Beroepen.nl » Drogist

Drogist

drogisterij

Houd jij van een veelzijdig en afwisselend beroep en kom je graag in contact met andere mensen, dan is het beroep drogist zeker iets voor jou. Je werkt in een drogisterij en verkoopt zelfzorg-medicijnen en chemische producten. Je draagt een grote verantwoordelijkheid, omdat je klanten voorziet van het juiste advies. In een drogisterij is de aanwezigheid van een gediplomeerde drogist altijd vereist; juist daarom ben jij onmisbaar.

Je werkt dagelijks met verschillende klanten die jou om advies vragen. Dit is niet alleen op het gebied van zelfzorg-medicijnen, ook bezoeken klanten de drogisterij voor cosmetica, schoonmaakproducten of babyvoeding.

De traditionele drogisterij wordt nog maar weinig gezien. In Nederland zijn er voornamelijk grotere drogisterijketens te vinden, vaak ben je werkzaam bij een van deze ketens of een franchise organisatie. Je vervult dan de rol van filiaalmanager en wordt bij afwezigheid vervangen door de assistent drogist. Ook kun je ervoor kiezen je eigen drogisterij te openen.

De werkdag van een drogist

Het is belangrijk dat de winkel op tijd opent, daarom ben je voor openingstijd aanwezig. Je maakt de kassa gereed en checkt de voorraden in de winkel, of je voert overleg met het personeel. Gedurende de dag houd jij je bezig met adviseren, verkopen, voorraadbeheer en administratieve zaken.

Bij de drogisterijketens zijn meerdere personen werkzaam, waarbij je als filiaalmanager verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen van de winkel. Je stuurt het personeel aan en verdeelt de taken. Ben je werkzaam in je eigen drogisterij, dan maak je soms langere dagen wanneer je geen of weinig personeel in dienst hebt.

Het is niet altijd even gemakkelijk om met zoveel verschillende soorten klanten om te gaan. Soms ontstaat er een klacht, het is belangrijk dat je deze goed afhandelt. Je blijft beleefd en vriendelijk en luistert naar het verhaal van de klant. Ontstaat er een ruzie, dan weet je goed in te grijpen. Steeds meer winkeliers krijgen te maken met winkeldiefstal, wat voor veel derving zorgt. Als drogist zorg je ervoor dat er cameratoezicht is, en houd je zelf ook een oogje in het zeil. Bij constatering van winkeldiefstal weet je precies welke procedure je moet volgen. Dit doe je op een discrete manier zonder dat andere klanten hier hinder van ondervinden.

Je sluit de werkdag af met het opmaken van de kassa. Vaak neem je nog wat administratieve taken op je voordat je naar huis gaat. Alles is gereed voor de volgende werkdag.

Opleiding tot drogist

Om het beroep drogist uit te oefenen volg je de vakopleiding drogist. Ook wanneer je als assistent drogist werkzaam bent is het verplicht om deze vakopleiding te volgen. Een drogisterij vereist altijd de aanwezigheid van een vakgediplomeerde drogist.

Aangeraden wordt om eerst de mbo-opleiding filiaalmanager te volgen. Deze opleiding wordt gegeven op niveau 4, de vooropleiding assistent filiaalmanager mbo 3 is vereist. Ook de vooropleiding verkoopspecialist of een havo of vwo-vooropleiding wordt toegestaan.

De opleiding tot filiaalmanager behandelt zaken als het beheren van voorraden, controleren van verkoopprocedures en het aansturen van personeel. Daarnaast leer je hoe je verkoopgesprekken uitvoert en hoe de indeling van de winkel er het best uit kan zien. Belangrijk onderdeel is het bewaken van de omzet, het doel is immers om winst te maken. Een drogisterij valt hiermee in de profit sector.

Na het volgen van de opleiding filiaalmanager volg je de vakopleiding tot drogist. Deze opleiding duurt gemiddeld 1 jaar, afhankelijk van je eigen vorderingen. Tijdens de opleiding leer je alles met betrekking tot het geven van advies over zelfzorggeneesmiddelen. De opleiding tot drogist bestaat uit 3 onderdelen te weten drogist en zelfzorg 1, 2 en 3.

Het beroep drogist heeft veel raakvlakken met die van de apotheker en apothekersassistent(e) Toch verschillen de opleidingen. De apotheker volgt een opleiding die veel zwaarder is, omdat het hierbij niet alleen om zelfzorggeneesmiddelen gaat maar ook om medicijnen op recept. Overigens mag een vak gediplomeerde apotheker ook in een drogisterij werken. Andersom is niet het geval, een gediplomeerde drogist kan niet werkzaam zijn in een apotheek.

In Nederland moeten gediplomeerde drogisten elke 5 jaar een nascholingscursus gevolgen, om hun kennis met betrekking tot zelfzorggeneesmiddelen actueel te houden.

Past het beroep drogist bij mij?

Verantwoordelijk zijn voor een eigen filiaal, dat trekt jou wel. Bovendien vind je het leuk om veel in contact te komen met verschillende soorten mensen. Je voelt je verantwoordelijk voor de gezondheid van je medemens en brengt hier advies over uit. Het voordeel van het beroep drogist is dat je hier alle kanten mee op kunt. Omdat je eerst de opleiding filiaalmanager hebt gevolgd, kun je later altijd nog in een andere winkel werkzaam zijn.

Het salaris van een drogist bedraagt tussen de €2000 en €3000 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van leeftijd en opleiding, maar ook van de verantwoordelijkheden die je hebt. Bij het behalen van omzetdoeleinden kun je een bonus verdienen, ook dit is weer afhankelijk van de drogisterijketen waar je werkzaam bent. De arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao-drogisterijbranche.

Vacatures drogist

De kleinere drogisterijen zijn grotendeels verdwenen, de moderne drogisterijen zijn onderdeel van een grote keten. Er is altijd wel een vacature drogist te vinden, zowel in de grote steden als kleinere dorpen.

Ga je aan de slag als zelfstandige drogist, dan is het verstandig om eerst voldoende kennis en ervaring op te doen. Dit kan middels een opleiding die leren en werken combineert, maar ook door eerst een tijd in een bestaande drogisterij te werken.

Vacatures vind je bij het arbeidsbureau of uitzendbureau, maar ook via een website of de krant. Voordat je solliciteert, zorg je ervoor dat je beschikt over de juiste diploma’s.

Heb je vragen over Drogist?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Drogist', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren