Beroepen.nl » Beroepen in de voetbalwereld
Beroepen Blog

Beroepen in de voetbalwereld

beroepen voetbalwereld

Er komt zoveel meer bij professioneel voetbal kijken dan alleen de sport zelf. Grote en kleine clubs hebben een heel team aan mensen nodig om de boel op rolletjes te laten verlopen. Welke beroepen worden er los van de voetbalspelers eigenlijk uitgevoerd? Lees verder en ontdek welke soort beroepen onmisbaar zijn voor voetbalclubs!

Onmisbaar: voetbaltrainers

Zonder trainer is er geen team, dus dit fundamentele beroep in de voetbal mag zeker niet uit het lijstje ontbreken! Als voetbaltrainer moet je uiteraard gemotiveerd zijn, want goede energie straalt uit naar het team. Volgens de KNVB zijn structuur, aanmoediging, individuele aandacht en verantwoordelijkheid geven de vier kwaliteiten die gezamenlijk een goede trainer maken. Daarnaast moet je natuurlijk uitstekende kennis van het spel hebben, en je tactisch inzicht moet op en top zijn! De visie en aanpak zijn ook erg belangrijk, volgens Willem II-trainer Willem Weijs, je moet een duidelijk beeld hebben van hoe je de toekomst met je team inziet. 

Hoe ziet het werk van een voetbaltrainer er eigenlijk uit? Uiteraard leiden ze het voetbalteam, geven ze trainingen en instructies tijdens de wedstrijden. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de algemene motivatie. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten, zal een trainer de spelers ondersteunen om het beste uit het spel te halen en hun technieken te verbeteren. Het is een beroep waar de dagen altijd zullen verschillen en waar multitasking van groot belang is. Makkelijk is het niet, leuk is het zeker!

Essentieel: fysiotherapeuten

De spelers moeten natuurlijk fysiek in orde zijn. Een blessure kan voor heel wat problemen zorgen, voor het team en de speler zelf. Het is daarom enorm belangrijk dat zelfs de kleinste mankementen goed behandeld worden, vooral binnen het professionele voetbal. 

Fysiotherapeuten van een voetbalclub onderzoeken natuurlijk blessures, diagnosticeren deze en stellen een behandelplan op. Ze helpen geblesseerde spelers met oefeningen, ze geven massages en zorgen ervoor dat ze weer in goede conditie het veld op kunnen. Het is belangrijk om vertrouwen te creëren met de speler, een blessure is uiteindelijk een grote tegenslag. Naast de verzorging na een blessure, moet er ook preventieve zorg gegeven worden, om blessures te voorkomen. Denk aan het geven van adviezen en bepaalde (rek)oefeningen. Discipline, eigen verantwoordelijkheid en een positieve instelling zijn essentieel voor een fysiotherapeut in professioneel voetbal. Weet je dat Ajax negen fysiotherapeuten in dienst heeft? De rest van het medisch personeel is natuurlijk net zo belangrijk. Zonder hen, zouden er met geen mogelijkheid elf spelers een belangrijke wedstrijd kunnen spelen!

Steeds belangrijker: sportpsychologen

De prestatiedruk die voetballers ervaren is erg zwaar en dat kan zorgen voor mentale problemen. Helaas wordt het binnen professionele sport soms als taboe gezien om met iemand te praten. Vooral sinds 2020 is dit beroep nog belangrijker geworden. Veel van de jeugd die naar voetbalscholen gaan, zitten plotseling thuis. Dat heeft een enorme impact op hun mentale gezondheid. De ondersteuning van dit soort zaken is maar een klein onderdeel van het werk van een sportpsycholoog. Dat er een goede balans tussen onze hersenen en de rest van ons lichaam moet zijn, is algemeen bekend. Als iemand zich mentaal niet goed voelt, kan zich dit uiten naar het lichaam, en dus de uitvoering van het spel. Een sportpsycholoog onderzoekt de mentale onderdelen van beweging, hoe onze emoties invloed hebben op de uitoefening van de sport. Ze kunnen er samen met de spelers voor zorgen dat hun hoofd en lichaam in balans zijn, door middel van trainingen, gesprekken en oefeningen. Een optimale mentale conditie is bovendien net zo belangrijk als een optimale fysieke conditie.

Niet te vergeten: stadion medewerkers

Beroepen in en rond een voetbalstadion mogen zeker niet vergeten worden, want elk stukje van de puzzel is nodig om alle operaties soepel te laten verlopen. Denk aan banen in de beveiliging of in de marketing. 

Marketingteams van voetbalclubs, zoals Ajax in Amsterdam, hebben hier een enorme verantwoordelijkheid, nu nog duidelijker tijdens pandemische tijden. Ze creëren niet alleen boeiende digitale campagnes en sociale media-inhoud, maar werken ook samen met verschillende mediabedrijven (tv, radio, digitaal) om ervoor te zorgen dat iedereen zijn favoriete voetbalteam kan zien. Ook doen buitenlandse clubs het nodige om samen te werken met online casino’s en bedrijven voor sportweddenschappen om promoties in het hele land te doen.

Mensen met horeca ervaring kunnen ook terecht in grote stadions. Neem nu de Johan Cruijff Arena, het stadion van Eredivisie kanshebber Ajax, waar ze vijf volwaardige restaurants hebben! De Amsterdamse club is op dit moment de verwachte koploper van de competitie. PSV zit Ajax echter wel op de hielen, het is maar de vraag wie er dit seizoen de Eredivisie gaat winnen. Het beloven spannende wedstrijden te worden! Een ander essentieel beroep binnen het stadion zijn de hoveniers, die het gras onderhouden, maaien en snoeien. Dat is zeker een fundamenteel beroep om de wedstrijden soepel te laten verlopen. Hoe tof zou het zijn om dit beroep uit te voeren in een groot stadion, zoals die van Sparta of in de Kuip? Daarnaast, zijn er ontelbare onderhoudsmedewerkers, een groot financieel team, schoonmakers en ga zo maar door. Samen zorgt iedereen ervoor dat onze favoriete sport in Nederland soepeltjes verloopt!

Heb je vragen over Beroepen in de voetbalwereld?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen in de voetbalwereld', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren