Akoesticus

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een akoesticus? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: akoesticus.

Wellicht denk je bij het beroep akoesticus in eerste instantie al snel aan het maken van muziek, in de breedste zin van het woord. Dit is echter niet wat het werk van een akoesticus inhoudt, integendeel! Een akoesticus houdt zich zoals de naam van dit beroep al enigszins doet vermoeden wel bezig met geluiden. Het gaat hierbij echter niet alleen om muziek, maar om geluid in een veel bredere zin.

Denk ook aan het geluid wat op een snelweg geproduceerd wordt, het geluid wat vrijkomt bij een concert op een evenemententerrein, de geluidsproductie van een vliegveld, enzovoorts. Een akoesticus kan dergelijke informatie om verschillende redenen verzamelen of verkrijgen door onderzoeken uit te voeren.

Doordat het beroep van een akoesticus zo divers is, zal het beroep niet snel gaan vervelen. Houd er wel rekening mee dat dit beroep behoorlijk technisch is en niets te maken heeft met het maken van muziek. Het beroep akoesticus is hierdoor meer geschikt voor mensen die zich bezighouden met technisch werk, dan voor een creatieveling die het leuk vindt om verschillende soorten instrumenten te bespelen of zelf muziek te generen met elektronische apparatuur. Het aanbod aan vacatures voor het beroep akoesticus is beperkt, al zijn er verschillende benamingen voor dit beroep. Denk ook aan geluidstechnicus of geluidsdeskundige. Dit maakt het lastig om een precieze inschatting te maken van het aantal beschikbare vacatures voor mensen die dit beroep beoefenen.

De werkdag van een akoesticus

Zoals reeds beschreven houdt een akoesticus zich gedurende de werkdag bezig met de akoestiek van verschillende objecten, gebouwen en omgevingen. Akoestiek zelf is een beschrijving van de wetenschap die zich bezighoudt met geluid in een zeer brede zin. Zo zal iemand die een akoestiek gerelateerde opleiding volgt meer leren over de werking van geluid en de invloed van geluid op de omgeving. Geluid ontstaat op het moment dat er trillingen gevormd worden door een object. Dit kan een instrument zijn, maar ook een vliegtuig, een auto, enzovoorts. Deze trillingen bewegen zich voort door een medium en maken het op die manier voor de mens mogelijk om de trillingen op te vangen en het geluid waar te nemen. De wetenschap rond akoestiek heeft naast een technische kant, ook verschillende praktische toepassingen.

Als akoesticus zal je op een werkdag voornamelijk onderzoek doen naar de invloed die een bepaalde ruimte heeft op de klank en het galmen van verschillende soorten geluid. Denk bijvoorbeeld aan een grote theaterzaal, waarbij de akoestiek een belangrijke rol heeft voor het theaterstuk. Een akoesticus bekijkt of de theaterzaal in de huidige vorm geschikt is voor een theaterstuk, of dat de zaal moet worden aangepast. Vaak gebeurt dit al voorafgaand aan de bouw van een theaterzaal, of als een theater haar zalen wil verbouwen.

Een verbouwing kan de akoestiek van een gebouw namelijk sterk veranderen. De theaterzaal is een voorbeeld van een ruimte waar een akoesticus zijn of haar werk uitvoert. Er zijn natuurlijk tal van andere gebouwen waar de akoestiek eveneens een grote rol heeft. Door de diversiteit aan ruimtes waar je als akoesticus onderzoek doet, blijven de werkdagen van een akoesticus zeer afwisselen.

De werkgever van een akoesticus

Een akoesticus is niet alleen in verschillende gebouwen werkzaam, er zijn ook verschillende werkgevers die een akoesticus van opdrachten kunnen voorzien. Zo kan een akoesticus werkzaam zijn bij een organisatie die zich bezighoudt met het optimaliseren van de akoestiek in theater- en concertzalen, een organisatie die zich richt op het inperken van de geluidsoverlast van het verkeer of een vliegveld, enzovoorts. Ook het beoordelen van de akoestiek van geluidsinstallaties is een typische taak voor een akoesticus. Door verschillende metingen op het gebied van de akoestiek uit te voeren kan een akoesticus mensen van passend advies voorzien.

Opleiding tot akoesticus

Het werk van een akoesticus wordt vaak niet omsloten door een specifieke opleiding. Er zijn verschillende opleidingen die zich richten op de geluidstechniek en de aspecten die hierbij komen kijken. Veel van deze opleidingen worden hbo-niveau aangeboden bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Na het volgen van een bacheloropleiding tot geluidstechnicus zou je een vervolgstudie kunnen volgen om je kennis verder te specificeren. Des te specifieker je kennis over de geluidstechniek immers is, des te groter zijn ook je baankansen als je solliciteert op vacatures.

Naast de studies die gericht zijn op de geluidstechniek, zou je ook een opleiding tot bouwkundige kunnen volgen om als akoesticus aan het werk te mogen gaan. Een akoesticus kan een organisatie in dit geval helpen bij het vormgeven en de bouw van een gebouw. Ook kan een akoesticus bestaande gebouwen verder optimaliseren om de akoestiek te verbeteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor gebouwen die men wil verbouwen, zoals een theater- of concertzaal. Door de akoestiek te laten verbeteren door een akoesticus kan het effect van het geluid tijdens concerten en theatervoorstellingen nog groter zijn.

Vacatures voor een akoesticus

Wanneer je op internet zoekt naar vacatures voor een akoesticus zal het aantal vacatures wat je vindt relatief klein zijn. Het is echter niet per definitie zo dat er geen vacatures zijn voor mensen die een opleiding voor het beroep akoesticus gevolgd hebben. Er zijn namelijk ook vacatures voor een geluidsdeskundige, een geluidstechnicus of een bouwkundige. Hierdoor wordt het geheel aan vacatures voor een akoesticus aanzienlijk groter. Houd er rekening mee dat deze vacatures door sterk uiteenlopende organisaties worden aangeboden.

Zo zijn er instellingen die zich richten op het verminderen van de geluidsoverlast rond drukke wegen of openbare gelegenheden, zijn er theaters die zoeken naar een geluidstechnicus of bouwkundige voor het verbeteren van de akoestiek, enzovoorts. Het is aan te raden om een vacature te zoeken die aansluit bij je interesses.

Naast de mogelijkheid om voor een bestaande organisatie te gaan werken als akoesticus, kun je ook een eigen bureau oprichten. Het voornaamste voordeel aan een eigen bureau is dat je meerdere soorten klussen als akoesticus aan kunt nemen. Door verschillende klussen uit te voeren als akoesticus blijft het werk divers en uitdagend! Houd er rekening mee dat de kans op opdrachten groter is als je al enige ervaring hebt als akoesticus.

Plaats een reactie