van promotie, het vinden van een baan hoger binnen een bedrijf. 

In het laatste geval zoekt iemand naar een baan die hem of haar inspireert, iets wat je echt leuk vindt. Salaris is in dit laatste geval steeds minder belangrijk. De hypotheek op je woning is vaak al grotendeels afgelost, waardoor je er warmpjes bij zal zitten tijdens je pensioen. Nu is het nog zaak om iets te vinden, wat je gelukkig maakt in de laatste jaren van je professionele carrière. 

Haalbare doelen, een pad naar de toekomst 

Bij het opstellen van deze doelen zal een loopbaancoach je erop wijzen dat doelen haalbaar moeten zijn. Je mag een missie voor de toekomst hebben, maar om die missie te kunnen bereiken zijn meerdere kleine stappen vereist. Wanneer je het ene doel bereikt hebt, kun je denken aan het volgende doel om uiteindelijk tot het behalen van je missie te komen. Het bereiken van een doel vergt over het algemeen een looptijd van enkele maanden tot enkele jaren. Denk aan het vinden van een werkgever in een andere branche als eerste doel, het vinden van een functie die net iets hoger is dan je huidige functie, enzovoorts. 

Verbreed je kennis met een thuisopleiding

Naast de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een werkgever in een andere branche of een nieuwe functie, kan ook het verbreden van je kennis middels een opleiding het overwegen waard zijn. Kies voor een thuisstudie, zodat je de opleiding naast je bestaande baan kunt volgen. Vaak biedt een werkgever tevens een of twee dagen per week ruimte voor het volgen van verdiepende cursussen. Een loopbaancoach kan samen met jou op zoek gaan naar een thuisopleiding of cursus, die past bij je interesses en het werk wat je in de komende jaren wilt gaan doen. Thuisstudies worden op zowel mbo, als hbo en wo niveau aangeboden. 

Coaching helpt je gelukkig te worden 

De hulp die een loopbaancoach je biedt helpt je gelukkig te worden. We besteden het grootste deel van onze tijd aan het werk wat we uitvoeren. Het geeft aan hoe belangrijk het is om een baan te vinden die je inspireert en motiveert. Je wilt met een goed en energiek gevoel aan een nieuwe werkdag beginnen. Ervaar je dit geluk steeds minder vaak? In dat geval kan dit een teken zijn om op zoek te gaan naar iets nieuws. Een (loopbaan)coach helpt je te achterhalen waarom je momenteel niet lekker in je vel zit en niet voldoende gemotiveerd bent om het maximale uit je werkdagen te halen. 

Tip: kijk ook eens naar je algehele ritme! Het is erg belangrijk om het werken af te wisselen met ontspanning. Trek er bijvoorbeeld wat vaker op uit, maak een mooie wandeling met je gezin, ga een uurtje sporten met een goede vriend, enzovoorts. Zonder voldoende ontspanning raak je al snel uitgeput op het werk, waardoor ook het werk zelf minder leuk wordt.

Heb je vragen over Het nieuwe jaar in met een coach??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Het nieuwe jaar in met een coach?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Een vraag, namens mijn zoon , (nu al 32) heeft een Autistiche beperking , helaas wordt hij, *vindt ik als vader* niet genoeg gestimuleerd om wat te gaan leren , ik vermoed dat hij hoogbegaafd is .

    Hij woont nu in een beschermde omgeving , waar ze goed voor hem zorgen ,zijn hobby is Archologie , graag zou hij daar een steentje bij willen dragen , eventueel als vrijwilliger , wat zijn de mogelijkheden voor hem ?