Beroepen met dieren

Gepubliceerd door op

Werken met dieren is afwisselend en uitdagend. Er zijn meer dan 60 verschillende beroepen met dieren. We hebben de meest interessante op een rij gezet.

Van asiel medewerker tot dolfijnenverzorger

De asielmedewerker werkt in een dierenasiel. Je bent verantwoordelijk voor het schoonmaken van alle dierenverblijven en het voederen van de dieren. Daarnaast laat je de honden uit en dien je eventueel medicijnen toe. Binnen het dierenasiel heb je de keuze uit het beroep als asielmedewerker of als asielhouder. Deze laatste volgt een mbo-opleiding of hbo-opleiding.

Een vergelijkbaar beroep is eigenaar dierenpension of hondenkennel. Voor beide beroepen volg je de opleiding vakbekwaamheidsbewijs houder van honden en katten. Hiermee voldoe je aan de wet besluit houders van dieren. Deze opleiding wordt gegeven op mbo-niveau 4.

Het beroep dierenpolitie bestaat nog niet zo lang. In de Verenigde Staten staat het beroep al langer bekend onder de benaming animal cop. Je treedt op tegen mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen. Daarnaast verleen je hulp aan dieren in nood. Om dit beroep uit te oefenen volg je een opleiding op mbo-niveau. De opleiding tot agent met het specialisme opsporing en handhaving in het kader van dierenwelzijn is de meest voorkomende opleiding dierenpolitie.

Het meest gekozen beroep is die van dierenarts of dierenartsassistent of paraveterinair. Als dierenarts werk je dagelijks met zieke of gewonde dieren. Ook ben je verantwoordelijk voor ziektepreventie. Je maakt een diagnose en stelt een behandelplan op. De faciliteit diergeneeskundige leidt mensen op tot dierenarts. Een complete universitaire studie diergeneeskunde duurt 6 jaar.

De dierenartsassistent ondersteunt de dierenarts. Je maakt afspraken met mensen, verzorgt de dieren en maakt de operatiekamer gereed. Een opleiding tot dierenartsassistente kan via een thuiscursus, maar ook bij verschillende scholen.

Een dierengedragstherapeut houdt zich voornamelijk bezig met probleemgedrag bij verschillende diersoorten. Hierbij gaat het in de meeste gevallen om honden. Om dit beroep uit te oefenen volg je een opleiding allround kynologisch gedragstherapeut.

Een bijzonder beroep is die van dolfijnentrainer. Je verzorgt en voert de dolfijnen en traint ze voor shows. Je bent werkzaam in een dolfinarium of water- en dierenpark. De opleiding tot dierenverzorger is de beste keus. Een aanverwant beroep is de dierentrainer. Hierbij leid je politiehonden, blindengeleidehonden of opsporingshonden op. Ook het trainen van circusdieren behoort tot de taak van de dierentrainer.

Tussen fokker en manegehouder

De fokker gezelschapsdieren zorgt voor een gestuurde voortplanting van verschillende dieren. Hierbij heb je kennis van afwijkingen, biologie en ziektes. De cursus vakbekwaam houden van honden en katten geeft je voldoende kennis en inzicht om je professioneel bezig te houden met de dierenfokkerij. Ook een cursus erfelijkheidsleer en fokken is een aanrader.

De groom verzorgt het paard van een ruiter. Daarnaast begeleid de groom tijdens een wedstrijd. Je hebt zelf rijervaring en bent niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Voor dit beroep volg je een opleiding groom en paardenverzorger.

Ook de hoefsmid werkt dagelijks met paarden, maar ook met ezels. Je bent verantwoordelijk voor een goede hoefverzorging. Bekappen en het slaan van hoefijzers behoort tot je dagelijkse werkzaamheden, maar ook het corrigeren van afwijkingen. De hoefsmid heeft een mbo-opleiding hoefsmid gevolgd.

Als imker ben je niet bang voor een bijensteek. De bijenteelt is je lust aan je leven. Iedereen kan zich imker noemen. Beter is om een gedegen opleiding beginnend imker of gevorderde imker te volgen. Hiermee laat je zien dat je voldoende kennis en ervaring hebt om met bijen te werken.

Een jachtopziener werkt in veel gevallen voor de politie. Je bewaakt en monitort de wildstand in een jachtveld. Daarnaast houd je toezicht op de naleving van jacht bepalingen. Hiervoor volg je een opleiding milieu boa.

Nog meer beroepen met paarden, dit keer de manegemedewerker en manegehouder. De manegemedewerker verricht zwaar werk waaronder de verzorging van paarden en het uitmesten van de stallen. Een opleiding paardenhouderij leert je alles wat je moet weten. Als manegehouder ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de manege. Je stuurt personeel aan en voert administratieve taken. Daarnaast ken je het gedrag van paarden en bent eindverantwoordelijk voor de veiligheid. Hiervoor volg je een hbo-opleiding diermanagement. Ben je gek op paarden, dan kun je ook de opleiding paardencoach volgen. Als paardencoach zet je paarden in voor de persoonlijke coaching van een client.

Aan de slag als paardenfysiotherapeut of zoöloog

Binnen de paardenwereld zijn er ontzettend veel beroepen te vinden. De paardenfluisteraar weet zeer goed met paarden te communiceren. Hierbij kijk je naar het gedrag en los je gedragsproblemen op. Voor dit beroep volg je een cursus paardenfluisteren of paardenpsychologie op mbo-niveau. Andere geschikte opleidingen zijn natural horsemanship of de opleiding gedragstherapeut voor paarden.

Als paardenfokker houd je je bezig met de voortplanting van dressuur of springpaarden, maar bijvoorbeeld ook met een speciaal paardenras. Het beste volg je een mbo-opleiding paardenhouderij of paardenfokkerij. De hbo-opleiding diermanagement voldoet ook aan de eisen. Een aanverwant beroep is de paardenhandelaar, waarbij je paarden in- en verkoopt. Je volgt de mbo-opleiding paardenhouderij of de hbo-opleiding diermanagement.

De paardentandarts is verantwoordelijk voor een gezond gebit bij paarden en pony’s. De mbo-opleiding gebitsverzorger geeft de nodige kennis en ervaring.

De paardenmasseur zorgt voor een goede conditie bij paarden. Met behulp van massage is het mogelijk spierpijn of blessures te verlichten. Het beroep paardenmasseur is niet beschermd. Toch is het beter een cursus paardenmassage te volgen.

De veearts behandelt boerderijdieren en landbouwhuisdieren. Hierbij kom je bij de veehouder thuis. Je onderzoekt en behandelt verschillende diersoorten. Vooraf volg je de studie diergeneeskunde van duurt 6 jaar. Binnen de studie kies je voor de specialisatie richting landbouwhuisdieren.

Aan de slag als zoöloog? Je bestudeert verschillende diersoorten. Hierbij houd je je bezig met anatomie en fysiologie, populatiebiologie en andere disciplines. Je volgt een hbo- of universitaire opleiding biologie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer interessante beroepen met dieren. Denk hierbij aan hondentrimmer of docent biologie, maar ook het runnen van een dierenspeciaalzaak of dierenapotheek.

Werken met dieren; Vacatures

Ben je geïnteresseerd geworden in het werken met dieren en wil je weten welke vacatures er momenteel openstaan? Kijk dan eens bij onze specialistische pagina’s omtrent dieren gerelateerde vacatures.

Dierenartsassistent Vacatures
Paraveterinair Vacatures

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 2 reacties op: “Beroepen met dieren”

Plaats een reactie