Beroepen.nl » Documentairemaker

Documentairemaker

documentairemaker
De documentairemaker maakt documentaires, een non-fictieve film die een beeld geeft van een gebeurtenis of situatie. Je gebruikt scenes uit de werkelijkheid, neemt interviews af en monteert de opnames. Verricht jij graag research naar een onderwerp, kom je graag op verschillende locaties en werk je goed samen met de cameraman en geluidsman, dan ben je creatief genoeg voor het uitoefening van het beroep documentairemaker.

Het maken van documentaires doe je in opdracht van televisie of een filmproducent. Ook is het mogelijk dat je een documentaire voor het internet maakt, maar ook voor de bioscoop of een bedrijf.

Als documentairemaker werk je bij een filmproductiebedrijf, televisiestation of als zelfstandige. In het laatste geval werk je op freelance basis, dit betekent dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt.

De werkdag van een documentairemaker

Staat er een nieuwe documentaire op de planning, dan bekijk je eerst of het onderwerp aansluit bij hetgeen je wilt gaan filmen. Bij documentaires werk je het idee uit tot een geschikt scenario. De documentairemaker doet dit zelf of huurt hier iemand voor in. Hierbij houd je rekening met de kosten: het rond krijgen van de financiering ligt soms bij de documentairemaker en soms bij de regisseur. Als documentairemaker werk je met veel verschillende mensen samen. Zo is het belangrijk om een groep samen te stellen waaronder cameraman, geluidsman, iemand die de montage verzorgt of de rekwisieten. Al deze mensen moeten goed met elkaar samen kunnen werken.

De documentairemaker is veel onderweg. Het ene moment werk je in eigen land, het andere moment reis je de wereld rond. Het maken van documentaires betekent soms lange dagen maken. Bij nachtopnames werk je in de nachtelijke uren en rust je overdag enkele uurtjes. Geduld is een belangrijke zaak, bepaalde documentaires laten zich niet leiden. Je zult dan ook goed moeten kunnen anticiperen en het scenario eventueel aanpassen.

Wanneer het beeldmateriaal gereed is, houd jij je bezig met de montage hiervan. De documentaire wordt voorzien van een voice-over, muziek of geen geluid. Voordat montage en eventuele voice-over plaatsvindt, is het belangrijk om de beelden eerst met de opdrachtgever door te lopen.

Samen met een filmproducent of televisie bekijkt de documentairemaker de mogelijkheden voor het uitbrengen van de documentaire.

Opleiding tot documentairemaker

Er is geen officiële opleiding voor het beroep documentairemaker. Sommige documentairemakers hebben alles in de praktijk geleerd, toch verdient het aanbeveling om te kiezen voor een opleiding die goed bij het beroep aansluit. De filmacademie biedt de opleiding regie documentaire aan, waarbij je wordt opgeleid tot documentairemaker. Tijdens de opleiding leer je alles over het schrijven van een filmplan, het ontwikkelen van ideeën en het opstellen van een definitieve versie. Taken als de camerapositie, productie, budget en positie van de maker komen uitgebreid aan bod.

Je leert alle vaardigheden die nodig zijn om aan de slag te gaan als documentairemaker. De opleiding is op een toegankelijk niveau en hiermee geschikt voor iedereen met interesse in dit beroep. Deze opleiding wordt gegeven in de avonduren of overdag. Hierbij kun je kiezen uit voltijd of deeltijd, in totaal duurt de opleiding 10 maanden. De opleiding regie documentaire wordt aangeboden door de Amsterdam Film School. Voor de gehele opleiding betaal je gemiddeld €6250, dat je verspreid over 10 maanden mag betalen.

Het TV College geeft een opleiding waarbij je individueel aan je eigen documentaire werkt. Je leert veel over verschillende vertelvormen, research, draaiboek en synopsis. Ook gaat de lesstof dieper in op producenten, omroepen en montage. De lessen vinden plaats in de avonduren, deze opleiding duurt 7 dagdelen. De kosten voor de opleiding bedragen rond de €700.

De hbo-bacheloropleiding film en televisie kent verschillende afstudeerrichtingen, waaronder regie documentaire. De opleiding behandelt zaken als filmgeschiedenis, montage en filmanalyse. Overige vakken zijn afhankelijk van de gekozen studierichting. Om deze opleiding te volgen bezit je over een mbo-diploma niveau 4, vwo-profiel of havo profiel. De opleiding duurt in totaal 4 jaar. Als vervolgopleiding kun je kiezen voor de hbo-masteropleiding film.

Er zijn nog vele andere cursussen documentairemaker. Een cursus is geschikt voor mensen die graag willen filmen, maar ook om de huidige kennis op te vijzelen. De kosten voor een opleiding of cursus documentairemaker is aftrekbaar indien je dit volgt naar aanleiding van je huidige of toekomstige beroep.

Past het beroep documentairemaker bij mij?

Als documentairemaker ben je creatief, innovatief en onafhankelijk. Je beschikt over een grote dosis doorzettingsvermogen en kan goed samenwerken. Resultaatgerichtheid en overtuigingskracht mag niet ontbreken in jouw vaardigheden. Je kijkt naar de wereld om je heen en observeert, zodat het onderwerp goed in beeld komt. Bij het maken van een documentaire houd je altijd in je achterhoofd dat je hiermee de kijker informeert en overtuigt.

Het beroep documentairemaker is veelzijdig en vormt een echte uitdaging. Jouw documentaire op televisie of in de bioscoop, dat geeft een goed gevoel. Je werkt doorgaans voor een filmmaatschappij, televisie of filmproducent. Ben je als freelancer werkzaam, dan werk je telkens weer voor een andere opdrachtgever. Het salaris wisselt sterk, afhankelijk van de opdrachtgever, je eigen kennis en ervaring en datgene je durft te vragen. Houd in ieder geval rekening met het minimumloon op fulltime basis, dat flink kan oplopen.

Vacatures documentairemaker

Niet iedereen haalt een volledig salaris uit het beroep documentairemaker. Het arbeidsmarktperspectief voor de documentairemaker is redelijk, houd rekening met een hogere concurrentie dan bij andere beroepsgroepen.

Zoek je een vacature documentairemaker, bekijk dan de website of stap zelf naar een filmmaatschappij of televisie. Via het internet vind je regelmatig nieuwe vacatures, zorg dat je voor de uiterste reageerdatum je sollicitatie verstuurt. Let goed op de eisen die in de vacature worden vermeld, vaak gaat het om een bepaalde opleiding of vaardigheden.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Documentairemaker?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Documentairemaker', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren