Bij het beroep agent denk je wellicht meteen aan een politieagent, of politieagente. Dit is echter niet de definitie van een agent in de vorm van een vertegenwoordiger. In dit geval slaat het beroep agent namelijk op een tussenpersoon die activiteiten en zakelijke belangen van een ander persoon regelt.
Een agent kan acteurs, schrijvers en sporters bijvoorbeeld helpen bij het behartigen van hun belangen. Of denk aan een artiest, die een agent gebruikt voor het behartigen van zijn of haar zakelijke belangen bij de verkoop van muziek. Dergelijke taken voeren personen vaak niet zelf uit, omdat zij hier niet de kennis of tijd voor hebben.
Een agent wordt geregeld vergeleken met een tussenpersoon en een commissionair. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen. Het begrip “tussenpersoon” is bijvoorbeeld veel ruimer dan de taken die een agent op zich neemt in veel gevallen. Een commissionair lijkt enigszins is een soort tussenpersoon, die in eigen naam overeenkomsten sluit voor een opdrachtgever. Dat kan in dit geval dus ook een acteur, schrijver of muzikant zijn. We noemen dit principe een onrechtstreekse vertegenwoordiging. Op dit punt verschilt een commissionair van een agent, die normaliter geen contracten in eigen naam ondertekent voor anderen.
De werkdag van een agent
De werkdag van een agent kan iedere dag anders zijn, omdat men vooraf vaak niet weet welke zaken er geregeld moeten worden. Wellicht komt er een nieuwe zakelijke klant bij voor een cliënt, of wil een bestaande klant de samenwerking verder uitbreiden. Tijdens de werkdag van een agent heeft de agent vaak veel contact met verschillende partijen. Naast het contact met de verschillende klanten is ook het contact met de cliënt waarvan een agent de belangen behartigt natuurlijk van groot belang. Samen met de cliënt wordt besproken welke samenwerkingen wel en niet worden aangegaan, hoe een samenwerking ingevuld wordt, enzovoorts.
Ook is een agent vaak betrokken bij de organisatie van evenementen waarbij een cliënt betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van optredens van een artiest of het signeren van boeken door een auteur. In zo’n geval moet samen met de organisatie van het evenement bekeken worden welke rol een cliënt daarbij kan spelen en op welke manier dit in de agenda van een cliënt in te passen is. Het spreekt voor zich dat een cliënt vaak een dermate druk schema heeft, dat het soms behoorlijk nauw komt bij het plannen van nieuwe activiteiten.
Een agent houdt zich in de meeste gevallen niet bezig met de productie van boeken, muziek, enzovoorts. Dit regelt een cliënt met andere betrokken partijen, zoals de uitgever, de muziekproducent, etc. Wel sta je met deze partijen in contact om de producten vervolgens te koop aan te bieden, of om zakelijke contracten op te stellen. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere uitgevers geïnteresseerd zijn in de diensten van een auteur. In zo’n geval ben je als agent verantwoordelijk voor het kiezen van de beste uitgever. Hierbij dien je met tal van verschillende aspecten rekening te houden.
Opleiding tot het beroep agent
Om als agent te mogen handelen hoef je geen specifieke opleiding te hebben gevolgd. Een vertegenwoordig is namelijk een niet door de wet beschermd beroep. Vaak zijn mensen die als agent werken echter actief geweest als manager, of hebben zij ervaring in een bepaalde branche. Op die manier weten zij wat er van hen verwacht wordt door een cliënt, als zij de belangen van een cliënt behartigen. Zo zou een muzikant die zelf geen muziek meer maakt als agent aan de slag kunnen gaan voor jongere muzikanten, die net in de muziekwereld komen kijken. Vaak hebben zij nog geen idee wat ze te wachten staat, waardoor de hulp van een ervaren agent wenselijk is.
Bij het werken als agent is het erg belangrijk om veel kennis te hebben over de branche waarin je als vertegenwoordig werkt. Wanneer je bijvoorbeeld als voetbalagent voor verschillende voetballers werkt moet je een goed beeld van de marktwaarde van voetballers hebben om een inschatting te kunnen maken van de aantrekkelijkheid van een bepaald aanbod. Een voetballer wil natuurlijk een zo hoog mogelijk salaris verdienen, evenals dat een club belang heeft bij een hoge transfervergoeding. Vaak krijgt een voetbalagent een deel van deze transfervergoeding als bonus voor de voltooide transfer. Des te beter je de belangen van een voetballer of ander persoon dus behartigt, des te hoger ligt ook je salaris!
Is het beroep agent wat voor mij?
Het beroep agent is echt wat voor jou, als je communicatief ijzersterk bent, weet hoe je mensen over de brug moet krijgen en een goed beeld hebt van de branche waarin je als agent wilt gaan fungeren. Zonder specifieke kennis is het erg lastig om als agent te werken. Daarbij ben je tijdens een werkdag als agent voortdurend bezig met het communiceren met andere partijen, die allemaal iets van je cliënt verlangen. Het is jouw taak om hier het beste aanbod uit te filteren en deze waar mogelijk verder te verbeteren door slim te onderhandelen.
Doordat je in veel gevallen betaald wordt op basis van de prestaties die je als agent voor een cliënt levert, is het belangrijk om prestatiegericht te werken en stressbestendig te zijn. Zo weet je zeker dat je de druk die het beroep agent met zich meebrengt aankunt.
Vacatures voor het beroep agent
Er zijn vaak geen specifieke vacatures voor het beroep agent beschikbaar. Vertegenwoordigers nemen zelf contact op met mogelijke cliënten om de mogelijkheden door te spreken. Vaak zal een cliënt al een agent hebben, maar staat de cliënt wellicht niet onwelwillend tegenover een overstap naar een nieuwe agent met meer ervaring of betere prestaties. Het aanbod wat je een cliënt in zo’n geval kan bieden moet logischerwijs beter zijn dan hetgeen de huidige agent doet.
Je kunt je in het begin aansluiten bij een zogenaamde “agency”, waar personen die een agent zoeken zich vervolgens bij aan kunnen sluiten. Zo hoef je zelf minder te zoeken naar mogelijke cliënten. Houd er wel rekening mee dat het salaris in dit geval iets lager is, omdat een deel van de inkomsten naar de “agency” gaan.