CV-tips voor leraren: hoe schrijf je een winnend CV?

Gepubliceerd door op

Wist je dat leerkracht een van de oudste beroepen is in onze geschiedenis? Hoewel er een groot tekort is aan leraren in Nederland, zul je ook als leerkracht met een goed CV moeten komen om kans te maken op je nieuwe droombaan. Of je nu een toffe vacature hebt gevonden voor een functie als docent in het basis- of voortgezet onderwijs, met deze tips kom je snel in de startblokken en voer jij misschien wel dat sollicitatiegesprek met je potentiële nieuwe baas.

Ga voor 100% foutloos

Dit is een inkoppertje en misschien wel de nummer 1 tip voor docenten die een CV maken en een sollicitatiebrief schrijven om succesvol te kunnen solliciteren. Zorg ervoor dat jouw sollicitatie 100% foutloos is. Als leerkracht wordt er nog meer nadruk gelegd op foutloos Nederlands. Je kunt natuurlijk jouw leerlingen alleen taal leren als jezelf ook kunt aantonen dat jij een brief kunt schrijven zonder spelfouten. 

Spelfouten zijn één ding, maar ook andere onjuistheden wil je niet laten terugkomen in je sollicitatie. Onnauwkeurige sollicitatiebrieven of CV’s zijn ook een no go. Het gebruik van een verkeerde school of een onjuiste naam van de ontvanger die je vergeten bent aan te passen van een vorige sollicitatie kunnen ervoor zorgen dat jouw sollicitatie direct in de prullenbak verdwijnt. Lees dus je CV en brief goed na en vraag ook aan familie of bekenden om je hierbij een handje te helpen.

Overtuig met een sterke motivatie

Hoe je de lezer van jouw CV voor leerkrachten het beste kunt overtuigen? Door een hele sterke motivatie te schrijven. Dit kan op twee manieren. Je sollicitatiebrief is natuurlijk dé plek bij uitstek om uitgebreid te vertellen waarom jij graag op die school voor die klas wilt staan. Maar ook op je CV kun je een motivatie schrijven – ook wel de profieltekst genoemd – waarmee jij de lezer direct een persoonlijk inkijkje geeft in jouw werk als docent, maar ook in de persoon die jij bent. 

Waarom geef je graag les? Waar ligt jouw passie? Wat zijn je sterke eigenschappen die jou de ‘meester’ of ‘juf’ maken die je bent? Gebruik echte voorbeelden in je profieltekst en vertel ook wat voor persoon je bent. Je kunt goed met kinderen omgaan, je bent geduldig en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Allemaal prachtige eigenschappen die jou omschrijven en die aantonen dat jij de juiste kandidaat bent.

Wees groepsspecifiek

Heb jij werkervaring opgedaan in verschillende groepen? Zet dit dan duidelijk op je CV. Het onderdeel werkervaring is hiervoor zeer geschikt. Een leerkracht die voor groep 1 staat heeft weer andere kwaliteiten dan iemand die groep 7 lesgeeft. Vertel naast de groep ook welke functie je had, welke taken daarbij hoorden en bij welke school je hebt gewerkt. 

Geen werkervaring, en nu?

Nog weinig werkervaring in het onderwijs? Dan is het slim om je stageplekken ook mee te nemen op je CV. Tijdens de Pabo-opleiding moet je stagelopen bij verschillende onderwijsinstellingen waar je de geleerde theorie in praktijk brengt. Hoe beter jij jouw stages omschrijft, hoe groter de kans dat je gekozen wordt voor de volgende ronde.

Schrijf op waar je stage hebt gelopen, wat je daar hebt geleerd en zeker ook wat je leuk vond tijdens je stageperiode. Staat er in jouw stageverslag goede feedback? Neem deze dan op als quotes in je CV om aan te geven hoe anderen over jouw kwaliteiten als leerkracht denken. Dit CV voorbeeld voor een leerkracht legt je uit hoe je dat doet.

Meest belangrijke vaardigheden in het onderwijs

De ideale kandidaat voor een vacature in het onderwijs beschikt over bepaalde vaardigheden. In de wereld van recruitment wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde hard skills en soft skills. De hard skills kun je meten zoals je kennis van een bepaald softwareprogramma. Soft skills zijn niet meetbaar en omvatten bijvoorbeeld je persoonlijke eigenschappen en je communicatieve vaardigheden. Allebei de soorten vaardigheden zijn net zo belangrijk.

Weet je niet zo goed over welke vaardigheden jij beschikt? Soms is het handig om een lijstje met specifieke vaardigheden voor het onderwijs te zien die eventueel bij jou zouden kunnen passen. Het is wel belangrijk om niet een hele lijst met skills op te noemen op je CV die niet bij je passen of die weinig toevoegen. Wees dus oprecht en gebruik er een paar die echt op jou van toepassing zijn.

Overzicht van hard skills in het onderwijs

  • Kennis van leerlingvolgsystemen
  • Maken van lesvoorbereidingen
  • Schrijven van groeps- en individuele plannen
  • Orde kunnen bewaren in de klas
  • Vaardig zijn in het bedienen van touchscreens
  • Pestgedrag opmerken in bespreekbaar maken in de klas
  • Registreren van toetsen
  • Vaardig zijn in onderwijssoftware

Beschik je over een certificaat of heb je een nascholing succesvol afgerond? Noteer dit dan ook op je CV. Denk hierbij aan een certificaat provocatieve begeleiding, hoogbegaafdheidscoach of een certificaat conflictbeheersing.

Overzicht van soft skills in het onderwijs

  • Je bent een teamspeler
  • Je bent creatief
  • Je denkt in oplossingen
  • Je kunt goed overtuigen
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je kunt goed uitleggen
  • Je bent geduldig
  • Je bent betrokken
  • Je beschikt over mensenkennis
  • Je zorgt dat leerlingen hun talent kunnen ontwikkelen
  • Je laat leerlingen zelf nadenken en onderzoeken
  • Je bent toegankelijk voor leerlingen en hun ouders

Je hoeft niet een hele lijst van vaardigheden op te noemen op je CV, maar door ze op een slimme manier te verwerken vertel jij veel meer over jezelf in de gelimiteerde ruimte die je hebt. Je persoonlijke profiel en je werkervaring zijn de plekken bij uitstek waar jij je skills kwijt kunt.

Extra tip

Stem jouw soft skills ook af op de vacaturetekst. Pak deze er dus bij en kijk naar de overeenkomsten tussen jouw talenten en wat er gevraagd wordt. 

Met deze nuttige tips schrijf jij een goed onderwijs CV voor je nieuwe droombaan.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie