Vind je het belangrijk om tijdens het beoefenen van je beroep veel sociaal contact te hebben met mensen? Wellicht past het beroep arbeidsdeskundige dan goed bij je! Als arbeidsdeskundige probeer je van een Nederlandse burger vast te stellen in hoeverre hij of zij arbeid kan verrichten. Op basis van de conclusies die je hierbij trekt wordt besloten of een burger recht heeft op een WIA-uitkering, of bijvoorbeeld vanuit zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering een vergoeding kan krijgen. Bij de werkzaamheden die je als arbeidsdeskundige uitvoert heb je te maken met de belangen van verschillende partijen, namelijk die van de patiënt, die van een verzekeraar en die van de Nederlandse Staat.
Het keuren van mensen is echter niet het enige wat een arbeidsdeskundige tijdens zijn of haar werkdag doet. Ook kan een arbeidsdeskundige werkgevers en werknemers helpen bij de terugkeer van een werknemer in de organisatie van een werkgever. Vaak gaat het hierbij om mensen die een lange tijd uit de roulatie zijn geweest. In sommige gevallen kiest een werknemer er in zo’n geval voor om niet langer voor dezelfde werkgever te blijven werken, maar zijn of haar heil ergens anders te zoeken. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat een werknemer door een ziekte of lichamelijk letsel niet langer in staat is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.
De werkdag van een arbeidsdeskundige
De werkdag van een arbeidsdeskundige kan heel wisselend zijn. Op de ene dag helpt een arbeidskundige een werknemer niet na het herstel van een ongeluk of een ernstige ziekte weer terug wil keren op de arbeidsmarkt, terwijl de arbeidsdeskundige op andere dagen onderzoekt of iemand nog langer kan werken. Tijdens de werkdag kom je als arbeidsdeskundige met een grote groep mensen in contact, wat het beroep zo uitdagend maakt. Ieder persoon vergt immers een andere aanpak! Dit geldt zowel voor de keuring die je uit moet voeren, als voor het ondersteunen van de terugkeer van een burger op de arbeidsmarkt.
Vaak gaat je bij het uitvoeren van een keuring bij de werknemer zelf langs, of spreek je af bij de werkgever van een werknemer. Op basis van verschillende testen probeer je te achterhalen of iemand arbeidsongeschikt is, of dat iemand in een andere sector kan worden ingezet. Een dergelijke keuring is erg belangrijk voor verzekeraars en de Nederlandse Staat, die op basis van je uitkomsten een uitkering of vergoeding moeten uitkeren. De keuring hoef je niet altijd volledig zelf uit te voeren. Hierbij word je vaak ondersteund door een arts, wat een bedrijfsarts of verzekeringsarts kan zijn.
De arts bepaalt voor je onderzoek wat de mogelijkheden van een werknemer zijn. De punten die een arts hierbij bekijkt staan beschreven in een zogenaamde functionele mogelijkhedenlijst (FML). Je kunt bij deze punten denken aan het gewicht wat iemand kan tillen, de tijd dat iemand kan lopen of staan, de concentratietijd van een werknemer, enzovoorts. Op basis van de vragen die je tijdens je onderzoek aan een werknemer gesteld hebt en de uitkomst van het onderzoek van een arts bepaal je welke uitkering of schadevergoeding een werknemer zou moeten krijgen.
Opleiding voor een arbeidsdeskundige
Er zijn verschillende mogelijkheden om opgeleid te worden tot een arbeidsdeskundige voor het keuren van werknemers en het helpen van mensen bij een terugkeer op de arbeidsmarkt of bij een organisatie. Dit kan zowel om een post-hbo-opleiding gaan, als om een interne opleiding binnen bijvoorbeeld het UWV. Het UWV zorgt voor het verstrekken van uitkeringen aan uitkeringsgerechtigden. Als je een dergelijke interne opleiding zou volgen, zou je na het succesvol afronden van deze opleiding aan de slag kunnen gaan als arbeidsdeskundige voor het vaststellen van het recht van werknemers op een WIA-uitkering.
Wanneer het je gelukt is om een opleiding tot arbeidsdeskundige af te ronden dien je jezelf te laten certificeren bij het Hobéon. Om je kunnen laten certificeren heb je in ieder geval twee jaar praktijkervaring nodig en dien je minimaal vier jaar een hbo-opleiding te hebben gevolgd in een sociale richting. Doordat deze richting erg breed is, kun je met ontzettend veel hbo-opleidingen arbeidsdeskundige worden.
Nadat je gecertificeerd bent door het Hobéon kun je jezelf inschrijven in het register voor arbeidsdeskundigen van de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA). Het is sterk aan te raden om je bij deze stichting, of bij de landelijke beroepsvereniging voor arbeidsdeskundigen aan te melden na het afronden van je opleiding. Op deze manier toon je aan dat je een volwaardig arbeidsdeskundige bent, wat je kansen op een baan vergroot.
Past het beroep arbeidsdeskundige bij mij?
Als arbeidsdeskundige moet je het leuk vinden om veel sociaal contact te hebben met verschillende personen. Naast de werknemers die je keurt of op de weg terug helpt, kom je ook in contact met verschillende bedrijfs- of verzekeringsartsen, sta je in contact met verschillende instanties, enzovoorts. Doordat al deze partijen verschillende belangen hebben, kan het soms behoorlijk lastig zijn om als neutrale partij op te treden. Wanneer je het lastig vindt om tussen meerdere partijen in te staan, zouden andere beroepen wellicht beter bij je passen.
Ook moet je het leuk vinden om regelmatig onderweg te zijn. Je moet immers werknemers op verschillende plekken in Nederland helpen. Tijdens je werkdagen kun je al snel in twee of drie steden actief zijn om werknemers te keuren of om gesprekken te voeren om werknemers terug de arbeidsmarkt op te helpen. Dit maakt het beroep arbeidsdeskundige erg afwisselen, maar soms ook behoorlijk intensief.
Vacatures voor een arbeidsdeskundige
Er zijn verschillende instanties die regelmatig op zoek zijn naar afgestudeerde arbeidsdeskundigen. Het gaat hierbij voornamelijk om verzekeringsmaatschappijen en uitkeringsinstanties. Zoals eerder in dit artikel beschreven werd is het zeker bij uitkeringsinstanties mogelijk om door te groeien naar een functie als arbeidsdeskundige, als je voorheen een andere functie binnen deze instantie uitvoerde. Zij hoeven op deze manier niet actief op zoek te gaan naar arbeidsdeskundigen van buiten de organisatie.
Om je baankansen te vergroten kan het raadzaam zijn om eerst een ander beroep binnen een sociale richting uit te voeren. Tijdens het beoefenen van dit beroep kun je op zoek gaan naar mogelijkheden om als arbeidsdeskundige aan de slag te gaan.