Gewichtsconsulent

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 1500 - 3000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een gewichtsconsulent is een professional die mensen begeleidt en adviseert op het gebied van gewichtsbeheersing, voeding en levensstijl om een gezond lichaamsgewicht en welzijn te bevorderen.

Welke benaming gebruik jij voor een gewichtsconsulent? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: voedingsadviseur, dieetcoach, voedingscoach.

Vind je het leuk om mensen te helpen bij het bereiken van een gezondere levensstijl? Ben je sociaal vaardig en heb je altijd al een eigen praktijk willen hebben? Wellicht past het beroep gewichtsconsulent dan goed bij jou! Als gewichtsconsulent adviseer je cliënten over mogelijke veranderingen in hun levensstijl, die ertoe leiden dat een cliënt op een gezonde en verantwoorde wijze gewicht verliest.

Hoewel het doel van een behandeling en advies hetzelfde kan zijn, blijft iedere cliënt uniek. Dit zorgt ervoor dat het beroep gewichtsconsulent niet snel zal gaan vervelen! Het beroep gewichtsconsulent is veel meer dan alleen begeleiding bij het afvallen. Niet alleen biedt een gewichtsconsulent begeleiding bij overgewicht en ondergewicht maar is er ook voor mensen die graag gezonder willen gaan eten/leven en hierbij advies nodig hebben over hun voeding/leefstijl. 

Voor al deze cliënten is coaching er belangrijk. Coaching naar gedragsverandering. Immers de meeste cliënten die een gewichtsconsulente bezoeken (in het geval van overgewicht), hebben al tal van diëten geprobeerd. Samen gaan we dan op onderzoek uit waarom het iedere keer maar niet wil lukken om op gewicht te blijven. Want afvallen lukt voor de meeste mensen wel maar om het gewicht te behouden is een stuk lastiger. Dus coaching is een belangrijk onderdeel in het vak van de gewichtsconsulent.

Een van de leukste aspecten aan het beroep gewichtsconsulent is dat je na een behandeltraject met een cliënt zichtbaar resultaat ziet in de meeste gevallen. Zo weet je achteraf precies waarom je aan het behandeltraject bent begonnen en dat je manier van behandelen effectief is. Dit geeft een voldaan gevoel en kan motiverend werken voor de behandeling van nieuwe cliënten.

De werkdag van een gewichtsconsulent

De werkdag van een gewichtsconsulent kan er iedere dag weer anders uit komen te zien, omdat je dagelijks met andere cliënten werkt. Bij het werk van een gewichtsconsulent is het erg belangrijk om rekening te houden met de individuele wensen van cliënten en hun manier van leven. Pas wanneer je de levensstijl van een cliënt goed in kaart hebt kunnen brengen, kun je beginnen met het opstellen van een behandelplan voor de cliënt. Iedere cliënt is uniek, waardoor ook iedere cliënt een eigen behandelplan krijgt om op een gezonde en verantwoorde wijze gewicht te verliezen.

Als gewichtsconsulent stel je een programma voor een cliënt op, waarin een verandering van het eetpatroon en een toename van lichaamsbeweging met elkaar gecombineerd worden. Om gewicht te kunnen verliezen is het immers niet alleen belangrijk om ongezonde tussendoortjes te laten liggen, maar ook om meer te bewegen. Door meer te bewegen verlies je opgeslagen vetten, die je lichaam tijdens een normale dag niet nodig heeft om te kunnen functioneren. Bij het sporten is meer energie nodig, waardoor je lichaam de overtollige vetten aan zal spreken en verbrandt.

Het behandelplan wordt opgesteld om een vooraf vastgesteld doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een verlies van een x aantal kilo’s lichaamsgewicht zijn, maar ook een verbeterde conditie, of een gezondere manier van leven. In veel gevallen hangen deze doelen met elkaar samen. Tijdens het behandeltraject zal de gewichtsconsulent de cliënt regelmatig op bezoek krijgen om de tussentijdse resultaten door te nemen. Waar nodig kan het programma voor de cliënt tussentijds worden aangepast om het behalen van de doelen makkelijker te maken of sneller te laten verlopen.

Niet alleen is het doel van het werk van een gewichtsconsulent om een cliënt lichaamsgewicht te laten verliezen of meer te laten bewegen. Ook wil je als gewichtsconsulent proberen om een betere manier van leven “gewoon” te maken voor een cliënt. Zo is de kans kleiner dat een cliënt op een later moment terug zal vallen in een ongezonde leefgewoonte. Het kan ook voorkomen dat je als gewichtsconsulent te maken krijgt met groepen, in plaats van individuele cliënten.

Vaardigheden en competenties van een gewichtsconsulent

Als gewichtsconsulent heb je een reeks competenties en vaardigheden nodig om cliënten effectief te begeleiden bij het bereiken van hun gewichtsdoelen:

  1. Kennis van voeding en gezondheid: Een grondige kennis van voedingsleer, dieetplanning, en gezondheidsbevordering is essentieel.
  2. Communicatievaardigheden: Sterke communicatievaardigheden zijn nodig om cliënten te motiveren, educatief materiaal duidelijk uit te leggen, en effectief te luisteren naar hun behoeften.
  3. Empathie en geduld: Het vermogen om empathie te tonen en geduldig te zijn met cliënten, vooral als ze worstelen met hun gewichtsbeheersingsdoelen.
  4. Coaching en motivatievaardigheden: De bekwaamheid om als coach op te treden, cliënten te motiveren en hen te ondersteunen bij het maken van levensstijlveranderingen.
  5. Analytische vaardigheden: Het vermogen om de voedingsbehoeften en -gewoonten van een cliënt te analyseren en gepaste adviezen te geven.
  6. Zakelijke en marketingvaardigheden: Als zelfstandige gewichtsconsulent zijn basis zakelijke en marketingvaardigheden nodig om een klantenbestand op te bouwen en te behouden.

Salaris van een gewichtsconsulent

Wat betreft het salaris van een gewichtsconsulent, dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, ervaring, of je voor een organisatie werkt of zelfstandig bent, en de omvang van je klantenkring.

  • Minimumsalaris: Aan het begin van je carrière of als je parttime werkt, kan het salaris starten vanaf ongeveer €1.500 tot €2.000 bruto per maand.
  • Maximaal salaris: Met meer ervaring, een goede reputatie en een grotere klantenkring, kan het salaris oplopen. Voor ervaren gewichtsconsulenten kan dit variëren van ongeveer €2.500 tot €4.000 bruto per maand of meer, vooral als je zelfstandig werkt en meerdere inkomstenstromen hebt, zoals groepscursussen of online programma’s.

Deze cijfers zijn richtlijnen en kunnen variëren, vooral voor zelfstandige gewichtsconsulenten die hun tarieven zelf kunnen bepalen.

Gewichtsconsulent worden: welke opleiding volgen?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te kunnen gaan als gewichtsconsulent. Om als gewichtsconsulent te kunnen werken is het volgen van een opleiding gewichtsconsulent een vereiste. Zo zou je onder meer de tweedaagse cursus Orthomoleculair Gewichtsconsulent kunnen volgen. Hierbij wordt tijdens de eerste dag vooral veel theorie behandeld, waarbij gekeken wordt naar verschillende vormen van beweging. Tijdens de tweede dag ga je de praktijk in en leer je praktijkgerichte plannen op te stellen.

Naast deze tweedaagse cursus kun je ook kiezen voor een HBO opleiding Voeding en Diëtiek, die wat een veel bredere basis geeft. Deze opleiding duurt vier jaar en zou je verder uit kunnen breiden met een vervolgopleiding. Een derde mogelijkheid die je hebt om als gewichtsconsulent te kunnen werken is het volgen van de opleiding Wellness & Lifestyle op MBO niveau. Binnen deze opleiding worden de verschillende aspecten van beweging en voeding met elkaar gecombineerd.

De titel gewichtsconsulent is niet beschermd. Dat houdt in dat iedereen zich zo mag noemen, ongeacht wat je achtergrond of opleiding is. Om je echter aan te kunnen sluiten bij de beroepenvereniging (BGN) is het zeer belangrijk om een cursus te kiezen die door de BGN erkend wordt. Op de site van de BGN staan deze opleiders vermeld.

Door het relatief kleine aantal vacatures voor gewichtsconsulenten is het sterk aan te raden om altijd een vervolgopleiding te volgen als je voor het beroep gewichtsconsulent kiest. Des te breder je kennis is, des te aantrekkelijker ben je ook op de arbeidsmarkt. De kans op een baan als gewichtsconsulent wordt hierdoor groter.

Past het beroep gewichtsconsulent bij mij?

Of het beroep gewichtsconsulent bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Zo is het allereerst erg belangrijk dat je het leuk moet vinden om met mensen te werken. Als gewichtsconsulent kom je namelijk dagelijks in contact met nieuwe cliënten, die allen een eigen behandelplan nodig hebben. Naast het feit dat je goed met cliënten moet kunnen communiceren, is het belangrijk om veel geduld op te brengen voor een cliënt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een behandelplan niet direct aanslaat bij een cliënt, waardoor het behandelplan moet worden aangepast.

Ook is het belangrijk om je in te blijven lezen in nieuwe manieren om gewicht op een gezonde en verantwoorde wijze te verliezen. Er wordt nog jaarlijks onderzoek gedaan naar afvallen, waardoor het sterk aan te raden is om je jaarlijks in te lezen in nieuwe methodes. Je moet het leuk vinden om hiermee bezig te zijn!

Persoonstypen voor gewichtsconsulent

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep gewichtsconsulent? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep gewichtsconsulent?

Type 1 - De Perfectionist:

Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.

Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.

Type 3 - De Presteerder:

Kenmerken: Doelgericht, succesvol, adaptief.

Geschikt voor beroepen waarin prestatie en doelbereiking belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: bedrijfsleider, marketeer, advocaat, verkoper.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep gewichtsconsulent vind je hier!

ESFJ (Consul):

Kenmerken: Sociaal, zorgzaam, praktisch.

Geschikt voor HR, klantenservice, gezondheidszorg.

ISFP (Avonturier):

Kenmerken: Artistiek, nieuwsgierig, sympathiek.

Past goed bij kunst, ontwerp, dierverzorging.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Vacatures voor een gewichtsconsulent

In de afgelopen jaren is het aantal gewichtsconsulenten steeds groter geworden, terwijl het banenaanbod enkel afgenomen is. Dit maakt het soms behoorlijk lastig om een baan te vinden als gewichtsconsulent. Op internet vind je verschillende websites die vacatures voor gewichtsconsulenten aanbieden. Hierbij geldt vaak dat des te breder je achtergrond op dit gebied is, des te aantrekkelijker je ook voor bedrijven bent.

Naast de mogelijkheid om bij een bestaande praktijk voor gewichtsconsulenten aan de slag te gaan, kiezen ook veel gewichtsconsulenten voor het openen van een eigen praktijk. In veel gevallen gaat het om een praktijk aan huis, waardoor er in de beginfase van je praktijk nog niet bijzonder veel in een behandelruimte geïnvesteerd hoeft te worden. Het kan behoorlijk lastig zijn om nieuwe cliënten aan je praktijk te binden, omdat veel cliënten via anderen bij een praktijk terechtkomen.

Veelgestelde vragen

Om gewichtsconsulent te worden, is meestal een specifieke opleiding vereist op MBO- of HBO-niveau, gericht op voeding en diëtetiek, of een gerelateerd veld. Er zijn ook kortere cursussen beschikbaar die een certificaat bieden.

Belangrijke vaardigheden voor een gewichtsconsulent zijn onder meer kennis van voeding en gezondheid, sterke communicatie- en luistervaardigheden, empathie, geduld, en het vermogen om cliënten te motiveren en ondersteunen. Organisatorische vaardigheden en zakelijk inzicht kunnen ook nuttig zijn, vooral voor zelfstandige gewichtsconsulenten.

Gewichtsconsulenten kunnen zowel met individuele cliënten als met groepen werken. Groepsprogramma’s kunnen gericht zijn op algemene voedingseducatie, gewichtsverliesondersteuning, en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Uitdagingen kunnen zijn het omgaan met cliënten die moeite hebben met het aanpassen van hun levensstijl of het behalen van hun gewichtsdoelen. De voldoening komt van het zien van de positieve impact op de gezondheid en het welzijn van cliënten, het helpen van mensen bij het bereiken van hun persoonlijke doelen, en het bevorderen van gezonde levenskeuzes.

Plaats een reactie