Beleggingsspecialist

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 2500 - 10000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een beleggingsspecialist is een professional die klanten adviseert over investeringen en beleggingen om hun financiële doelen te bereiken.

Welke benaming gebruik jij voor een beleggingsspecialist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: financieel adviseur, vermogensbeheerder, investeringsadviseur.

In periodes waarin de spaarrente relatief laag is bij banken, kan beleggen een goed alternatief zijn om toch enig rendement uit je vermogen te halen. Vind je het leuk om te bekijken welke beleggingen interessant zou kunnen zijn? Heeft de werking van de aandelenmarkt geen geheimen meer voor je?Wellicht past het beroep beleggingsspecialist dan goed bij je! Als beleggingsspecialist, ook wel beleggingsadviseur genoemd, werk je doorgaans bij een financiële instelling als een bank of pensioenfonds.

Dagelijks voorzie je particulieren en bedrijven van passend advies over beleggingen die mogelijk interessant zijn voor cliënten. Het is hierbij essentieel om een goed beeld te hebben van de laatste economische verwachtingen.

Om succesvol te kunnen zijn in het beroep beleggingsspecialist dien je een grote interesse te hebben in beleggingen, de wereldeconomie, aandelen en bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Daarbij is het natuurlijk essentieel om goed overweg te kunnen met verschillende soorten cliënten.

Iedere cliënt is hierbij anders! De één wil geld sparen voor z’n oude dag, terwijl een ander op korte termijn een bepaald rendement wil behalen. Juist door de diversiteit aan cliënten waarmee je te maken krijgt tijdens werkdagen blijft het beroep van een beleggingsspecialist afwisselend en uitdagend. Voor iedere cliënt moet immers een andere beleggingsstrategie worden opgesteld. Als beleggingsspecialist speel je hier een essentiële rol bij!

De werkdag van een beleggingsspecialist

Als beleggingsspecialist kun je tijdens een werkdag voor zowel particulieren, als voor grote bedrijven werken. In veel gevallen nodig je cliënten uit om langs te komen op het kantoor waarvoor je werkt, om de mogelijkheden door te spreken.

Tijdens een adviesgesprek vertel je een cliënt meer over de mogelijkheden van beleggingen, het rendement wat je hier op korte of lange termijn mee kunt behalen, enzovoorts. Het is hierbij essentieel om een goed beeld te hebben van de aandelen die mogelijk zullen stijgen of juist zullen dalen. Daarbij moet een goede inventarisatie van de wensen van een cliënt gemaakt moeten. Wil een klant op korte termijn een bepaald rendement behalen, of zoekt de klant naar mogelijkheden voor een langere termijn?

Des te hoger een rendement een cliënt nastreeft, des te groter zal logischerwijs ook het risico van een bepaalde belegging worden. Daarbij is het voor cliënten die op zoek zijn naar een bepaald rendement voor de lange termijn vooral belangrijk dat hun investering een gestage groei doormaakt. Het heeft in zo’n situatie immers geen zin om grote risico’s te nemen om op korte termijn al een flinke groei te bewerkstelligen.

Op basis van de inventarisatie van de wensen van een cliënt en de mogelijkheden die de economische markt momenteel biedt, stelt een beleggingsspecialist een adviesrapport op. In het adviesrapport beschrijft de beleggingsspecialist heel nauwkeurig welke mogelijkheden een cliënt heeft en welke risico’s en rendementen dit met zich meebrengt.

Wanneer de cliënt tevreden is over het uitgebrachte adviesrapport kan een beleggingsspecialist een klant helpen bij de aanschaf van de aandelen of beleggingsfondsen. In sommige gevallen zal een cliënt ervoor kiezen om de aandelen zelf aan te schaffen.

Salaris van een beleggingsspecialist

Wat betreft het salaris van een beleggingsspecialist, dit kan sterk variëren afhankelijk van ervaring, opleiding, de grootte van de organisatie waarvoor ze werken, en de locatie:

  • Minimumsalaris: Voor beginnende beleggingsspecialisten kan het startsalaris liggen tussen ongeveer €2.500 tot €3.500 bruto per maand.
  • Maximaal salaris: Ervaren beleggingsspecialisten, met name degenen die werken in grote financiële centra of voor prominente bedrijven, kunnen aanzienlijk hogere salarissen verdienen, soms wel €6.000 tot €10.000 bruto per maand of meer, vooral als ze beheren van grote portefeuilles of betrokken zijn bij high-stakes beleggingsstrategieën.

Deze cijfers zijn indicatief en kunnen variëren op basis van de specifieke omstandigheden en de huidige markt.

Beleggingsspecialist worden: welke opleiding volgen?

Om het beroep beleggingsspecialist te kunnen beoefenen dien je een opleiding op HBO- of WO-niveau te hebben afgerond. Het maakt hierbij niet altijd uit welke opleiding een beleggingsspecialist gevolgd heeft, mits dit een opleiding in de financiële richting is. Denk bijvoorbeeld aan Bedrijfseconomie, Accountancy en Management Economie en Recht. Veel van deze opleidingen worden zowel op een universiteit als hogeschool aangeboden in Nederland. Daarbij kunnen er na het afronden van de bacheloropleiding nog verschillende specialisaties worden gedaan tijdens de masteropleiding.

Nadat een bachelor- en/of masteropleiding afgerond is/zijn, kan een beleggingsspecialist nog verschillende specifieke trainingen volgen. Deze specifieke trainingen dienen meer als een vaktechnische opleiding en rechtvaardigen de titel beleggingsadviseur. Het is om deze reden sterk aan te raden om dergelijke trainingen te volgen. Trainingen kunnen gevolgd worden aan het Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf.

Tip: volg na het afronden van een bacheloropleiding op HBO-niveau nog een WO-opleiding, om je baankansen verder te vergroten. Er zijn ook mogelijkheden om na het behalen van je propedeuse op HBO-niveau een WO-opleiding te volgen.

Past het beroep beleggingsspecialist bij mij?

Het is van verschillende aspecten afhankelijk of het beroep beleggingsspecialist goed bij je past. Zo is het onder meer erg belangrijk dat je het leuk vindt om te werken met cijfers, dat je altijd op de hoogte bent van het laatste financiële nieuws en dat je het geen probleem vindt om je te verdiepen in de cijfers en ontwikkelingen binnen grote bedrijven. Juist door meer kennis op te bouwen over bedrijven kun je voorspellingen doen over mogelijk stijgingen of dalingen van de aandelen van een dergelijke organisatie. Die voorspellingen kun je gebruiken bij het uitbrengen van een beleggingsadvies aan cliënten.

Daarbij zijn ook enige sociale vaardigheden erg belangrijk bij het beoefenen van het beroep beleggingsspecialist. Tijdens je werkdagen heb je voortdurend contact met cliënten, waarbij het erg belangrijk is om goed in beeld te brengen wat de precieze wensen van een cliënt zijn. Lang niet altijd laat een cliënt duidelijk weten of het rendement op korte of lange termijn behaald moet worden, of een cliënt bepaalde voorkeuren voor aandelen heeft, enzovoorts. Als beleggingsspecialist dien je door slimme vragen te stellen een beter beeld te schetsen van de wensen van de klant.

Benodigde competenties en vaardigheden

Een beleggingsspecialist moet over een breed scala aan competenties en vaardigheden beschikken:

  1. Financiële en economische kennis: Diepgaand begrip van financiële markten, beleggingsproducten, economische trends en factoren die de markt beïnvloeden.
  2. Analytische vaardigheden: Vermogen om complexe financiële data en trends te analyseren en te interpreteren.
  3. Risicobeheer: Inzicht in het beoordelen en managen van risico’s verbonden aan verschillende beleggingsopties.
  4. Besluitvorming: Vermogen om weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen onder druk.
  5. Klantgerichtheid en communicatie: Vaardigheden in klantenservice en de bekwaamheid om complexe informatie duidelijk uit te leggen aan klanten.
  6. Aandacht voor regelgeving en compliance: Kennis van en naleving van de relevante wet- en regelgeving in de financiële sector.
  7. Technologische bekwaamheid: Vaardigheid in het gebruik van geavanceerde financiële software en tools.

Geschikte persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep beleggingsspecialist? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Rood (Dominantie - D):

Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep beleggingsspecialist?

Type 3 - De Presteerder:

Kenmerken: Doelgericht, succesvol, adaptief.

Geschikt voor beroepen waarin prestatie en doelbereiking belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: bedrijfsleider, marketeer, advocaat, verkoper.

Type 8 - De Uitdager:

Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep beleggingsspecialist vind je hier!

INTJ (Architect):

Kenmerken: Analytisch, onafhankelijk, strategisch denker.

Geschikt voor beroepen zoals softwareontwikkelaar, ingenieur, wetenschappelijk onderzoeker.

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Vacatures voor een beleggingsspecialist

Er bestaan verschillende websites waarop je vacatures vindt voor beleggingsspecialisten. Houd er rekening mee dat de vraag naar beleggingsspecialisten enigszins afhankelijk is van de situatie op de financiële markt. Bij een hoge spaarrente wordt het voor consumenten minder interessant om grote beleggingen te doen, waardoor de vraag naar beleggingsspecialisten afneemt. In het merendeel van de gevallen werkt een beleggingsspecialist voor een verzekeraar of consultancybureau. Ook bij banken en andere financiële instellingen is er ruimte voor beleggingsspecialisten.

In sommige gevallen beginnen beleggingsspecialisten een eigen onderneming waarmee zij particulieren en organisaties van advies voorzien over mogelijk interessante beleggingen. Zeker in het begin is het echter sterk aan te raden om ervaring op te doen bij grote organisaties. Daarbij ben je op deze manier verzekerd van opdrachtgevers!

Veelgestelde vragen

Een opleiding in financiën, economie, bedrijfskunde, of een gerelateerd veld op HBO- of universitair niveau wordt meestal vereist. Aanvullende certificeringen zoals CFA (Chartered Financial Analyst) kunnen de kansen op de arbeidsmarkt verbeteren.

Belangrijke vaardigheden omvatten diepgaande kennis van financiële markten, sterke analytische en risicobeheervaardigheden, besluitvaardigheid, en het vermogen om complexe financiële informatie duidelijk te communiceren.

Beleggingsspecialisten werken vaak bij beleggingsfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, en private equity-bedrijven. Ook zijn er mogelijkheden in de financiële advisering en vermogensbeheer.

Uitdagingen omvatten het werken in een snel veranderende en competitieve markt en het omgaan met de druk van financiële besluitvorming. De voldoening komt van het succesvol beheren van investeringen en het realiseren van financiële doelen voor klanten of de organisatie.

Plaats een reactie