Dé 10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

Gepubliceerd door op

Heb je gereageerd op een vacature en een sollicitatiebrief geschreven? En ben je nu uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan ben je nog een stapje dichterbij je nieuwe baan. Alleen hoe bereid je je voor op het gesprek? Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt? Met deze vijf tips wordt het een succesvol sollicitatiegesprek.

1. Doe research

Laat zien dat je interesse hebt in het bedrijf waar je solliciteert. Doe research en bezoek de website van het bedrijf. Zorg dat je weet waar de onderneming voor staat, wat de visie is, hoe de bedrijfscultuur eruit ziet en welke successen het bedrijf heeft geboekt. Een zoekopdracht in Google levert je veel informatie op. Als je kennis hebt over het bedrijf, kun je ook een antwoord geven op de vraag waarom je juist voor deze werkgever wilt werken. Je laat dan zien dat je een weloverwogen beslissing hebt genomen om te solliciteren.

2. Zorg dat je weet met welke personen je aan tafel zit

Zorg dat je weet welke personen het gesprek leiden. Google de namen van de gesprekspartner(s) en ga na waar hun interesses liggen. Dit kun je weer gebruiken als ijsbreker op weg naar de gespreksruimte of tijdens de paar minuten in de lift. Het oprecht tonen van interesse is de allerbeste manier om een persoon voor je te winnen.

3. Bereid je antwoorden goed voor

Je kunt niet in de toekomst kijken en je weet dus niet precies welke vragen de werkgever aan je zal stellen. Toch komen er in de meeste gesprekken een aantal standaardvragen voorbij. Voorbeelden hiervan zijn: “Waarom heb jij voor deze functie gesolliciteerd?”, “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”, “Wat zijn je positieve eigenschappen?”, “Wat zijn je negatieve eigenschappen?”, “Waarom hebben we jou nodig?”. Bereid de antwoorden op deze vragen goed voor en oefen ze eventueel met je partner of een vriend(in).

4. Geef het sollicitatiegesprek een persoonlijk tintje

De eerste vraag die een werkgever vaak stelt is: “Vertel eens iets over jezelf.” Je kunt natuurlijk een standaard antwoord geven waarin je vertelt hoe oud je bent, welke studie je hebt gevolgd en waar je vandaan komt. Echter, de meeste sollicitanten zullen zo’n antwoord geven. Dit is dus een beetje saai voor de luisteraar. Het is veel leuker om het standaard verhaal aan te vullen met een persoonlijk verhaaltje. Vertel bijvoorbeeld dat je dol bent op een bepaalde serie, dat je veel hebt gereisd, in het buitenland hebt gewerkt of dat je elke ochtend een rondje hardloopt. Door het gesprek een persoonlijker tintje te geven, maak je veel meer indruk op de werkgever.

5. Wees op de hoogte van nieuwtjes in de branche

Laat zien dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes in de branche waarin je werkt. Hiermee toon je aan dat je echt geïnteresseerd bent in je vakgebied en goed kunt inspelen op actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen. Iets dat een nieuwe werkgever zeker zal waarderen.

6. Onderscheid je van andere sollicitanten

De kans is groot dat de werkgever naar je sterke en je minder sterke punten vraagt. Bij de positieve punten kun je dan dingen opnoemen als gemotiveerd en flexibel. Bij een negatief punt kun je vertellen dat je perfectionistisch bent. Iets dat zogenaamd negatief is, maar eigenlijk als een positief punt wordt gezien. Deze punten worden door de meeste sollicitanten opgenoemd. Ze zijn dus niet origineel. Som dus andere punten op als je indruk wilt maken. Bedenk goed wat nu echt jouw kwaliteiten zijn en hoe jij je hiermee onderscheidt van de anderen.

7. Noem praktijkvoorbeelden

Geef een voorbeeld als de werkgever naar je goede punten vraagt. Je maakt het dan concreter. Zeg bijvoorbeeld: ”Ik ben goed in organiseren. Vorige maand heb ik het jubileum voor een oud-collega georganiseerd.”

8. Draag een verzorgde outfit

Natuurlijk is uiterlijk niet het belangrijkste. Toch vertelt de praktijk ons dat een werkgever al een oordeel over je heeft voordat je ook maar een woord hebt gesproken. Draag dan ook een verzorgde, passende outfit. Deze is niet te opvallend, te bloot of te sportief.

9. Houd je zenuwen onder controle

De kans is groot dat je zenuwachtig bent voor het gesprek. Dit is ook geen ramp, want zo laat je zien dat je de baan graag wilt. Zorg er wel voor dat je je zenuwen onder controle hebt. Als deze de overhand krijgen, loop je het risico dat je niet meer goed uit je woorden komt of een grote flater slaat. Je houdt je zenuwen beter onder controle door je goed op de vragen voor te bereiden (zie tip 3).

10. Bereid wat vragen voor

Werkgevers stellen het op prijs als je zelf ook wat vragen stelt. Hiermee laat je zien dat je interesse hebt in de functie en in het bedrijf. Bovendien krijg je dan zelf ook wat nuttige informatie over de vacature en het bedrijf. Bereid dan ook wat vragen voor. Voorbeelden hiervan zijn: “Waarom is deze baan vrijgekomen?”, “Wat zijn de belangrijkste doelen die bij deze functie horen?”, “Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?”, “Heeft het bedrijf uitbreidingsplannen?”, “Hoe omschrijft u de bedrijfscultuur?” en “Wat is een voordeel aan werken bij deze organisatie?”.

Op zoek naar een baan?

Ben je op zoek naar een baan? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina’s:
Administratief Medewerker Vacatures
Bewindvoerder Vacatures
Budgetcoach Vacatures
Dierenartsassistent Vacatures
Paraveterinair Vacatures
Receptionist(e) Vacatures
Steward(ess) Vacatures
Virtueel Assistent(e) Vacatures
Vacature Onderwijsassistent(e)

Op de bovenstaande pagina’s vind je interessante vacatures én handige sollicitatietips. Heb je daarnaast nog vragen, laat ze dan hieronder achter!

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie