Beroepen.nl » Dierenartsassistent » Opleiding Dierenartsassistent(e)

Opleiding Dierenartsassistent(e)

dierenartsassistent

Werk jij graag met dieren, heb je veel geduld en weet je van aanpakken, dan is de opleiding dierenartsassistent(e) een absolute aanrader. Als dierenartsassistent ben je het visitekaartje van de dierenpraktijk. Je vangt huisdier eigenaren en hun huisdier op, voert de administratie en assisteert de dierenarts. Je bent een echte duizendpoot, dat maakt dit beroep juist zo leuk en afwisselend. In vroegere tijden was de dierenartsassistent vaak de levenspartner van de dierenarts. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een gediplomeerd assistent. Zo verloopt alles in goede banen, van het bijhouden van de administratie tot het uitdelen van medicijnen.

MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair

Dierenartsassistent

Je leert veel over zorg voor dieren, je hebt contact met hun baasjes en verzorgt de administratie.

Dierenartsassistent

Werken met puppy?s, kittens, maar ook oudere dieren, zieke dieren én hun baasjes? Droomde jij daar als kind al van? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent.

Dierenartsassistent

De Ondernemersschool | € 349 | Niveau: noneLogo van De Ondernemersschool
Droomde jij als kind al van werken met dieren? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent. Werken met puppy’s, kittens, maar ook oudere dieren, zieke dieren én h…

Lees meer

Voor wie is de opleiding?

De opleiding dierenartsassistent is voor iedereen die zich professioneel bezig wil houden met huisdieren en/of landbouwdieren. Je hebt een brede interesse in dierverzorging en het verlenen van medische zorg. Je bent de rechterhand van de dierenarts, dit betekent dat je de receptie bemand, klantgegevens verwerkt en diergeneesmiddelen verstrekt.

Niet alleen jongeren kiezen voor deze opleiding. Mensen die werkzaam zijn in een andere branche en zich om willen scholen, maken een goede keus met de opleiding dierenartsassistent. Let erop dat je met deze opleiding geen medische handelingen mag verrichten. Wil je dit toch, kies dan voor de opleiding paraveterinair.

Inhoud van de opleiding

Kies voor de verkorte mbo-basisopleiding dierenartsassistent. In 6 tot 12 maanden leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als dierenartsassistent. De opleiding behandelt anatomie, fysiologie en pathologie. In deze module leer je veel over het bewegingsapparaat, de zintuigen, het eetpatroon en de conditie. Ook is er aandacht voor ziekten en behandeling. De opleiding gaat ook dieper in op hygiëne en huisvesting en het gedrag van dieren. Opvoeding en de algehele verzorging van dieren komen uitgebreid aan bod.

Administratieve taken

Afhankelijk van de gekozen opleiding bestaat deze ook uit een module administratie. De dierenartsassistent is verantwoordelijk voor het bijhouden van klantgegevens en de administratie. Je maakt afspraken voor consulten en verricht verschillende receptiewerkzaamheden. De cursus of opleiding dierenartsassistent richt zich op dit onderwerp, zodat je goed voorbereid te werk gaat.

Toch liever een losse cursus?

Bezit je al over enige kennis of vaardigheden, dan kun je ook kiezen voor een losse cursus. Hierbij leer je alleen datgene wat je nog nodig hebt.

Als dierenartsassistent krijg je soms met spoedeisende situaties te maken. Tijdens de cursus dieren EHBO leer je hoe je een gewond dier kunt helpen. Je leert vaardigheden zoals beademen, het stelpen van bloedingen en hartmassage.

Heb je nog geen ervaring met receptiewerkzaamheden of administratie, volg dan een cursus financiële administratie of de cursus administratief medewerker. Deze is ook te volgen als mbo-opleiding.

Na de opleiding dierenartsassistent

Na het voltooien van de opleiding dierenartsassistent ontvang je een getuigschrift of diploma. Met dit diploma op zak kun je direct aan de slag als dierenartsassistent. Wil je liever doorstuderen? Kies dan voor de opleiding dierenartsassistent paraveterinair op mbo-niveau. Doorstromen naar een vervolgopleiding op hbo-niveau is op een later moment mogelijk.

Wat kost de opleiding?

Kies je voor een mbo-basisopleiding dierenartsassistent, dan ben je voor een opleiding gemiddeld tussen de €500 en €1400 kwijt. Klassikaal studeren biedt je veel voordeel, thuis studeren is goedkoper. Waar je voor kiest hangt af van je eigen tijdsindeling, doorzettingsvermogen en persoonlijke wensen.

Kies je voor een cursus dieren EHBO, reken dan op een bedrag rond de €300. Voor de korte mbo-opleiding dieren EHBO en diergeneeskundige kennis betaal je gemiddeld €500 tot €600.

Volg je de opleiding voor je toekomstige beroep of is het bedoeld om je huidige kennis bij te schaven? Wanneer je kunt aantonen dat de opleiding of cursus direct gerelateerd is aan je huidige of toekomstige werkzaamheden, mag je de kosten hiervoor aftrekken van de inkomstenbelasting. Informeer vooraf bij je boekhouder of belastingadviseur.

Meer over Dierenartsassistent(e)

Over het beroep dierenartsassistent(e)
Opleiding Dierenartsassistent(e)
Vacatures dierenartsassistent(e)

Gerelateerde Opleiding(en)

Hieronder vind je enkele gerelateerde opleidingen, die wellicht interessant voor je kunnen zijn:

Paraveterinair Opleiding

Dierenartsassistent Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding tot dierenartsassistent(e) volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

  1. NTI – MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair (v.a. € 906,84 )
  2. NHA – Dierenartsassistent (v.a. € 1.241,50 p/m)
  3. Thuiscursus NL – Dierenartsassistent (v.a. 349,- )

Heb je vragen over Opleiding Dierenartsassistent(e)?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Dierenartsassistent(e)', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Ik zie dat er ook bbl mogelijk heden zijn, is er ook een lijst van bedrijven die bbl plekken aanbieden? Zelf heb ik al een diermanagement niv 4 diploma. Wat voor opleiding word het dan voor paraveterinair?