Beroepen.nl » Beroepen in de sector uiterlijke verzorging
Beroepen Blog

Beroepen in de sector uiterlijke verzorging

beroepen uiterlijke verzorging

Je bent je bewust van de laatste mode en trends en hebt een grote interesse voor uiterlijke verzorging. Ben je op zoek naar een beroep in de sector uiterlijke verzorging maar weet je nog niet precies wat je wil gaan doen? We bespreken de meest populaire en bijzondere beroepen waarmee jij aan de slag kunt gaan.

Een mooie huid en glanzend haar

Uiterlijk speelt een belangrijke rol binnen onze samenleving. Veel mensen brengen regelmatig een bezoek aan de kapper of kiezen voor een behandeling bij de schoonheidsspecialist. Vrouwen, mannen en kinderen, deze beroepen krijgen te maken met veel verschillende soorten mensen.

De kapper verzorgt het haar van zijn of haar klanten. Dit gebeurt door middel van knippen, scheren, verven of krullen. Ook het zetten van extensions of een speciale verzorging behoort tot de taken. Bij de herenkapper hoort ook nog eens het scheren of trimmen van baard of snor.

De kappersopleiding is erg populair en te volgen op mbo-niveau. Kies voor een complete opleiding inclusief stage of een eenvoudige cursus, te volgen via verschillende scholen of opleidingsinstituten. Na het volgen van de opleiding ben je werkzaam in een kapsalon of start je een eigen bedrijf op. De thuiskapper komt bij de mensen thuis, dit kan ook in de avonduren zijn. Als kapper kun je rekenen op een startsalaris van gemiddeld €1500 netto per maand, dit kan al snel oplopen tot €2500 per maand.

De werkzaamheden van een schoonheidsspecialiste

Ook voor het beroep schoonheidsspecialiste wordt veel gekozen. Je verzorgt de huid van verschillende soorten mensen. Het kan hierbij om een cosmetische, ontspannende of medische behandeling gaan. Tot je taken behoren verzorging van de huid, massage, behandeling van huidproblemen, verwijderen van lichaamshaar of het aanbrengen van make up.

Tijdens de mbo-opleiding leer je alles wat je moet weten. Ook bestaat er een mogelijkheid tot het volgen van een cursus of training. Het is vooral belangrijk dat je veel praktijkervaring opdoet. De schoonheidsspecialiste werkt als zelfstandige of bij een schoonheidssalon. Gemiddeld verdien je tussen de €1400 en €2300 bruto per maand. Dit is afhankelijk van je taken, opleiding en ervaring.

De visagist, aanbrengen van make-up

Iemand die veel verstand heeft van gezichtsvormen, nepwimpers, oogschaduw en de nieuwste modetrends op het gebied van make-up: de visagist. Je houdt je dagelijks bezig met camoufleren van oneffenheden of het aanbrengen van make-up, zodat jouw klant er oogverblindend uitziet. Voor het uitoefenen van dit beroep volg je de mbo-opleiding visagie. Studeer je liever in de avonduren, kies dan voor een avondcursus make-up.

Na het voltooien van de opleiding heb je verschillende mogelijkheden, zoals werken bij een parfumerie, binnen de cosmetica branche of bij een make-up studio. Natuurlijk kun je ook als zelfstandige aan de slag gaan, zo bepaal jij je eigen klantenkring. Het salaris bedraagt tussen de €1000 en €3000 bruto per maand. Het grote verschil zit hem in de opbouw van de klantenkring.

De pedicure, manicure en nagelstyliste

Bijna iedere vrouw bezoekt wel eens een pedicure, manicure of nagelstyliste. Het lijkt allemaal hetzelfde, toch zit er een duidelijk verschil tussen deze beroepen.

De pedicure richt zich volledig op de verzorging van de voeten. Dit betreft niet alleen de nagels van de tenen, maar ook de hiel of de bovenkant van de voet. Van het aanbrengen tot nagellak tot het verwijderen van eksterogen, je bent van alle markten thuis. Hiervoor volg je de mbo-opleiding pedicure, al dan niet voorzien van erkend diploma. Bij dit beroep kun je rekenen op een salaris tussen de €1700 en €2900 bruto per maand.

De manicure houdt zich bezig met de cosmetische behandeling van de handen en nagels. Dit betreft de nagels van handen en voeten, de overige verzorging betreft alleen de handen. Behandeling bestaat uit het terugduwen van nagelriemen, het aanbrengen van kunstnagels of verzorging met behulp van lotions. De mbo-opleiding manicure sluit hier goed op aan. Ook de pedicure-opleiding is geschikt. De manicure werkt vaak als zelfstandige of bij een bestaande schoonheidssalon. Het salaris ligt ongeveer gelijk met dat van de pedicure.

De nagelstylist heeft veel overlappende taken met de manicure, maar richt zich alleen op de verzorging en behandeling van nagels. Hiervoor volg je een pedicure- of manicure-opleiding. Met hard werken kan het salaris oplopen tot gemiddeld €2900 bruto per maand.

Tatoeëerder, uitdagend beroep

Bij uiterlijke verzorging denk je niet direct aan het beroep tatoeëerder, toch valt dit ook hieronder. Je bent creatief en je hebt een grote dosis geduld. Je draagt veel verantwoordelijkheid, zowel met betrekking tot hygiëne als kwaliteit. De tattoo opleiding is een echte praktijkopleiding, waarbij je direct begint met het oefenen van tatoeëren. Naast de opleiding is het mogelijk te kiezen voor een opfriscursus of specialisatiecursus.

Het beroep tatoeëren is hard werken. Je salaris bedraagt tussen de €1500 en €3000 bruto per maand. Weet je naam te maken, dan kan dit salaris flink oplopen. Vaak ben je werkzaam als zelfstandige of bij een grotere tattooshop.

Andere beroepen in de branche uiterlijke verzorging

Er zijn nog veel meer leuke en bijzondere beroepen binnen de sector of branche uiterlijke verzorging. Wat dacht je van het beroep zonneconsulent, waarbij je werkzaam bent in een zonnestudio of zonnecentrum. De pruikenmaker ontwerpt en ontwikkelt kunstmatige kapsels. Een dankbaar beroep, omdat je veel mensen ermee helpt. Ook de gewichtsconsulent biedt hulp, zo kunnen mensen op een gezonde manier gewicht verliezen.

Loop jij warm voor het beroep kleuradviseur, modeontwerper of personal shopper? Of ga je liever aan de slag als grimeur en werk je achter de schermen van toneel, film en televisie? Waar je ook voor kiest, doe dit met volle overtuiging en doorzettingsvermogen.

Heb je vragen over Beroepen in de sector uiterlijke verzorging?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen in de sector uiterlijke verzorging', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren