Ben je een ster in het oplossen van wiskundige vraagstellingen, of vind je het leuk om je bezig te houden met economische aspecten? Wellicht past het beroep actuaris dan goed bij je! Een actuaris wordt ook wel een verzekeringswiskunde genoemd, wat het belang van een goede rekenvaardigheid benadrukt.
Als actuaris ben je tijdens je werkdagen bezig met het doorrekenen en evalueren van risico’s voor een verzekeringsmaatschappij. Door de verschillende risico’s die tegen verzekerd kunnen worden, is het beroep van en actuaris erg divers. Om als actuaris aan de slag te mogen gaan dien je in het bezit te zijn van een diploma in de Actuariële Wetenschappen. Er zijn in Nederland verschillende instanties die deze opleiding aanbieden.
Doordat verzekeringsmaatschappijen voortdurend een actuaris nodig zullen hebben voor het berekenen van risico’s, zal dit beroep vermoedelijk nog een lange tijd populair blijven. Dit merk je onder meer in het aantal vacatures die voor een actuaris worden aangeboden op internet. Let er bij het zoeken naar vacatures voor een actuaris op dat dit beroep soms ook de naam van “risk manager”, “risicomanager” of “risico expert” draagt. Zo kom je mogelijk voor nog meer vacatures in aanmerking.
De werkdag van een actuaris
Van oorsprong is het de taak van een actuaris om te zorgen voor een actuarieel evenwicht tussen de inkomsten, uitgaven, voorzieningen en beleggingen. Over het algemeen is een actuaris werkzaam in de verzekeringsbranche, waar de actuaris zich onder meer bezighoudt met het toezien op de solvabiliteit, rendabiliteit en de technische voorzieningen van een verzekeringsmaatschappij. Onder de solvabiliteit van een verzekeringsmaatschappij verstaan we de mate van financiële gezondheid van een organisatie. Om te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij in de financiële problemen komt zijn dergelijke aspecten van een erg groot belang. Als actuaris draag je dus een grote mate van verantwoordelijkheid met je mee.
Naast de actuarissen die actief zijn binnen de verzekeringssector, zijn er ook actuarissen actief voor pensioenfondsen, banken, consulting bureaus en bij de overheid. Steeds meer organisaties raken geïnteresseerd in de diensten van een actuaris, omdat actuarissen over het algemeen een zeer brede kennis hebben. Die kennis is op verschillende vlakken binnen een organisatie in te zetten, met als voornaamste doel om een organisatie financieel gezond te houden.
Openbaar Register Certificerende Actuarissen
Als actuaris geef je op basis van je bevindingen een verklaring af over de financiële positie van een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds en over hoe toereikend een voorziening binnen deze organisatie is. Dit proces, het controleren van een organisatie en het afgeven van een verklaring, noemen we certificeren. Sinds 1 januari 2006 is het niet langer voor iedere actuaris toegestaan om deel te nemen aan dit proces. Een actuaris mag sinds deze dag enkel nog een verklaring afgeven als de actuaris ingeschreven staat in het Openbaar Register Certificerende Actuarissen.
Naast het feit dat het merendeel van de actuarissen zich in dit register op heeft laten nemen, zijn veel beroepsmensen actief bij brancheorganisaties. Een van de grootste beroepsverenigingen voor actuarissen in Nederland is het Actuarieel Genootschap. Dit genootschap biedt onder meer een opleiding tot actuaris in deeltijd aan, evenals diverse andere actuariële beroepen.
Andere populaire (internationale) beroepsverenigingen zijn onder meer: Instituut van Actuarissen (België), Institute of Actuaries (Engeland), International Actuarial Association, enzovoorts.
Geschikte opleiding voor een actuaris
Om het beroep van een actuaris te mogen beoefenen dien je een diploma te behalen in de Actuariële Wetenschappen. Deze studie wordt onder meer aangeboden op de Universiteit van Amsterdam, bij de TIAS School for Business and Society en via het Actuarieel Instituut in Nederland. Ook in België wordt de opleiding tot actuaris aangeboden. Hier kun je de opleiding volgen aan de Katholieke Universiteit van Leuven of de Vrije Universiteit in Brussel. In België is de opleiding tot actuaris iets anders geregeld dan in Nederland. Belgen hebben namelijk voldoende aan een aanvullende opleiding naast een basisopleiding in economie/econometrie, handelsingenieur of wiskunde.
Zoals reeds beschreven biedt het Actuarieel Genootschap een deeltijdopleiding aan om actuaris te worden. Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst een opleiding economie of econometrie te volgen, wat je op een later moment aanvult met een deeltijdopleiding tot actuaris via het Actuarieel Genootschap. Zo kan je je kennis verbreden en je positie op de arbeidsmarkt verder versterken.
Voor wie is het beroep actuaris geschikt?
Het beroep actuaris is een geschikt beroep voor mensen die het leuk vinden om voortdurend met cijfers bezig te zijn. Ook enige economische interesse is een must voor dit beroep, omdat je dagelijks bezig bent met het controleren van de solvabiliteit en rendabiliteit van een organisatie. Door de grote verantwoordelijkheid die je op je schouders draagt bij dit beroep mogen er geen fouten gemaakt worden tijdens het berekenen van dergelijke kerncijfers. Fouten in de kerncijfers zouden er immers voor kunnen zorgen dat er een incorrect beeld ontstaat over de financiële staat van een organisatie.
Doordat je als actuaris niet per definitie in de verzekeringssector aan de slag hoeft te gaan, maar ook kunt kiezen voor het werk bij een consulting bureau of pensioenfonds, kun je tussentijds nog van baan wisselen. Zo houd je het werk als actuaris uitdagend! Een consulting bureau kan je voor haar eigen financiële gezondheid inschakelen, maar bijvoorbeeld ook inzetten voor het berekenen van de financiële gezondheid van een van haar klanten. Zo ben je op tal van verschillende plekken actief en kom je met verschillende organisaties in aanraking.
Vacatures voor een actuaris zoeken
Op internet vind je veel websites waarop vacatures voor economen en actuarissen worden aangeboden. Door de grote vraag naar actuarissen zijn er vrijwel altijd vacatures beschikbaar. Een nadeel is echter dat ook het aantal actuarissen relatief groot is voor het aantal beschikbare vacatures. Dit komt mede door het feit dat in sommige gevallen gekozen wordt voor het aannemen van mensen met een andere achtergrond, dan een achtergrond bij het Actuarieel Genootschap. Denk aan mensen die econometrie of economie gestudeerd hebben, mensen met een achtergrond in het risicomanagement, enzovoorts.
Eerder in dit artikel werd al beschreven dat je naast de vacatures voor een actuaris ook kunt kijken naar vacatures voor een “risk manager” of “risico expert”.