Ben je communicatief erg sterk, heb je een groot inlevingsvermogen en ben je oplossingsgericht ingesteld? Wellicht is het beroep adviseur dan iets voor jou! Vaak wordt een adviseur een consultant genoemd, wat de Engelse term is voor het gelijknamige beroep.
Als adviseur deel je de kennis die je bijvoorbeeld uit werkervaring of een specifieke opleiding hebt opgedaan met een organisatie, om de organisatie betere resultaten te kunnen laten boeken. Vaak zijn consultants actief voor een adviesbureau, waarvan we er in Nederland een groot aantal hebben. Deze adviesbureaus plaatsen je voor een bepaalde periode bij een externe partij, die je vervolgens van advies voorziet.
Een adviseur kan zich op verschillende vlakken van de bedrijfsvoering richten, waardoor de vraag naar adviseurs vaak relatief groot is. Denk bijvoorbeeld aan de hulp van een adviseur bij het beter inrichten van de boekhouding of salarisadministratie van een organisatie, de hulp van een adviseur om de technologie binnen een organisatie te kunnen verbeteren, enzovoorts. Het is voornamelijk van de achtergrond van een adviseur afhankelijk, op welk deel van de bedrijfsvoering de consultant zich zal richten tijdens zijn werk voor een organisatie.
De werkdag van een adviseur
Zoals reeds beschreven is word je als adviseur vaak bij een andere organisatie geplaatst, namens een adviesbureau. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een adviesbureau op te starten, waarmee je zelf kunt bepalen voor welke bedrijven je werkt. Tijdens een werkdag probeer je onderzoek te doen naar bepaalde bedrijfsaspecten, op basis waarvan je vervolgens een passend advies uit kunt brengen aan de organisatie. Vaak stel je voorafgaand aan een dergelijk onderzoek een duidelijk onderzoeksdoel met het management van een organisatie op. Een onderzoeksdoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: hoe kunnen specifieke processen geautomatiseerd worden? Welke veranderingen moeten worden doorgevoerd om processen te versnellen? Enzovoorts.
Bij het uitbrengen van een advies spelen verschillende aspecten een rol. Denk aan de kosten voor het doorvoeren van veranderingen, het menselijke aspect en de technische kant van het verhaal. Een adviseur dient bij het uitwerken van zijn of haar advies met deze drie aspecten rekening te houden. In een adviesrapport moet het management van een organisatie snel en duidelijk in kunnen zien welke gevolgen een bepaalde verandering binnen de organisatie teweeg kan brengen. Een adviesrapport wordt altijd beëindigd met een conclusie, waarin je beschrijft om welke redenen een organisatie een verandering wel of niet door zou moeten voeren volgens jou.
Hoewel je tijdens een werkdag voornamelijk bezig bent met het onderzoeken van een bepaald aspect, is het werk van een adviseur behoorlijk afwisselen. Een onderzoek gaat gepaard met veel gesprekken met betrokken partijen, zorgt ervoor dat je tot nieuwe inzichten komt en maakt het mogelijk om iets bij te dragen aan een organisatie. Daarbij kun je na het afronden van een adviesrapport op zoek gaan naar een adviesaanvraag uit een geheel andere branche. Op deze manier blijft het werk van een adviseur afwisselend en uitdagend!
Opleiding tot adviseur volgen
Er is geen specifieke opleiding voor het beroep adviseur. Dit valt te verklaren door het feit dat een adviseur over het algemeen een specialist is in zijn of haar vakgebied. De adviseur heeft hierdoor veel kennis over een bepaald vakgebied en kan op basis van deze kennis tot een passend adviesrapport komen over de mogelijke veranderingen in de bedrijfsvoering van een organisatie. Over het algemeen hebben adviseurs een ruime werkervaring, alvorens zij beginnen met het uitbrengen van adviezen aan organisaties. De werkervaring draagt bij aan het inlevingsvermogen van een adviseur, waarmee de adviseur kan inschatten wat een bepaalde verandering teweegbrengt binnen een organisatie.
Veel adviseurs hebben een achtergrond als accountant, belastingadviseur, managementconsultant, financieel adviseur, verzekeringsadviseur, onderwijskundig adviseur, bouwkundig adviseur of juridisch adviseur. Voor dergelijke beroepen worden wel verschillende opleidingen op hbo- en wo-niveau aangeboden in Nederland. Het is van je interesses afhankelijk, welke opleiding en welk type adviseur het beste bij je past. Na het afronden van een opleiding kun je werkervaring opdoen of een verdere specialisatie volgen om je kennis over een bepaald vakgebied verder te vergroten.
Past het beroep adviseur bij mij?
Het beroep adviseur past bij je als je een groot inlevingsvermogen, een grote kennis over een bepaald vakgebied en goede sociale vaardigheden hebt. Goede sociale vaardigheden zijn belangrijk om gesprekken te kunnen voeren met de verschillende betrokken partijen bij het uitbrengen van een adviesrapport. Denk aan het management, de betrokken medewerkers en externe partijen, die ieder hun eigen belangen hebben en ieder op een eigen manier met je communiceren.
Het doel van het uitbrengen van een adviesrapport is niet om een vervolgklus bij een organisatie uit te mogen voeren, maar om een organisatie te helpen bij het uitvoeren van het verbeteren van bepaalde bedrijfsaspecten. Op basis van je adviesrapport neemt het management van de organisatie het besluit om bepaalde veranderingen wel of niet door te voeren. Na het uitbrengen van het adviesrapport verlaat je de organisatie en ga je op zoek naar een nieuwe klus.
Vacatures voor adviseurs
Doordat de wereld voortdurend verandert, is er een grote vraag naar adviseurs en consultants. Veel bedrijven bieden hun adviesaanvragen op internet aan, zodat je direct een online sollicitatie in kunt dienen bij de organisatie. Kijk goed voor welk gebied een organisatie op zoek is naar een geschikte adviseur of consultant. Soms kun je beter wachten tot er een vacature verschijnt voor een adviesaanvraag die beter aansluit bij je eigen achtergrond. Niet alleen is dit waardevoller voor de organisatie, ook is het makkelijker voor jezelf om op dat gebied een onderzoek uit te voeren.
Je kunt als freelancer op adviesaanvragen reageren, waarbij je zelf bepaalt welke klussen je wel en niet aanneemt. Vaak is het echter verstandiger om zeker in het begin voor een groter consultancybureau aan de slag te gaan. De kans op werk is hierbij aanzienlijk groter, evenals de bedrijven waarvoor je werkt. De ervaring die je tijdens het werk voor een groot adviesbureau opdoet, kun je gebruiken om op een later moment voor jezelf te beginnen. De kans dat je met deze werkervaring een freelanceklus vindt is namelijk veel groter dan wanneer je nog geen werkervaring hebt.