Beroepen.nl » Bewindvoerder » Opleiding Bewindvoerder

Opleiding bewindvoerder

opleiding bewindvoerder
Het beroep bewindvoerder valt sinds 2014 onder de beschermde beroepen. Hierdoor kan niet iedereen zich bewindvoerder noemen. De wetgeving vereist dat een bewindvoerder over een passende hbo-opleiding moet beschikken en/of minstens 2 jaar als bewindvoerder werkzaam moet zijn. Daarnaast moet de bewindvoerder jaarlijks een bijscholingscursus of trainingsactiviteit volgen. Er is een steeds strengere controle op professionele bewindvoerders. De WSNP-bewindvoerder moet zich jaarlijks verantwoorden tegenover de rechter-commissaris. De bewindvoerder die voor drie of meer cliënten handelt, moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Daarom verdient het aanbeveling om te kiezen voor een goede opleiding bewindvoerder. Dit vergroot niet alleen de kansen op de arbeidsmarkt, ook zorgt het voor meer vertrouwen bij de cliënt. Daarnaast is het eenvoudiger werken met kennis van zaken en kan er sneller geschakeld worden.

Cursus Bewindvoerder *aanrader: nu met 50% korting!

laudiusDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 819,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Basisopleiding Bewindvoerder

loiDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 945,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

Basisopleiding Zelfstandig Bewindvoerder

loiDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 1424,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

Voor wie is de opleiding?

Wil je bewindvoerder worden, dan zul je een opleiding/cursus hiervoor moeten volgen. De opleiding bewindvoerder is bedoeld voor iedereen die werkzaam wil zijn als WSNP-bewindvoerder of assistent bewindvoerder, maar ook als beschermingsbewindvoerder. Daarnaast is de opleiding of cursus geschikt voor bewindvoerders die zich beter willen verdiepen in het vak. Als omscholingscursus of opleiding biedt dit vooral voor ouderen nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. De wetgeving vereist dat bewindvoerders jaarlijks een bijscholingscursus volgen, ook hier is een ruime keuze in.

Iedereen vanaf 18 jaar kan benoemd worden tot bewindvoerder. De opleiding of cursus is dan ook geschikt voor meerderjarige of jongeren die bij het voltooien van de opleiding 18 jaar of ouder zijn. Er is een ruim aanbod aan opleidingen of cursussen bewindvoerder, die een studieduur van enkele dagen tot 4 jaar hebben.

Voel jij je verantwoordelijk voor de financiële zaken van je cliënten en kun jij je goed inleven in andermans situatie, dan is de opleiding bewindvoerder zeker iets voor jou.

De opleiding of cursus bewindvoerder

Je hebt de keuze tussen een kortdurende cursus of een langlopende opleiding. Waar je voor kiest hangt af van je vooropleiding en de kennis en ervaring die je reeds bezit. Ben je geheel nieuw in het vak, dan raden we aan te starten met de opleiding bewindvoerder. Deze opleiding volg je op hbo-niveau, met dit diploma is het mogelijk je aan te sluiten bij de branchevereniging Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders. De post-bacheloropleiding of cursus voldoet aan de eisen die de rechtbank stelt aan de WSNP-bewindvoerder of beschermingsbewindvoerder.

Beschik je over de nodige kennis, dan sluit een cursus met kortlopende studieduur beter aan op het beroep bewindvoerder. In één dag tot enkele weken is het mogelijk om de huidige kennis op te frissen. Een cursus budgetcoach wordt gevolgd op mbo- of hbo-niveau. Afhankelijk van de gekozen cursus is hier geen vooropleiding voor nodig, tot een vooropleiding op mbo 4 niveau.

Heb je moeite met hbo-niveau, dan is het beter om eerst een opleiding of cursus op mbo-niveau te volgen. Studiebegeleiding kan helpen.

Zoek je de juiste cursus of opleiding, kies dan voor de opleiding beschermingsbewindvoering, de basisopleiding bewindvoerder of post-HBO zelfstandig bewindvoerder. Ook sluit de opleiding sociaal financiële dienstverlening hier goed op aan. Let op de vereiste vooropleiding havo, vwo of mbo-niveau 4.

Met het behaalde diploma of certificaat bewindvoering is het mogelijk aan de slag te gaan als zelfstandige bewindvoerder, mits je aan de kwaliteitseisen voldoet. Deze eisen zijn onder andere het bezit van een passend diploma, bewijs van goed gedrag, bedrijfsplan en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ook is het mogelijk om in loondienst te gaan bij een bewindvoeringskantoor.

Inhoud van de opleiding bewindvoerder

De opleiding bestaat uit één tot vier modules, afhankelijk van de aanbieder. Tijdens de opleiding leer je alles over het structureren en beheren van de financiën van cliënten. Je doet juridische kennis op en leert sociale vaardigheden om cliënten goed te begeleiden. Een goede opleiding of cursus richt zich op de kwaliteitseisen die de branchevereniging stelt.

Je gaat aan de slag met het opbouwen van een goed dossier en het in kaart brengen van de financiële situatie van de cliënt. De sociale wetgeving en belastingwetgeving mag niet ontbreken, daarom wordt dit ook tijdens de opleiding of cursus behandeld.

Een budgetplan moet de cliënt helpen zijn financiële zaken op orde te krijgen. Het is belangrijk dat dit goed wordt uitgelegd aan de cliënt, ook met betrekking tot bezuinigingen. Vaak is het mogelijk om inkomens verhogende maatregelen te treffen, ook hier leer je mee omgaan.

Met goede communicatieve en sociale vaardigheden kom je een heel eind. De aanvraag begint met een intakegesprek, tussendoor heb je veel contact met de cliënt. Je leert niet alleen communiceren met de cliënt maar ook met maatschappelijk werk, gemeentelijke instanties of verslavingszorg. Hierbij houd je rekening met de beperkingen van de cliënt, of dit nu psychisch of lichamelijk is.

De WSNP-bewindvoerder krijgt te maken met de kantonrechter, tijdens de opleiding leer je een effectief traject bij schulden uit te zetten. Zaken als beslagrecht en aanmelden voor schuldhulpverlening of schuldsanering komen uitgebreid aanbod. Ook leer je alles over het traject voor Wettelijke Schuldsaneringsregeling Natuurlijke Personen en Minnelijke Schuldhulpverlening Natuurlijke Personen.

Een opleiding bestaat uit veel theorie en een of meerdere praktijkdagen. Ook kun je te maken krijgen met een live web-college door middel van chatten. Afhankelijk van de gekozen opleiding sluit je deze af met een examen of krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

Een bijscholingscursus behandelt de nieuwe wet- en regelgeving omtrent belastingen, schulden, sociale voorzieningen en andere zaken.

Na afloop van de opleiding

Wie de opleiding bewindvoerder succesvol afrondt en voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen, kan zich aanmelden bij de branchevereniging Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders. Om benoemd te worden bij de kantonrechter is, naast een afgeronde opleiding, minimaal 2 jaar relevante werkervaring vereist. Deze eisen gelden niet alleen voor bewindvoerders maar ook voor assistent bewindvoerders.

De opleiding bewindvoerder biedt de mogelijkheid tot het volgen van de vervolgopleiding schuldhulpverlening of budgetcoach. Na het behalen van het diploma sociaal financiële dienstverlening is het mogelijk om de bacheloropleiding sociaal juridische dienstverlening te volgen.

Kosten van de opleiding

De kosten voor een cursus bewindvoerder liggen lager dan die van een opleiding. Een thuisstudie bewindvoerder is mogelijk vanaf ongeveer €600. Kies je voor een 1-daagse of 2-daagse cursus, dan betaal je gemiddeld tussen de €250 en €500. Een thuisstudie is over het algemeen voordeliger dan klassikale lessen. Voor een cursus of opleiding met een studieduur van 6 maanden tot 24 maanden betaal je gemiddeld €1500 tot €2500.

De post hbo-opleiding bestaat uit verschillende modules, het totaalbedrag voor deze opleiding komt uit op gemiddeld €4500 tot €5000. Bij veel opleidingen is het mogelijk het lesgeld in termijnen te betalen. Is de opleiding of cursus bedoeld voor het huidige of toekomstige beroep, dan zijn de kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Informeer vooraf bij de belastingdienst. Betaalt de werkgever de opleiding, dan kan deze profiteren van fiscaal voordeel.

Cursus Bewindvoerder *aanrader: nu met 50% korting!

laudiusDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 819,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Opleiding Bewindvoerder Volgen?

Waar kun je de opleiding tot bewindvoerder volgen?
Kijk bij de volgende aanbieders:

1. Laudius – Cursus Bewindvoerder (v.a. € 819,-)
2. LOI – Basisopleiding Bewindvoerder (v.a. € 945,-)
3. LOI – Basisopleiding Zelfstandig Bewindvoerder (v.a. € 1424,-)

Heb je vragen over Opleiding Bewindvoerder?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Bewindvoerder', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • word een diploma of certificaat van bewindvoerder via Laudius erkend in Nederland bij werkgevers?

  • Beste Gertie,

   Hiervoor hebben we even de site van Laudius geraadpleegd en kwamen tot het volgende: “8. Officieel Erkend diploma, Officieel Laudius-diploma, Getuigschrift;
   Veel van onze cursussen kun je afsluiten met een examen voor een landelijk officieel erkend diploma. Kijk op de site van laudius bij de cursus van je keuze onder het kopje “Examen en Diploma”. Bij de meeste cursussen kun je thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je inschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-.”

 • Beste ik wil graag bewindvoerder worden om zo een baan te kunnen gaan vinden welke opleiding moet ik volgen het liefste thuis mvg gertie

  • Beste Gertie,

   Wij hebben goede berichten gehoord omtrent de opleiding van Laudius (zie het overzicht van de opleidingen). Mocht je nog specifieke vragen hebben, horen wij dat uiteraard graag!

 • Beste J. Schut,

  Bedankt voor je reactie. De prijzen veranderen nog wel eens van tijd tot tijd, hetzelfde met het aanbod. Wij proberen het zo goed mogelijk steeds bij te houden en hebben zojuist het e.e.a. weer aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

 • Hallo,

  Ook ik kom er niet uit welke opleiding ik het beste zou kunnen volgen.
  Ik heb een HBO-Personeel & Arbeid diploma en werk al meer dan 12 jaar als personeelsfunctionaris.
  Graag zou ik een overstap naar bewindvoering maken.
  Welke opleiding sluit het beste aan bij mijn diploma en werkervaring?

  • Beste Ella,

   Om de overstap naar bewindvoering te maken, zul je een opleiding/cursus bewindvoering moeten volgen. Om benoemd te worden bij de kantonrechter is, naast een afgeronde opleiding, minimaal 2 jaar relevante werkervaring vereist.

   Mocht je nog meer vragen hebben, hoor ik dat uiteraard graag!

 • Ik kom er niet goed uit welke opleiding ik zou moeten nemen om “bewindvoerder” en/of hulpverlener te worden. Ik ben momenteel werkzaam als financieel ADM. Medewerkster en heb voorheen bij de bank gewerkt waar ik ook de nodige financiële cursussen heb gevolgd.

 • Om benoemd te worden bij de kantonrechter is, naast een afgeronde opleiding, minimaal 2 jaar relevante werkervaring vereist.
  Welke mogelijkheden op betaald werk heb je wanneer je nog niet aan die eis voldoet? Met andere woorden: hoe kom je aan die 2 jaar werkervaring?

  • Beste H van Eijk,

   De twee jaar werkervaring kun je opdoen als assistent bewindvoerder, maar natuurlijk ook als stagiair of via een werk-leerplek.

   Zoals op de website staat van rechtspraak.nl:

   De medewerker die dossier-gerelateerde werkzaamheden uitvoert beschikt ten minste over een mbo-4 diploma van een passende beroepsopleiding volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e) of een afgeronde opleiding havo of vwo (artikel 7 of 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs). Die persoon mag werkervaring opdoen onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele bewindvoerder of curator.
   Bij de eerste handhavingscontrole na indiensttreding van een nieuwe medewerker met dossier-gerelateerde werkzaamheden toetst het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM deze medewerker aan de opleidingseisen.

   Een medewerker die enkel ondersteunende taken heeft zoals een telefoniste die alleen personen doorverbindt, wordt niet gezien als iemand met beschermingsbewindvoerdertaken. In geval van twijfel kunt u bij het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM een beschrijving indienen van de taken van die medewerker ter controle.

   Bron: https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/Curatele-bewind-en-mentorschap/Landelijk-kwaliteitsbureau-CBM#1f3e310b-fc74-435c-8dc2-4e41c3baa5b50

   Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd!