Beroepen.nl » Bewindvoerder » Cursus Bewindvoering

Cursus Bewindvoering

opleiding bewindvoerder

Een bewindvoerder is een persoon die de financiële situatie van iemand in kaart brengt en namens deze persoon uitgaven doet, met als uiteindelijke doel een gezonde financiële situatie voor hem te creëren.

De werkzaamheden van een bewindvoerder kunnen door verschillende personen uitgevoerd worden. Niet alleen door juristen die uitgezonden worden door een bedrijf, maar dit kan ook door familieleden gedaan worden. Voordat een bewindvoerder aan de slag kan, wordt deze aangewezen door de kantonrechter. Deze rechter bepaalt wie het bewind onder zijn hoede moet nemen en in welke mate. Het kan dus ook zo zijn dat familieleden of kennissen van een persoon in financiële problemen, of met andere problemen, opgeroepen worden om het bewind te voeren. In die gevallen is een cursus bewindvoering de eerste stap in de richting van deze nieuwe carrière. Nieuwe bewindvoerders leren daar de benodigde basis op sociaal, juridisch en financieel gebied en kunnen op die manier zo goed als nodig is mensen in financiële problemen ondersteunen.

Cursus Bewindvoerder *aanrader: nu met 50% korting!

laudiusDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 819,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Basisopleiding Bewindvoerder

loiDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 945,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

Basisopleiding Zelfstandig Bewindvoerder

loiDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 1424,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

Voor wie is de cursus?

De cursus bewindvoering is voor iedereen die om welke reden dan ook graag kennis wil opdoen op het gebied van bewindvoering, maar hier niet specifiek een opleiding bewindvoerder voor wil volgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat in de familie iemand is die (binnenkort) onder bewind komt te staan, of omdat je interesse hebt in dit gebied. Door deze cursus succesvol af te ronden heb je de nodige kennis in huis om bewind te voeren, wat niet alleen goed op je cv staat, maar ook in de toekomst van pas kan komen.

Het is niet ongebruikelijk dat op een bepaald moment in iemands leven het lastig wordt om de financiële situatie te regelen. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij gehandicapte personen, mensen die aan dementie lijden, of in het algemeen, door bijvoorbeeld ouderdom, niet meer in staat zijn om de financiën te regelen. In die gevallen is het voor hen fijn dat een familielid of kennis deze taken op zich neemt, en daarbij is de cursus bewindvoering een ideale keuze om de benodigde kennis op te doen.

Cursus op mbo- of hbo-niveau

Veelal is er geen niveau verbonden aan de cursus bewindvoering. Maar in de praktijk geldt vaak dat je een afgeronde mbo-opleiding of een havo- of vwo-diploma moet hebben om daadwerkelijk aan de slag te gaan als bewindvoerder. Het is daarom aangeraden om al in het bezit te zijn van ten minste een mbo-diploma niveau 4.

Inhoud van de cursus bewindvoering

De inhoud van de cursus bewindvoering is gericht op het leren van de vaardigheden die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep van bewindvoerder. Deze zijn over het algemeen ingedeeld in drie categorieën: sociaal, financieel en juridisch.

Ten eerste is het beroep van bewindvoerder zeer sociaal, omdat je in het veld een nauwe samenwerking aangaat met een persoon die in financiële problemen zit. Je zult dus met deze moeten overleggen, de financiën moeten bespreken en deze eventueel moeten aanspreken op verkeerd financieel gedrag.
Ook kan het voorkomen dat personen onder bewind zelf niet hun financiën kunnen regelen door een ziekte, of bijvoorbeeld door dementie ten gevolge van de ziekte van Alzheimer. In die gevallen is het ook belangrijk om om te kunnen gaan met gedrag ten gevolge van deze factoren.
Ten tweede is financiële kennis belangrijk bij dit beroep. Je zult als bewindvoerder namelijk de financiële controle krijgen over het geld van een persoon. Uiteindelijk is het doel om een gezonde financiële situatie te creëren en dat kan je verwezenlijken door op de juiste manier en op effectieve wijze uitgaven te doen, schulden af te lossen, rekeningen te betalen en het inkomende geld zo efficiënt mogelijk te besteden.

Als laatste is juridische kennis van belang, omdat je als bewindvoerder ook in aanraking komt met de kantonrechter en aan deze financiële informatie moet verstrekken, inhoudende bijvoorbeeld bonnetjes, uitgaven, jaarverslagen en informatie betreffende de staat van de cliënt. De kantonrechter bepaalt voor hoelang iemand onder bewind moet komen te staan en zal in samenwerking en overleg met de bewindvoerder dit termijn bepalen.

Theorie en praktijk

Tijdens de cursus worden de vaardigheden theoretisch aangeleerd en praktisch geoefend. Doordat het beroep van bewindvoerder vooral praktisch is, zal tijdens de cursus veel aandacht gegeven worden aan de praktijk, maar daarvoor is wel theoretische kennis nodig. En om die reden is er een combinatie van praktijk en theorie tijdens de cursus. Deze theorie wordt bijvoorbeeld geleerd uit lesboeken of tijdens hoorcolleges. De praktijkopdrachten worden ook geoefend en houden onder andere in: in contact gaan met personen onder curatele en oefeningen met betrekking tot de jurisprudentie en het onderhandelen met schuldeisers.

Ook wordt er theoretisch ingegaan op de wetgeving omtrent bewind. Dit is belangrijk omdat er voor het creëren van een gezonde financiële situatie vaak drastische maatregelen nodig zijn, zoals het inhouden van salaris of bezittingen. Tijdens de cursus bewindvoering wordt ingegaan op in welke mate deze bezittingen ingehouden kunnen worden en hoeveel leefgeld een cliënt moet krijgen. Ook wordt er besproken hoe de afwikkeling van schulden plaatsvindt.

Na afloop van de cursus

Na het succesvol afronden van de cursus beschik je in de meeste gevallen over een diploma. Dit diploma is erkend door officiële instanties en daarmee openen zich deuren tot werkzaamheden van een bewindvoerder. Zo kun je ervaring op gaan doen in de praktijk of kun je doorleren en andere (hbo-)opleidingen gaan volgen om op die manier een professionele bewindvoerder te worden of een ander beroep in die branche.

Doorleren is zeker interessant, omdat je het diploma van de cursus bewindvoering kunt gebruiken als opstapje naar andere financiële beroepen, zoals: schuldhulpverlening of schuldsanering.

Ook kun je ervoor kiezen om te solliciteren op één of meerdere bewindvoerder vacatures.

Kosten van de cursus bewindvoering

Er zijn verschillende cursussen bewindvoering beschikbaar. En bij vele van deze is er ook de keuze tussen een thuisstudie of klassikale studie, de prijzen tussen deze beide kunnen verschillen.

De kosten zelf hangen ten eerste af van de onderwijsinstelling en ten tweede van bijkomende factoren, zoals de duur van de studie, het aantal lesuren per week en het niveau. Een cursus bij de LOI kost bijvoorbeeld ongeveer 950 euro voor een thuisstudie en voor een klassikale studie ongeveer 1740 euro. Beide studies duren 10 maanden en hebben geen ingangseisen. Bij andere onderwijsinstellingen zullen de kosten ongeveer gelijk liggen, met uitschieters naar bijvoorbeeld 2000 euro.

Cursus Bewindvoerder *aanrader: nu met 50% korting!

laudiusDe bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis..

 • v.a. € 819,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

[kkstarratings]

Heb je vragen over Cursus Bewindvoering?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Cursus Bewindvoering', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Geachte mevrouw/Dhr
  Ik ben bewindvoerder en mentor van mijn zus .
  Ga in mei cursus volgen mentorschap .
  Omdat ik er me beroep van wil maken .
  Maar ik heb geen diploma’s van mbo of HBO niveau
  Maar dat wil niet zeggen dat ik of iemand anders
  Dan dom zijn.
  En ik wil graag klassiekale cursus volgen dit is ook
  met de cursus mentorschap
  Mvg
  Jolanda Scholten de Jong

  Ik heb vroeger geen kans gehad om te studeren