Wanneer je het gaaf vindt om mensen te helpen en het geen probleem vindt om op hoge snelheid in een auto te rijden, dan is het beroep ambulancechauffeur wat voor jou! Bij dit beroep worden beide eigenschappen namelijk perfect gecombineerd. Als ambulancechauffeur ben je de bestuurder van een ambulance en moet je een ambulanceverpleegkundige zo snel mogelijk naar de plek van bestemming brengen.
Tijdens de rit dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan je eigen veiligheid, het overige wegverkeer en de ernst van de situatie bij een patiënt. Vanuit de meldkamer ambulancezorg krijg je meldingen binnen om uit te rijden en waar mogelijk direct voor eerste hulp te zorgen op de plek van bestemming. Doordat je als ambulancechauffeur niet alleen actief bent als chauffeur, maar ook als hulpverlener, is het werk zeer divers. Daarbij kom je als ambulancechauffeur op tal van verschillende plekken en beland je in uiteenlopende situaties. Dit is voor veel mensen een reden om te solliciteren voor het werk als ambulancechauffeur. Er is immers niets uitdagender dan het redden van mensenlevens en op een hoge snelheid tussen het verkeer rijden!
De werkdag van een ambulancechauffeur
Het werk van een ambulancechauffeur gaat verder dan het vervoeren van een ambulanceverpleegkundige en eventuele patiënten alleen. Ook ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de technische staat van de ambulance. Je moet dus kleine reparaties en controles aan de auto uit kunnen voeren, als dit noodzakelijk blijkt te zijn. Voor de grotere reparaties wordt een ambulance logischerwijs naar een autozaak gebracht om daar gerepareerd te worden door een professionele automonteur.
Tijdens het behandelen van een patiënt, zowel op locatie als tijdens het vervoer naar een zorginstelling, draagt een ambulancechauffeur zorg voor de communicatie met andere hulpdiensten. Denk hierbij aan de meldkamer, de politie, de brandweer, EHBO’ers, een huisarts of het Mobiel Medisch Team. Het hangt sterk van de situatie af welke hulpdiensten bij de verzorging van een patiënt betrokken zijn. Bij een ongeval op een festival zijn dat bijvoorbeeld veel meer betrokken partijen dan bij een ongeval in huis. In het laatste geval zijn doorgaans alleen de meldkamer en eventueel een huisarts betrokken bij de behandeling van een patiënt.
Een derde aspect van het beroep ambulancechauffeur is het verlenen van assistentie aan een verpleegkundige die met de ambulancechauffeur meerijdt. Enige kennis over medische behandelingen is dan ook een vereiste voor een ambulancechauffeur. Naast het assisteren van een verpleegkundige bij het behandelen van een patiënt, kan de assistentie ook geboden worden in de vorm van het geruststellen van familie, omstanders, enzovoorts. Juist de diversiteit aan taken van een ambulancechauffeur maakt dit beroep zo populair en uitdagend. Geen werkdag hoeft hetzelfde te zijn voor een chauffeur!
Opleiding tot ambulancechauffeur
Om het beroep ambulancechauffeur te mogen beoefenen dien je een specifieke opleiding te volgen, die afwijkt van de opleiding voor een ambulanceverpleegkundige. Deze opleiding wordt aangeboden door de Stichting Opleidingen Scholingen Ambulancehulpverleners (SOSA). Iemand die de opleiding tot ambulancechauffeur behaald heeft, zal eens per drie jaar terug moeten komen om een profcheck uit te voeren. Daarbij dient een ambulancechauffeur voorafgaand aan deze opleiding al over een rijbewijs C of C1 te beschikken.
Naast de SOSA-opleiding, die voornamelijk gericht is op het assisterende werk van een ambulancechauffeur, dient iemand die dit beroep beoefent ook een opleiding aan de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk te volgen. Deze opleiding is specifiek gericht op de algemene en bijzondere rijvaardigheid van een ambulancechauffeur. Ook wordt een ambulancechauffeur tijdens deze opleiding bijgeschoold in zijn of haar technische kennis over de ambulance. Een ambulancechauffeur moet immers kleine reparaties aan een ambulance uit kunnen voeren tijdens zijn werk.
Tot slot dient een ambulancechauffeur regelmatig trainingen te volgen van een eigen regionale ambulancevoorziening. Tijdens deze trainingen wordt een ambulancechauffeur getraind in verschillende deelvaardigheden die van pas komen tijdens het beoefenen van het beroep ambulancechauffeur. Ieder jaar dient een medisch manager van de regionale ambulancedienst waarvoor een ambulancechauffeur werkzaam is een individuele bekwaamheidsverklaring af te geven.
Past het beroep ambulancechauffeur bij mij?
Het is van verschillende aspecten afhankelijk of het beroep ambulancechauffeur goed bij je past. Zo heb je voor dit beroep een zeer brede interesse nodig, omdat je op verschillende vlakken taken uit moet voeren. Denk aan het uitvoeren van kleine reparaties aan de ambulance, het uitvoeren van assisterende taken bij het verzorgen van een patiënt, enzovoorts. Het kost niet voor niets een lange tijd voordat je de volledige opleiding tot ambulancechauffeur hebt afgerond.
Naast het feit dat je het interessant moet vinden om je in een breed scala aan gebieden te verdiepen, is het minstens zo belangrijk dat je het leuk vindt om op hoge snelheid door het verkeer te rijden. Wanneer autorijden niet tot je hobby’s behoort kan het zeker in het begin behoorlijk eng zijn om op hoge snelheid rond te rijden. Dit kan een reden zijn om af te zien van het beroep ambulancechauffeur. Mocht je angstig achter het stuur van de ambulance zitten dan kan dit gevaarlijke situaties met zich meebrengen, die je logischerwijs liever voorkomt. Gelukkig leer je tijdens de rijopleiding voor een ambulancechauffeur veel over het rijden op hoge snelheid.
Een derde aspect die bepaalt of dit beroep iets voor je is, is het verzorgen van patiënten. Tijdens je werk als ambulancechauffeur kom je in tal van verschillende situaties terecht, waarin je snel moet kunnen schakelen en een ambulanceverpleegkundige direct van de nodige assistentie moet kunnen voorzien. Wanneer je bloed eng vindt, of weinig hebt met het verzorgen van wonden, kan het raadzaam zijn om naar een ander geschikt beroep te zoeken.
Vacatures voor een ambulancechauffeur
Op internet worden geregeld vacatures aangeboden voor een ambulancechauffeur. Houd er echter rekening mee dat het aantal vacatures beperkt is, doordat veel ambulancechauffeurs tot hun pensioen werkzaam blijven voor een regionale ambulancedienst. Daarbij neemt het aantal ambulancediensten in Nederland niet toe, waardoor ook de vraag naar ambulancechauffeurs niet zal groeien.
Je kunt ervoor kiezen om eerst een algemene opleiding tot verpleegkundige te volgen en van daaruit door te groeien tot een ambulancechauffeur. Niet alleen heb je zo een brede kennis, ook kom je voor meer vacatures in aanmerking.