Je komt ze bij elk groot evenement tegen, of wellicht zelfs op je (vorige) school; beveiligers. Zij zorgen ervoor dat iedereen zich veilig kan voelen en dat alles qua beveiliging loopt zoals het hoort. Geen opstootjes, geen problemen met mensen onderling, objectbeveiliging en nog veel meer. Ben jij fit en stressbestendig, dan ben jij wellicht ook zeer geschikt als beveiliger!
Wat doet een beveiliger?
Wat is nu precies een beveiliger en wat doet deze heer of dame tijdens zijn werk? Een beveiliger houdt zich bezig met het controleren en toezicht houden van zowel de mensen alsmede ook de objecten bij bijvoorbeeld een evenement, of binnen een bepaald gebouw zoals een bank of school. Dit gaat niet alleen via de wacht te houden en te surveilleren, maar ook via camera’s. Zo kun je bijvoorbeeld beveiliger worden en ’s nachts de camera’s in de gaten moeten houden voor een bepaald gebouw. Of wellicht ga je wel in de auto surveilleren rond een bepaald park, om ervoor te zorgen dat alles veilig is en blijft en er geen ongenode gasten rondlopen.
De voornaamste taken tijdens je werk zijn het beveiligen van mensen, transport, commerciële gebouwen zoals winkels, bezittingen en terreinen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je gebouwen zult sluiten en/of openen. De taken als beveiliger zijn enorm divers en hebben veelal te maken met de locatie waar je werkt, zoals bij een winkel, of bij een evenement.
Hoe ziet een werkdag van een beveiliger eruit?
De werkdag van een beveiliger zal van dag tot dag schelen, afhankelijk van de locatie waar hij werkt. Als je bijvoorbeeld in nachtdienst werkt en voornamelijk surveilleert, is het maar net wat er die nacht allemaal gebeurt. In de meeste gevallen zul je als beveiliger je ogen gebruiken om te kijken of je iets ziet wat niet correct is of klopt, zodat je in actie kunt komen. Mocht er iemand zich op een locatie bevinden dat niet wenselijk is, of wellicht zie je een diefstal plaatsvinden, dan weet je precies wat je moet doen. Ook kan het voorkomen dat je een brand of een ongeluk ziet, ook dan zul je moeten handelen naar hetgeen je hebt geleerd. Hoe jouw dag als beveiliger dus gaat verlopen zal enorm divers kunnen zijn. Heb jij ervaring als beveiliger, laat dan jouw meest spraakmakende verhalen achter in de reacties onderaan deze pagina!
Benodigde persoonlijkheidskenmerken
Je zult begrijpen dat niet iedereen even geschikt is als beveiliger. Want je zult als beveiliger over een aantal competenties dienen te beschikken, zoals een goed inlevingsvermogen, sportief en/of fit zijn en een goed verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Omdat je ook veel met mensen te maken zult hebben, is het ook zeer handig om goede sociale en communicatieve vaardigheden te hebben. Tot slot is het een pré als je een natuurlijk overwicht hebt.
Waar is een beveiliger werkzaam?
Als je eenmaal gaat werken als beveiliger, zul je op verschillende locaties terecht kunnen komen. Kijk maar eens goed om je heen en je zult zien dat er tegenwoordig overal een soort van beveiliging is, hetzij via beveiligers rechtstreeks of camera’s die in de gaten worden gehouden. De werkgebieden van een beveiliger zijn onder andere persoonsbeveiliging, museumbeveiliging, waardetransport, portier of receptiediensten, winkel of winkelcentrum beveiliging. Maar natuurlijk vind je beveiligers ook op luchthavens, bij evenementen en bedrijven of bedrijventerreinen.
Opleiding tot beveiliger
Voordat je aan de slag kunt gaan als beveiliger, zul je hiervoor uiteraard eerst een passende beveiliging opleiding moeten volgen. Afhankelijk van je huidige niveau, zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. Ook kun je ervoor kiezen om dit via een reguliere school te doen, of wellicht op je eigen tempo via een thuisstudie. Naast het type opleiding, heb je ook nog verschillende niveaus binnen de beveiligingsopleidingen. Dit verschilt van niveau 1 t/m 3. Kijk bij het kiezen van de opleiding goed naar waar je deze wil volgen en hoe lang je er bij elke aanbieder over mag of moet doen om tot een diploma te komen. Zodra jij je opleiding binnen hebt, kun je aan het werk als particuliere beveiliger, coördinator beveiliging of simpelweg beveiliger!
Wil je meer weten over de verschillende opleidingen, niveaus en mogelijkheden, kijk dan even op de pagina opleiding beveiliging voor meer informatie.
Wat verdient een beveiliger?
Zodra jij jouw opleiding tot beveiliger hebt gevolgd en je klaar bent om aan de slag te gaan, wil je natuurlijk eerst weten wat je verdient als beveiliger. Het salaris van een beveiliger is afhankelijk van je werkplek en kan daarom enorm verschillen. Zo zul je bij een evenementenbeveiliging andere uurtarieven krijgen, als wanneer je persoonsbeveiliging zal uitvoeren. Het loon van een beveiliger heeft meestal te maken met de taken die men uitvoert en het eventuele risico wat men kan lopen. Uit een rapport van salarissen voor beveiligers in Nederland, kwam men op een gemiddeld loon tussen de 2.000,- en 2.400,- per maand wanneer men volledig werkzaam is. De uurtarieven verschillen enorm van het minimum uurtarief tot 25+ euro per uur. Zorg daarom altijd, voordat je aan het werk gaat, dat je met jouw toekomstige baas eerst overlegd wat jouw uurtarief als beveiliger zal zijn!
Vragen en opmerkingen
Zoals je merkt is het lastig om definitieve informatie kunnen geven over het beroep beveiliger, omdat er zoveel verschil tussen de werkzaamheden zit van elke baan.
Mocht je echter nog informatie missen en graag willen delen, of heb je vragen? Laat ze dan achter in de reacties onderaan deze pagina, zodat ook andere (toekomstige) beveiligers hier hun voordeel mee kunnen doen!
1 waar kan je deze opleidingen volgen en hoeveel kost de opleiding
2duurtijd pvan de opleiding