Beroepen.nl » (privé) Detective

(privé) Detective

(privé) detective

Een detective is iemand die feiten opspoort en informatie analyseert over juridische, financiële, en persoonlijke zaken. Een detective wordt ook wel ‘particulier onderzoeker’ genoemd. Andere taken van een detective – particulier onderzoeker – kunnen zijn: het opsporen van vermiste personen, het verifiëren van de achtergronden van mensen en het onderzoeken van criminaliteit op het internet (cybercrime).

Wil je een detective worden? Dan zul je een opleiding moeten volgen. Er is geen vooropleiding vereist. Wel is het belangrijk dat de cursus of opleiding wordt afgesloten met een SVPB-examen. Je kunt meer lezen over dit examen onder het kopje ‘opleiding tot detective’. Op deze pagina lees je alles over het beroep privédetective en de verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen.

De werkdag van een detective

De invulling van je werkdagen als particulier onderzoeker is sterk afhankelijk van je specialisatie. Als zelfstandig detective zul je vaak onregelmatige diensten werken. Ook dien je beschikbaar te zijn tijdens weekenden en vakanties. Een werkdag kan worden besteed aan het ontmoeten van cliënten en het verzamelen van informatie. Ook zul je regelmatig moeten surveilleren. Dit is één van de belangrijkere onderzoekstechnieken in het vak. 

Als particulier onderzoeker is je werk niet altijd even ‘sensationeel’ of heftig. Niet alle zaken zijn gerelateerd aan zware criminele activiteiten. Sommige verzekeringsmaatschappijen huren detectives in om vermoedelijke gevallen van fraude te onderzoeken. Je kunt ook worden ingeschakeld door een bedrijf om een ziekteverzuim onderzoek te starten. Tijdens een fraudeonderzoek werk je voornamelijk op een kantoor of vanuit huis.

Fraudeonderzoeker

Het maken van onechte documenten, het opzettelijk niet leveren van producten of diensten, het maken van onechte websites en e-mails zijn voorbeelden van fraude. Een particulier onderzoeker spoort dit op zodat de daders vervolgd kunnen worden. 

Ziekteverzuim onderzoek valt ook onder fraudeonderzoek. Een detective wordt op de hoogte gesteld van de afspraken die zijn gemaakt met de bedrijfsarts (arbo-arts). Vervolgens observeert hij de activiteiten van de medewerker. De waargenomen observaties worden vervolgens getoetst. Na vaststelling van onterecht ziekteverzuim kan een strafrechtelijke procedure in gang gezet worden. 

Cybercrime

Cybercrime (computercriminaliteit) is een snel groeiende vorm van criminaliteit. We hebben het over misdrijven die gepleegd worden met behulp van technologie en het wereldwijde web. Als detective kun je je specialiseren in cybercrime. De verwachting is dat de vraag naar cybercrime specialisten zal toenemen. Je zult onderzoek doen naar identiteitsfraude. Voorbeelden van identiteitsfraude zijn misdrijven die gepleegd worden door andermans apparatuur, overgenomen (social media) accounts en gehackte zakelijke accounts.

Een detective gespecialiseerd in cybercrime zal na het afronden van zijn onderzoek vaak de aangifte van de gedupeerde cliënt verzorgen. Het is voor een leek soms moeilijk om een krachtige aanklacht in te dienen omdat cybercrime complex in elkaar zit. Met behulp van een particulier onderzoeker worden strafzaken vaak sneller opgelost.

Opleiding tot detective

Het beroep detective – particulier onderzoeker – is een vrij beroep. Wel dien je een erkend SVPB-diploma te behalen voor je aan de slag gaat. De SVPB (stichting vakexamens voor de particuliere beveiligingsorganisaties) neemt examens af voor beveiligingsdiploma’s. Deze diploma’s zijn opgenomen als opleidingseisen door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Elk jaar worden de examenprogramma’s opnieuw vastgesteld door de SVPB-examencommissie.

De opleiding particulier onderzoeker omvat strafrecht, juridisch en grondwettelijk recht, psychologie en criminologie. Bovendien leer je bepaalde vaardigheden zoals observeren en het schrijven van een officieel rapport. De basisopleiding fraude onderzoek richt zich op het starten van een fraudezaak en het zelfstandig afhandelen van je onderzoek. Dergelijke cursussen kun je volgen zonder vooropleiding. Wel is het een pré als je ervaring hebt opgedaan in de branche. Als politieagent(e) of beveiliger bijvoorbeeld.

Er zijn op dit moment geen reguliere opleidingsmogelijkheden voor het beroep particulier onderzoeker. Wel kun je een aantal thuisstudies en praktijkgerichte cursussen volgen die worden afgesloten met het SVPB-examen. Op deze pagina zie je een overzicht van dergelijke opleidingen en cursussen.

Het salaris

Het salaris van een particulier onderzoeker in loondienst varieert tussen de € 2.000,- en € 3.000,- bruto per maand. Als je aan de slag gaat als zelfstandig detective (zzp) mag je je salaris uiteraard zelf bepalen. Een ervaren particulier onderzoeker vraagt meestal tussen de € 70,- en € 80,- bruto per uur.

Past het beroep bij mij?

Om een goede detective te kunnen zijn zul je over bepaalde vaardigheden en kwaliteiten moeten beschikken. Een goede detective moet beschikken over een sterk analytisch vermogen in combinatie met een dosis gezond verstand. Bovendien zal er een intrinsieke drang en motivatie moeten zijn om een zaak tot de bodem te onderzoeken. Daarnaast zul je vastberaden moeten zijn en moeten beschikken over doorzettingsvermogen. Een goede detective geeft niet snel op. 

Sociale vaardigheden particulier onderzoeker

Daarnaast zijn bepaalde sociale kwaliteiten wenselijk. Bijvoorbeeld een goed ontwikkeld empathisch vermogen. Het empathisch vermogen is een belangrijk element van je vak, want je zult te maken krijgen met cliënten die in een zeer emotionele toestand verkeren. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er conflicten. Bovendien moet je tactvol zijn in de omgang met je cliënten, aangezien je soms de boodschapper zult zijn van slecht nieuws. Discretie is ook erg belangrijk in het vak. Zelfs wanneer je je hart graag zou willen luchten bij een bekende of geliefde dien je geen informatie te delen over lopende zaken.

Werkgelegenheid en vacatures

Na het behalen van het SVPB-examen beginnen de meeste detectives voor zichzelf. Er liggen genoeg kansen in de zakelijke en particuliere markt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naast een bestaand politieonderzoek ook een particulier onderzoek te starten. 

Werk je liever in loondienst? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een overheidsinstelling, een recherchebureau of een schade onderzoeksbureau.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen omtrent het beroep detective (particulier onderzoeker).

Kan ik ook een cursus volgen tot detective?

Ja, er is geen vooropleiding vereist. Echter is het belangrijk om te kiezen voor een opleiding of cursus die wordt afgesloten met het SVPB-examen.

Waar vind ik een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot detective?

Op deze pagina vind je een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot detective.

Is er voldoende werkgelegenheid voor een detective?

Er is steeds meer vraag naar de diensten van particulier onderzoekers. Een detective met de juiste kennis en motivatie zal niet stil hoeven zitten. Veel mensen kiezen ervoor om naast een politieonderzoek ook een particulier onderzoek te starten. Bovendien neemt de vraag naar onderzoekers die zich gespecialiseerd hebben in cybercrime behoorlijk toe.

Wat verdient een detective?

Het salaris van een particulier onderzoeker in loondienst varieert tussen de € 2.000,- en € 3.000,- bruto per maand. Als je aan de slag gaat als zelfstandig detective (zzp) mag je je salaris natuurlijk zelf bepalen. Een ervaren detective vraagt meestal tussen de € 70,- en € 80,- bruto per uur.

Wat kost een detective opleiding?

De kosten van een opleiding of cursus tot detective kunnen behoorlijk variëren. Er zijn opleidingen die € 319,- kosten, maar er zijn ook cursussen die € 1.440,- of € 2.500,- kosten. Het verschil zit hem vaak in de vorm. Een thuisstudie is over het algemeen goedkoper dan klassikale scholing.

Heb je vragen over (privé) Detective?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent '(privé) Detective', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Zou je eigenlijk alvast voor je met de opleiding begint al bij bedrijven kunnen solliciteren en dan eerst op oproep/stagair. Zou dat mogelijk zijn.