Alchemist

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een alchemist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: alchemist.

Iemand die het beroep alchemist beoefent heeft een studie alchemie, of alchimie gedaan. Dit betreft een oude tak van de natuurfilosofie, waarbij alchemisten bepaalde materie op een speculatieve wijze onderzochten. Bij alchemie speelde het vervaardigen van de Steen der wijzen een belangrijke rol. Men geloofde dat het met de Steen der wijzen mogelijk zou zijn om gewone metalen in goud te veranderen, verschillende ziektes te genezen en langer te kunnen leven.

Deze theorie werd veelal gebaseerd op de natuurfilosofie die Aristoteles eerder al ontwikkeld had. Hij beweerde dat elk van de vier elementen kon worden omzet naar een andere stof of materiaal. Tegenwoordig ziet men de alchemie als een voorloper van de moderne scheikunde, wat alchemie aan het einde van de achttiende eeuw is gaan vervangen.

Het beroep alchemist is door het verdwijnen van de studie alchemie zelf ook verdwenen en volledig vervangen door het beroep scheikundige. In de basis zijn er echter wel gelijkenissen tussen beide beroepen op te merken. Zo hielden zowel de vroegere alchemisten als de hedendaagse scheikundigen zich bezig met verschillende scheikundige stoffen en de inzet hiervan. Het beroep scheikundige is echter dermate breed, dat je na het afronden van een bachelor verschillende specialisaties kunt volgen om je verder te specialiseren. Des te beter je kennis is, des te groter zullen ook je baankansen zijn op de arbeidsmarkt.

De werkdag van een alchemist

Een alchemist, scheikundige of chemicus houdt zich tijdens een werkdag met verschillende aspecten van de scheikunde bezig. Zo kan een alchemist onderzoek doen naar de ontwikkeling van nieuwe stoffen door gebruik te maken van bestaande stoffen, kan een scheikundige zich richten op het gebruik van chemische stoffen in de gezondheidszorg, enzovoorts. Hierbij houdt een alchemist zich voornamelijk bezig met de eigenschappen en samenstelling van verschillende chemische stoffen en moleculen. Er zijn alchemisten die zich specialiseren in een bepaald type stofje, denk aan vaste stoffen, vloeistoffen of juist gassen.

Door onderzoek te doen naar de opbouw van bestaande stoffen is het mogelijk om nieuwe stoffen te ontdekken, door bijvoorbeeld verschillende stofjes samen te voegen. Het idee achter het uitvoeren van deze onderzoeken is sterk afhankelijk van het type organisatie waarvoor een alchemist werkzaam is. Alchemisten zijn onder meer werkzaam bij farmaceutische bedrijven, voedingsbedrijven, enzovoorts. Doordat een alchemist voortdurend nieuwe stoffen probeert samen te voegen om tot nieuwe producten te kunnen komen, blijft het werk van een alchemist uitdagend en afwisselen. Dit maakt het beroep alchemist erg populair onder wetenschappers!

Werkgevers voor een alchemist

Zoals reeds beschreven kan iemand die het beroep alchemist beoefent bij verschillende soorten organisaties actief zijn. Bij farmaceutische bedrijven zal een alchemist zich voornamelijk richten op het ontwerpen van een ideale samenstelling voor nieuwe medicijnen. Ook kan een alchemist zoeken naar mogelijkheden om bestaande medicijnen effectiever te maken, door de samenstelling van stoffen in een geneesmiddel aan te passen. Gezien het belang van kwalitatief goede medicijnen gaat het ontwikkelen van nieuwe medicijnen gepaard met erg veel onderzoek voorafgaand aan de ontwikkeling van een medicijn.

Een alchemist die actief is binnen een voedingsbedrijf richt zich op een heel andere tak van de scheikunde of vroegere alchemie. Bij voedingsbedrijven proberen alchemisten de houdbaarheid van producten verder te verbeteren. Dit is niet alleen interessant voor consumenten, maar ook voor voedingsbedrijven zelf. Zij hoeven hun voedingswaren minder snel uit de schappen van winkels te laten halen, waardoor er minder etenswaren zullen worden weggegooid.

Naast de farmaceutische bedrijven en voedingsproducenten zijn er logischerwijs verschillende andere organisaties waar een alchemist aan de slag kan. Er zijn verschillende andere onderzoeksbureaus die de mogelijkheid bieden om als alchemist onderzoek te doen naar scheikundige stoffen en processen. In zo’n geval kun je voor uiteenlopende organisaties die het onderzoeksbureau hebben ingeschakeld een onderzoek uitvoeren. Doordat de manier van onderzoeken door alchemisten sterk overeenkomt bij verschillende onderzoeken is het relatief eenvoudig om op een ander onderzoek over te stappen na het voltooien van een lopend onderzoek.

Opleiding tot alchemist

Het merendeel van de alchemisten is universitair geschoold, waarbij over het algemeen gekozen wordt voor een bacheloropleiding scheikunde. Er zijn echter verschillende andere studies die je ook tot scheikundige op kunnen leiden, mits je dit combineert met een geschikte vervolgopleiding. De bacheloropleiding scheikunde duurt drie jaar, waarna een student een een- of tweejarige master kan volgen. Veel masters op het gebied van scheikunde duren twee jaar. Met een mast is het mogelijk om je kennis op het gebied van scheikundige processen verder te specialiseren. Dit maakt je positie op de arbeidsmarkt aanzienlijk beter.

Ook op het mbo- en hbo-niveau worden opleidingen aangeboden die gerelateerd zijn aan de scheikunde en het onderzoek wat scheikundigen uitvoeren. Houd er rekening mee dat men zich bij vacatures voor scheikundigen in veel gevallen richt tot universitair geschoolde scheikundigen en in veel mindere mate tot mensen met een mbo- of hbo-achtergrond. Zij vervullen vaak de rol van een assistent bij scheikundige onderzoeken.

Vacatures voor een alchemist

Doordat er voortdurend onderzoek gedaan wordt naar aspecten uit de scheikunde is het aantal vacatures voor alchemisten relatief groot. Zoals eerder in dit artikel beschreven werd is het beroep alchemist door de jaren heen steeds verder vervangen door het beroep scheikundige of chemicus. Het is om deze reden raadzaam om vooral te zoeken naar vacatures voor een scheikundige of chemicus, omdat de kans op succes hierbij groter is. Als alchemist kun je in verschillende takken van de scheikunde aan de slag. Denk aan de farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie, of de chemische industrie. In laatstgenoemde tak kun je onder meer denken aan het werken voor een oliemaatschappij.

Ook binnen onderzoeksinstituten van de overheid, universiteiten of adviesbureaus is men regelmatig op zoek naar nieuwe alchemisten. Houd er rekening mee dat je voor het beroep alchemist geïnteresseerd moet zijn in de scheikunde en het leuk moet vinden om nieuwe dingen te ontdekken. Doordat een onderzoek vaak meerdere jaren in beslag neemt bestaat de kans dat een onderzoek geen succesvolle afloop heeft. Sommige mensen vinden het lastig om zich na zo’n onderzoek opnieuw te motiveren voor een nieuw onderzoek. Dit is echter een must voor het beroep alchemist.

Plaats een reactie