Presenteren of spreken in het openbaar is iets anders dan het schrijven van een brief. Bij het presenteren is het belangrijk dat je krachtig en zelfverzekerd overkomt en je enthousiasme weet over te brengen op de luisteraars. Bovendien moet je presentatie impact hebben, zodat deze de denkwijze van je gesprekspartner of luisteraars beïnvloedt.
Heb je geen moeite om gesprekken te voeren, dan kan dit veranderen zodra je een presentatie moet houden of op het podium staat. De aandacht van het publiek kan voor grote stress zorgen. De cursus presenteren vergroot je zelfvertrouwen, vermindert podiumvrees en laat zien hoe je een succesvolle presentatie kunt neerzetten.
[show-springest-rss-feed url=”https://www.springest.nl/communicatie/presenteren.rss” ignore=”” maxitems=10]
Voor wie is de cursus?
De cursus presenteren is voor iedereen die regelmatig voor een publiek moet staan, en deze moet zien te overtuigen. Dit kan gaan om de presentatie van een product of dienst, een lezing of een toespraak. Het maakt hierbij niet uit of het om een groot publiek of enkele collega’s gaat: de cursus presenteren geeft je de juiste ondersteuning.
Deze praktische cursus is voor iedereen die te maken heeft met faalangst, podiumvrees of een verminderd zelfvertrouwen. Ook mensen die al regelmatig een presentatie hebben gehouden, kunnen nog veel leren van de cursus presenteren. Het houden van een presentatie gaat immers veel verder dan een zelfverzekerde houding, tijdens de cursus leer je hoe je jezelf professioneel profileert zodat het publiek geboeid blijft. De cursus is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden, en specifiek gericht op mensen die beroepsmatig presentaties verzorgen.
Opleiding of cursus presenteren
Het leren van presentatietechnieken wordt altijd tijdens de cursus behandeld. Een opleiding bestaat uit een langere trajectduur dan een cursus, vaak wordt met de opleiding presenteren een cursus bedoeld. De cursus presenteren wordt door verschillende instellingen aangeboden. Hierbij varieert de cursusduur, vaak leer je in enkele dagen alles wat je moet weten over het neerzetten van een goede presentatie.
Het niveau en de vooropleiding
Er is geen specifiek niveau waarop de cursus wordt gegeven. Deze praktijkgerichte cursus is door iedereen te volgen, zonder dat hier een vooropleiding voor vereist is. Affiniteit met presenteren, motivatie en inzet zijn de belangrijkste drijfveren om deze cursus met succes te volgen.
Inhoud van de cursus presenteren
Een succesvolle presentatie begint met een goede voorbereiding, zowel theoretisch als praktisch. Tijdens de cursus presenteren leer je waar je rekening mee moet houden en hoe je een goede voorbereiding opzet. Daarnaast leer je alles over de doelgroep, spreken voor een groep jongeren is weer wat anders dan een zakelijke presentatie voor een groot publiek. Mannen, vrouwen, ouderen, jongeren, hoogopgeleiden: iedere doelgroep wordt op een andere manier benaderd.
Het doel zelf is erg belangrijk, waarom wordt de presentatie gehouden? Is dit om te overtuigen over een bepaald product of in dienst, om de mening of visie van het bedrijf naar buiten te brengen of om te informeren? Afhankelijk van het uiteindelijke doel moet hier de presentatie op worden aangepast.
Het vergroten van het zelfvertrouwen wordt uitgebreid behandeld tijdens de cursus presenteren. Podiumvrees of een verminderd zelfvertrouwen zal door middel van oefeningen worden weggenomen. Hierbij krijg je een duidelijk inzicht in je eigen houding en gedrag, en hoe dit van invloed is op het publiek. Ook leer je om achter je eigen overtuigingen te staan. Dit alles leer je in kleine stapjes, zodat je jezelf goed ontwikkelt.
Spanning tijdens een presentatie is heel normaal, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het presenteren zelf. Je leert deze spanning herkennen en wat hier de oorzaak van is. Daarnaast krijg je tips om deze spanning om te zetten in positieve energie, zodat dit niet langer in de weg zit.
Presenteren is communiceren, daarom leer je veel over de communicatie en hoe je het publiek blijft boeien. De inleiding en de afsluiting van de presentatie is hierbij erg belangrijk, omdat je hiermee het publiek extra prikkelt. Daarnaast leer je hoe je de stem gebruikt, en hoe dit ook weer van invloed is op het publiek. Tijdens het presenteren maak je gebruik van verbale en non verbale communicatie. De verbale communicatie is het gesproken woord, de non-verbale communicatie is alles wat je met je lichaam doet. Het publiek neemt de non-verbale communicatie onbewust in zich op, wat van invloed is op hun denkwijze. Ook dit wordt tijdens de cursus presenteren behandeld. Als laatste leer je om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een PowerPoint presentatie, diavoorstelling of andere middelen.
Theorie en praktijk
De cursus presenteren is praktisch gericht, maar is als online cursus te volgen. Hierbij bestaat de lesstof uit theorie, die je zelf in de praktijk ten uitvoer brengt. Daarnaast is er de praktische cursus presenteren. Hierbij volg je één of meer praktijkdagen, waarbij je de geleerde stof direct ten uitvoer brengt. Voordeel hiervan is dat je veel oefent, waarmee je inzicht krijgt in je eigen gedragingen en hoe je dit aan kan passen. De praktijkcursus presenteren zorgt voor directe feedback van de docent, waarmee je jezelf verbetert.
Het is niet altijd even eenvoudig om te kiezen voor de juiste cursus presenteren. Wat past beter bij je, een online cursus of een praktijkcursus? Dit zal je zelf moeten bepalen en hangt mede af van je eigen zelfontwikkeling. Ben je erg onzeker, heb je weinig zelfvertrouwen en totaal geen ervaring met presenteren, dan is de praktijkcursus een goede aanrader. Mensen die al enige ervaring hebben met presenteren of over voldoende zelfvertrouwen beschikken, kunnen de online cursus presenteren prima volgen.
Na de cursus
Na het volgen van de cursus presenteren ben je in staat om een succesvolle presentatie te houden. Je weet alles over de voorbereiding, het doel van de presentatie en hoe je een goede presentatie opbouwt. Je hebt plezier in het presenteren en doet dit met zelfvertrouwen. Je weet hoe je het publiek kunt prikkelen en de aandacht vast kan blijven houden tot aan het einde van de presentatie.
Dankzij de cursus presenteren verzorg je moeiteloos presentaties voor jezelf of voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Je krijgt geen landelijk erkend diploma, maar wel een certificaat als bewijs van deelname. Dit certificaat voeg je toe aan je cv, dat een positieve invloed heeft tijdens een sollicitatie. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt wanneer je solliciteert naar een baan waarbij de werkzaamheden onder andere het presenteren omvatten.
Kosten van de cursus presenteren
De cursus presenteren is intensief, waarbij je in korte tijd veel leert. De kosten variëren, afhankelijk van de aanbieder. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €800 en €2000. Het prijsverschil zit hem in de leermethode, de cursusduur en het aantal modules. Sommige cursussen of trainingen presenteren behandelen meerdere modules tegelijk, of worden los gegeven. Bij sommige cursussen komen naast de trainingskosten ook nog eens kosten voor trainingsmateriaal en locatiekosten. Dit wordt vooraf duidelijk aangegeven door de aanbieder. Wanneer de cursus bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep, kunnen de kosten worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.