Notaris

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 3000 - € 6000+

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Ontdek het boeiende beroep van notaris, hun cruciale rol in diverse juridische processen en de kansen die moderne uitdagingen bieden. Leer ook hoe technologie de vraag naar hun unieke expertise niet kan vervangen. Lees ons artikel voor nuttige adviezen voor aspirant-notarissen.

Welke benaming gebruik jij voor een notaris? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: aktebeheerder, juridisch adviseur, vastgoedexpert.

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar het beroep van notaris? Het is een intrigerende carrière die veel meer inhoudt dan je misschien denkt.

Als notaris speel je een cruciale rol in diverse juridische processen. Je bent de onpartijdige derde partij die ervoor zorgt dat alles volgens de regels verloopt. Maar wat houdt het beroep van notaris precies in? En hoe word je notaris?

In dit artikel duiken we in de wereld van de notaris. We bespreken wat het beroep inhoudt, hoe je notaris wordt en waarom het een interessante carrièrekeuze kan zijn. Dus als je overweegt om notaris te worden, of gewoon geïnteresseerd bent in het beroep, blijf dan zeker verder lezen.

Belangrijkste punten

 • Een notaris speelt een essentiële rol in verscheidene juridische processen, van familierecht tot onroerend goed en bedrijfsrecht.
 • Er zijn verschillende soorten notarissen, vaak gedefinieerd door hun specialisatiegebied.
 • Het salaris van een notaris kan variëren, en is afhankelijk van hun specialiteit, ervaring en werkgever.
 • De werkdag van een notaris is veelzijdig, en kan het opstellen van wettelijke documenten, het adviseren van klanten over complexe juridische kwesties en het toezien op financiële transacties omvatten.
 • Ondanks technologische vooruitgang is de rol van een notaris onwaarschijnlijk te verdwijnen, door de noodzaak van gespecialiseerde kennis en menselijke interactie in juridische processen.
 • Om notaris te worden, is een specifiek opleidingstraject vereist, inclusief een universitaire studie in Rechtsgeleerdheid met een specialisatie in Notarieel Recht, zes jaar werkervaring als kandidaat-notaris en het volgen van een beroepsopleiding Notariaat.
 • Het beroep van notaris is geschikt voor analytische personen met uitstekende communicatieve vaardigheden en integriteit.

Wat is een notaris

Een notaris speelt een essentiële rol in verschillende juridische processen. Maar wat doet een notaris nou eigenlijk en hoe word je er zelf één? We gaan het hebben over de verschillende soorten notarissen, hun taken en de opleiding tot notaris.

Welke verschillende soorten zijn er?

Als we praten over ‘soorten’ notarissen, refereren we meestal naar hun specialisatiegebied. Zo kan een notaris gespecialiseerd zijn in familierecht, onroerend goed of bedrijfsrecht.

 • Een familierecht notaris houdt zich bezig met zaken zoals testamenten, huwelijksvoorwaarden en echtscheidingsovereenkomsten.
 • Een onroerend goed notaris daarentegen richt zich op transacties van vastgoed zoals de koop of verkoop van huizen en gebouwen.
 • En een bedrijfsrecht notaris, ook wel bekend als zakelijke of corporate notaris, heeft te maken met bedrijfsgerelateerde kwesties zoals fusies en acquisities.

Elk type vereist specifieke kennis en vaardigheden die tijdens de opleiding tot notaris aan bod komen.

Wat doet een notaris

Als je overweegt om notaris te worden, vraag je je waarschijnlijk af: “wat doet een notaris nu precies?”

Hoe ziet de werkdag van een notaris eruit?

Een typische werkdag voor een notaris is nooit hetzelfde. Zoals met veel juridische beroepen, variëren de taken die je uitvoert sterk. Je zou kunnen beginnen met het voorbereiden van wettelijke documenten zoals testamenten of huwelijkscontracten. Misschien word je ook gevraagd om onpartijdig toezicht te houden op belangrijke financiële transacties zoals vastgoedverkopen.

Maar wat doet een notaris nog meer? Wel, als notaris werk je nauw samen met klanten en adviseer je hen over complexe juridische kwesties. Dit betekent dat sterke communicatieve vaardigheden essentieel zijn voor deze rol.

Het spreekt dan ook voor zich dat de opleiding tot notaris grondig en uitgebreid is. De brede reeks aan taken en verantwoordelijkheden vereisen immers gespecialiseerde kennis en vaardigheden.

Wat is de werkomgeving van een notaris

De meeste tijd brengt een notaris door in hun kantoor waar ze cliënten ontmoeten, documentatie opstellen en juridisch onderzoek doen. Echter, soms zal men ook buiten het kantoor moeten werken bijvoorbeeld bij het bezoeken van cliënten thuis of bij het begeleiden van vastgoedtransacties.

Het is belangrijk te onthouden dat een notaris salaris kan variëren, afhankelijk van de specialiteit en ervaring. Het loon van een notaris die net begint zal lager zijn dan iemand met jarenlange ervaring of gespecialiseerde kennis.

Bovendien zijn er mogelijkheden om als zzp notaris te werken. Dit biedt meer flexibiliteit maar brengt ook extra verantwoordelijkheden met zich mee zoals het beheren van je eigen bedrijf en het vinden van cliënten.

In welke werkomgeving je ook eindigt, één ding is zeker: als notaris speel je een cruciale rol in vele juridische processen. Je werk draagt bij aan de rechtszekerheid en helpt mensen hun wettelijke zaken op orde te krijgen – wat velen als een zeer bevredigend aspect van dit beroep beschouwen.

Salaris van een notaris

Als je aan het overwegen bent om notaris te worden, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld krijgt van wat de financiële beloningen voor dit beroep kunnen zijn. Het salaris van een notaris kan namelijk sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Het beginnend salaris als notaris ligt vaak tussen de €3000 en €4000 bruto per maand. Dit hangt natuurlijk af van de opleiding tot notaris die je hebt gevolgd en eventuele eerdere werkervaring die relevant is voor het vakgebied.

ErvaringSalaris
Startend€3000 – €4000
Medior€4500 – €6000
SeniorBoven de €6000

Wat betreft ervaring, hoe meer ervaring je opdoet als notaris, hoe hoger je salarispotentieel wordt. Een medior notaris verdient gemiddeld tussen de €4500 en €6000 per maand, terwijl senior notarissen doorgaans salarissen boven de €6000 ontvangen.

Er zijn ook mogelijkheden om als ZZP-notaris te werken. Als zzp’er ben je in feite een zelfstandig ondernemer, wat betekent dat jouw inkomen direct verbonden is met hoeveel klanten jij bedient en welke tarieven jij kunt rekenen voor jouw diensten.

Het is vermeldenswaard dat veel kantoren extra voordelen bieden zoals pensioenbijdragen, gezondheidszorg en soms zelfs winstdeling. Dit zijn allemaal factoren die je in overweging moet nemen bij het beoordelen van een notaris salaris.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als je overweegt notaris te worden, is het belangrijk om de carrièrepaden en specialisaties in dit vakgebied te begrijpen. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen binnen het notariaat, variërend van een zelfstandige notaris tot werken voor een gevestigd kantoor. Daarnaast speelt bijscholing en certificering een cruciale rol in jouw groei als professional.

Zelfstandig notaris versus in dienst

Het beroep van notaris biedt ruimte voor zowel onafhankelijke professionals als diegenen die liever in dienst werken bij een kantoor. Als zelfstandige notaris, heb je meer vrijheid en flexibiliteit in je werk. Je bepaalt zelf hoeveel uren je werkt, welke taken je opneemt, en eventueel welke tarieven je hanteert. Echter komt hier ook meer verantwoordelijkheid bij kijken zoals het onderhouden van klantenrelaties en administratie.

In contrast, als notaris in dienst bij een bedrijf krijg je vaak meer stabiliteit qua inkomen (salaris notaris) en hoef je niet direct na te denken over zakelijke aspecten zoals marketing of boekhouding. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn wanneer jij net start met de opleiding tot notaris.

Doorgroeien als een notaris

Doorgroeimogelijkheden binnen het notariaat hangen sterk af van jouw ambitie, ervaring maar ook specialisme dat jij gedurende de opleiding notaris of door cursussen hebt ontwikkeld. Bij het doorgroeien als notaris kan je denken aan rollen zoals senior notaris, partner in een kantoor, of zelfs het starten van jouw eigen kantoor.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om te specialiseren binnen bepaalde gebieden zoals familierecht, vastgoedrecht of vennootschapsrecht. Deze specialisaties kunnen mogelijk leiden tot hogere salarissen (wat verdient een notaris) en meer complexe taken.

Het belang van bijscholing en certificering

Ongeacht de route die je hebt gekozen voor jouw carrière als notaris, is bijscholing en certificering essentieel om up-to-date te blijven met de nieuwste wet- en regelgeving. Dit is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van jouw diensten maar ook om vertrouwen op te bouwen bij klanten.

Bovendien zijn er verschillende cursus notaris beschikbaar die kunnen helpen bij het uitbreiden van jouw vaardigheden en expertise. Daarnaast bestaan er meerdere certificaten die aantonen dat jij bekwaam bent in specifieke aspecten van het beroep, wat weer voordelig kan zijn bij het vinden van nieuwe klanten of posities.

Hoe kun je notaris worden

Het beroep van notaris is complex en veelzijdig. Maar hoe word je nu eigenlijk een notaris? Het vereist een specifiek opleidingstraject, toewijding en de bereidheid om altijd bij te leren. Laten we eens kijken naar de stappen om deze boeiende carrière na te streven.

Opleiding volgen tot notaris

Als eerste stap op weg naar het beroep van notaris, begin je met het behalen van een universitair diploma in Rechtsgeleerdheid. Dit geeft je een solide basis in juridische principes die essentieel zijn voor het werk als notaris. Naast de algemene rechtenstudie, moet je ook kiezen voor de specialisatie Notarieel Recht.

Na deze studie word je geen notaris, maar ben je afgestudeerd jurist of meester in de rechten (mr.). Nu begint pas echt jouw traject richting het notariaat. Je dient eerst zes jaar als kandidaat-notaris te werken onder supervisie van een ervaren notaris. Tijdens dit leerproces krijg je praktijkervaring door direct met klanten te werken en verschillende soorten documenten voor te bereiden.

Verder is er nog de verplichte Beroepsopleiding Notariaat die tegelijkertijd wordt gevolgd met jouw werk als kandidaat-notaris. Deze opleiding biedt verdere gespecialiseerde instructies over alle aspecten van het notariaat, inclusief ethische overwegingen en professionele verantwoordelijkheden.

Omscholen tot notaris

Misschien ben je al werkzaam in een ander beroep en overweeg je om je om te scholen tot notaris. Is dat mogelijk? Het antwoord is ja, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Allereerst moet je nog steeds de universitaire studie Rechtsgeleerdheid met specialisatie Notarieel Recht voltooien. Als je al een bachelor’s of master’s diploma hebt in een ander vakgebied, dan kun je jouw eerdere kennis wellicht gebruiken om bepaalde cursussen vrij te stellen. Dit is echter afhankelijk van de universiteit waarbij je studeert.

Na het behalen van jouw juridische diploma, moet ook jij als zij-instromer zes jaar werken als kandidaat-notaris onder supervisie en de Beroepsopleiding Notariaat volgen.

Het pad naar het notarisschap vereist dus vastberadenheid, toewijding en continue educatie ongeacht of je rechtstreeks vanuit een rechtenstudie komt of besluit om later in deze carrière over te stappen. Een ding is zeker: het levert uiteindelijk een boeiende en lonende loopbaan op met veel voldoening door bij te dragen aan juridische processen en rechtszekerheid.

Past het beroep van notaris bij mij?

Vraag je je af of notaris worden iets voor jou is? Of ben je nieuwsgierig naar de competenties en vaardigheden die nodig zijn om in deze rol succesvol te zijn? Dan zit je hier goed! In dit gedeelte bespreken we de persoonstypen die doorgaans goed passen bij het beroep van notaris, evenals de essentiële vaardigheden en competenties.

Notaris persoonstypen

Een notaris speelt een cruciale rol in juridische processen. Het is een baan waarbij precisie, aandacht voor detail en een hoog niveau van professionaliteit vereist zijn. Maar wat maakt iemand nu echt geschikt voor dit beroep?

Als eerste hebben mensen die gedijen als notarissen meestal een analytisch denkvermogen. Zij kunnen complexe informatie begrijpen, interpreteren en toepassen – zeer belangrijk wanneer men bezig is met taken zoals het opstellen van wettelijke documenten of adviseren over juridische kwesties.

Daarnaast zijn goede communicatieve vaardigheden essentieel. Een groot deel van wat doet een notaris houdt in dat hij/zij communiceert met klanten, collega’s en andere professionals. Ze moeten complexe ideeën helder kunnen uitleggen aan mensen zonder juridische achtergrond.

Tot slot past het beroep ook goed bij personen die integer zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun werk. Een notaris moet immers betrouwbaar zijn; zij spelen tenslotte een belangrijke rol in juridische transacties.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep notaris? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep notaris?

Type 1 - De Perfectionist:

Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.

Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep notaris vind je hier!

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

ESTJ (Uitvoerder):

Kenmerken: Praktisch, geordend, assertief.

Geschikt voor management, rechtshandhaving, financiën.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een notaris

Naast de bovengenoemde persoonstypen, zijn er bepaalde competenties en vaardigheden die essentieel zijn voor het beroep van notaris. Hier is een lijst van een paar kerncompetenties:

 • Juridisch inzicht: Dit spreekt voor zich. Je moet bekend zijn met wet- en regelgeving, contractrecht, familierecht, vastgoedrecht etc.
 • Analytische vaardigheden: Je moet complexe informatie kunnen analyseren en toepassen in verschillende contexten.
 • Communicatieve vaardigheden: Het vermogen om goed te communiceren – zowel schriftelijk als mondeling – is cruciaal.
 • Integriteit: Als notaris ben je ethisch verplicht om eerlijk en betrouwbaar te zijn.

Hoe groot is de kans dat het beroep van een notaris verdwijnt?

Je vraagt je misschien af, hoe groot is de kans dat het beroep van een notaris verdwijnt? Het antwoord op deze vraag is simpelweg: zeer onwaarschijnlijk. Laten we dit nader onderzoeken.

Het vak van notaris heeft diepe wortels in onze samenleving en speelt een cruciale rol bij talloze juridische processen. Van het begeleiden van vastgoedtransacties tot het adviseren over familierecht en vennootschapsrecht – de taken van een notaris zijn uitgebreid en essentieel.

In tegenstelling tot veel andere banen, kan technologie niet eenvoudigweg de rol van een notaris vervangen. Hoewel technologie zeker helpt om processen efficiënter te maken, zoals digitale handtekeningen en online vergaderingen, vereist het werk nog steeds specialistische kennis en menselijke interactie.

De complexiteit en gevoeligheid van veel juridische procedures betekenen dat er altijd behoefte zal zijn aan gekwalificeerde professionals zoals jij om deze te begeleiden. Als je dus denkt aan de opleiding tot notaris, hoef je geen zorgen te maken over automatisering of werkzekerheid.

Bovendien blijft de vraag naar gespecialiseerde diensten groeien als gevolg van veranderingen in wet- en regelgeving, evenals nieuwe vormen van eigendom en contractuele relaties. Dit biedt volop mogelijkheden voor bestaande notarissen om hun expertise uit te breiden en voor nieuwe afgestudeerden om aan de slag te gaan in dit boeiende vakgebied.

Dus, als je overweegt om notaris te worden, laat dan eventuele zorgen over de toekomst van het beroep los. De kans dat het beroep van een notaris verdwijnt is zeer klein. In plaats daarvan kun je beter focussen op hoe je aan de opleidingseisen notaris kunt voldoen en welke soorten notaris specialismen er beschikbaar zijn die bij jouw carrièreplannen passen.

Denk na over wat voor soort werk je wilt doen: wil je werken met vastgoedrecht, familierecht, of misschien iets anders? Er zijn veel verschillende paden die je kunt inslaan binnen dit veld – elk met hun eigen beloningen en uitdagingen.

Hoe vind je werk als notaris?

Het vinden van werk als notaris kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en strategieën kun je succesvol zijn in deze sector. Laten we eens kijken naar enkele stappen die je kunt nemen om jouw kansen te vergroten.

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Netwerken is cruciaal voor iedereen die overweegt notaris te worden. Het gaat niet alleen om het ontmoeten van mensen in dezelfde branche, maar ook om het bouwen van relaties met potentiële klanten. Door actief deel te nemen aan evenementen binnen de industrie kun je waardevolle contacten leggen die jou kunnen helpen bij het vinden van vacatures of nieuwe zakelijke mogelijkheden.

Je eigen merk opbouwen is een andere belangrijke stap. Dit betekent dat je duidelijk moet communiceren wie jij bent, wat jij doet als notaris, en wat jou uniek maakt. Je kunt dit doen door middel van een professionele website, visitekaartjes en zelfs social media-accounts waarop jij regelmatig updates plaatst over jouw werkzaamheden en expertise.

De rol van sociale media en online platforms

In de moderne wereld spelen sociale media en online platforms een steeds grotere rol bij het vinden van werk. Zoals eerder vermeld, kan het gebruik hiervan helpen bij het opbouwen van je persoonlijke merk.

LinkedIn is bijvoorbeeld een krachtig hulpmiddel voor professionals zoals notarissen – hier kun je netwerken met collega’s in de branche, vacatures vinden onder “notaris vacature”, en je eigen professionele profiel opbouwen dat potentiële werkgevers kunnen bekijken.

Online platforms zoals jobboards zijn ook nuttig. Hier kun je notaris vacatures van allerlei soorten vinden, van zzp notaris posities tot fulltime banen bij gevestigde kantoren.

Onthoud, als jij wilt werken als notaris, is het belangrijk om actief te blijven in jouw zoektocht naar werk. Laat de wereld zien wat jij te bieden hebt en grijp elke kans aan om je netwerk uit te breiden en jouw vaardigheden aan te scherpen.

Veelgestelde vragen

De kans dat het beroep van notaris verdwijnt is zeer klein. Technologie kan de specialistische kennis en menselijke interactie die notarissen bieden niet vervangen.

Met constante veranderingen in wet- en regelgeving en een groeiende vraag naar gespecialiseerde diensten, zijn er volop mogelijkheden voor zowel bestaande notarissen om hun expertise uit te breiden als voor nieuwe afgestudeerden om toe te treden.

Er zijn talloze specialismen binnen het notariaat, zoals vastgoedrecht, familierecht en andere gebieden. Aspirant-notarissen wordt geadviseerd om het specialisme te kiezen dat het beste bij hun carrièredoelen past.

Netwerken, het opbouwen van een eigen merk, en het gebruik van sociale media en online platforms zoals LinkedIn en vacatureborden zijn effectieve manieren om werk te vinden als notaris. Actief blijven in de zoektocht naar werk en kansen benutten om het netwerk uit te breiden en vaardigheden te ontwikkelen is cruciaal.

Plaats een reactie