Beroepen.nl » Fotograaf

Fotograaf

fotograaf

Een professionele fotograaf maakt foto’s voor een opdrachtgever met behulp van een fotocamera. De meeste fotografen zijn gespecialiseerd in een bepaalde richting. Zo zijn er bijvoorbeeld huwelijksfotografen, portretfotografen, persfotografen, natuurfotografen, reisfotografen en interieurfotografen.

Welke opleiding heeft een fotograaf gevolgd?

Is fotograferen je passie en wil je graag fotograaf worden? Dan kun je hier een opleiding of cursus voor volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een professioneel fotograaf te worden. Je kunt bijvoorbeeld een mbo-opleiding tot fotograaf volgen op niveau vier. Deze opleiding duurt vier jaar. Verder kun je ook een hbo-opleiding volgen aan de fotovakschool van twee of vier jaar.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een thuiscursus te volgen, zoals een cursus Beroepsfotograaf aan de NTI of een cursus digitale fotografie aan de LOI of het NHA.

Wat doet een fotograaf?

De activiteiten van een fotograaf worden voor een groot deel bepaald door het specialisme waarin hij of zij werkzaam is. Over het algemeen bestaat het werk van een fotograaf uit de onderstaande onderdelen:

 • Overleggen met de opdrachtgever en andere betrokkenen over de doelen, wensen en de fotoprocedure.
 • Reizen naar de locatie
 • Het voorbereiden en klaarmaken van de fotosetting.
 • Verzorgen van de correcte camera-instellingen.
 • De juiste lenzen, flitsers en software kiezen en instellen.
 • Het instrueren van eventuele modellen.
 • Het maken van de foto’s.
 • Het selecteren van het beeldmateriaal.
 • Het bewerken van het geselecteerde beeldmateriaal. De meeste fotografen werken samen met professionele bedrijven die de foto’s bewerken, vergroten en afdrukken.
 • Contacten onderhouden met opdrachtgevers en andere fotografen.
 • Het bijhouden van kennis door het lezen van vakbladen en het volgen van cursussen.
 • Fotomateriaal inkopen.

Hoe ziet de werkdag van een fotograaf eruit?

Als je denkt dat een fotograaf de hele dag foto’s maakt, dan heb je het mis. Dit is maar een klein onderdeel van het werk. Een groot deel van de dag ben je achter de computer bezig met het bewerken van de foto’s. Iets dat een tijdrovende klus is. Soms komt het zelfs op nachtwerk aan. Per foto ben je zo’n 15 minuten bezig om deze te bewerken. Het is dan ook van belang dat je investeert in een snelle computer met goede fotobewerkingsprogramma’s. Naast het bewerken van foto’s ben je ook veel tijd kwijt aan het onderhouden van je website, je Instagrampagina en je Facebookpagina. Hierop plaats je nieuwe foto’s en berichten. Verder onderhoud je contact met klanten.

Tot slot komt het fotograferen. Vergeleken met de overige bezigheden ben je hier eigenlijk vrij kort mee bezig. Voordat je begint met foto’s schieten, reis je naar de bestemming. Vervolgens maak je de apparatuur en de setting in orde. Wanneer je dat hebt gedaan, is het tijd om mooie foto’s te maken.

Past het beroep fotograaf bij mij?

Als je fotograaf wil worden, moet je over diverse competenties beschikken. Het is belangrijk dat je flexibel bent en doorzettingsvermogen hebt. Ook moet je creatief en artistiek zijn. Daarnaast spelen communicatie en durf een grote rol. Als je door een opdrachtgever op pad wordt gestuurd voor een reportage moet je met diverse typen mensen communiceren of er op afstappen. Je moet dus sociaal en communicatief zijn. Een fotograaf werkt bijna altijd als zelfstandig ondernemer. Het is dan ook belangrijk dat je als fotograaf over commerciële vaardigheden beschikt.

Verder moet je wat technisch inzicht hebben. Zo moet je verstand hebben van camera’s, de belichting, optiek en de digitale verwerking van beelden. Tijdens een opleiding of cursus leer je alle technische kneepjes van het vak.

Waar is een fotograaf werkzaam?

In de fotografiewereld zijn er veel specialismen, waardoor het werkterrein van fotografen dus uiteenloopt. Het hangt dus van je specialisme af voor welke opdrachtgevers je werkt. Zo kan je werken voor een krantenuitgever, maar ook voor een tijdschriftenuitgever of een sportbladen uitgever, maar je kunt foto’s maken in opdracht van een reisbureau, een kledingmerk- of winkel, een modellenbureau of een evenementbureau.

Verder kun je als fotograaf ook een eigen studio openen waar je bijvoorbeeld portretfoto’s maakt. Sommige fotografen combineren een studio met een winkel waarin ze fotoapparatuur verkopen.

Een echt vak

Het is tegenwoordig niet meer zo makkelijk om een vaste baan te vinden als fotograaf. De meeste opdrachtgevers, zoals krantenuitgevers en mediabedrijven, werken met freelance fotografen. Iedereen maakt tegenwoordig foto’s met zijn smartphone. Als een foto van een amateur nieuwswaarde heeft, wordt deze snel opgepikt door een uitgever. Ondanks de komst van de smartphones is er toch nog veel werk voor beroepsfotografen. Het is namelijk een echt vak. Er zijn nog genoeg bedrijven en mensen die een freelance beroepsfotograaf inhuren voor echt goede en mooie foto’s.

Wat verdient een fotograaf?

Als fotograaf werk je meestal zelfstandig. Je bepaalt dus zelf je arbeidsvoorwaarden en je werktijden. Je salaris is afhankelijk van het aantal opdrachtgevers en je ervaring. De meeste freelance fotograferen factureren minimaal 45 euro per uur (excl. BTW). Een fotograaf in loondienst verdient ongeveer tussen de 1700 en 2800 euro bruto per maand. De hoogte van het salaris is weer afhankelijk van je leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheid.

Er is veel concurrentie onder de fotografen. Wanneer je als fotograaf wilt werken, is het dan ook van essentieel belang dat je je onderscheid van andere fotografen. Als je dit doet, haal je de meeste opdrachten binnen.

Andere functietitels voor het beroep van fotograaf

Als je op zoek bent naar informatie over het beroep van fotograaf kom je vaak meerdere functietitels tegen. Deze functietitels hebben te maken met het specialisme van de fotograaf, zoals bruiloftsfotograaf, modefotograaf, portretfotograaf, reisfotograaf, luchtfotograaf, forensisch fotograaf en industrieel fotograaf.

Vacatures fotograaf

Wil jij graag aan de slag als fotograaf? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Hier tref je diverse interessante vacatures.

Gerelateerde beroepen

Wil je graag een creatief en visueel beroep, maar spreekt het beroep van fotograaf je niet aan? Dan zijn deze beroepen misschien iets voor jou:

 • Beeldredacteur
 • Audiovisueel medewerker
 • Vormgever

Lijkt het jou wel wat om als fotograaf te werken en wil je er graag wat meer over weten? Heb je vragen over een opleiding/cursus tot fotograaf of over het werk als beroepsfotograaf? Plaats ze hieronder en wij beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

Heb je vragen over Fotograaf?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Fotograaf', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren