Beroepen.nl » Beroepen in de IT
Beroepen Blog

Beroepen in de IT

it beroepen

Het leuke aan de IT-sector is het feit, dat banen binnen deze branche sterk uiteenlopen. Kies je voor het werk van een programmeur, of treed je meer op de voorgrond met een baan als adviseur? In dit artikel lees je meer over de verschillende beroepen in de IT. Wie een opleiding volgt voor een van deze beroepen heeft een grote kans om ook daadwerkelijk een baan te vinden! Al jaren is de vraag naar specialisten op het gebied van IT groter dan het aanbod. Zoek online naar IT vacatures in Rotterdam, Amsterdam of een andere grote stad die passen bij jouw interesses en de achtergrond die je hebt. 

Programmeurs in de IT-sector 

Programmeurs hebben een groot aandeel in de groep met mensen die binnen de IT werken. Zij zorgen voor de ontwikkeling van applicaties, voor het ontwikkelen van websites en webwinkels, enzovoorts. Wanneer jij en een goede vriend allebei het beroep programmeur hebben, betekent dit niet per definitie dat jullie hetzelfde werk doen. In die zin, dat er tal van verschillende programmeertalen bestaan. Werk bijvoorbeeld als Java developer, of ga aan de slag als een C++ ontwikkelaar. Het is afhankelijk van je persoonlijke interesses en de achtergrond die je hebt, welke van deze beroepen het beste bij je past. De een vindt Python een fijne programmeertaal, terwijl iemand anders de voorkeur geeft aan C of Javascript. 

IT-sector kent een grote groep beheerders

De applicaties die door de programmeurs ontwikkeld worden, moeten worden beheerd. Het beheer wordt over het algemeen gedaan door een functioneel beheerder of een applicatiebeheerder. Het exacte takenpakket van mensen die deze beroepen uitoefenen verschilt per persoon. De een zorgt niet alleen voor de technische beheercomponenten, maar bijvoorbeeld ook voor het gebruikersbeheer. Anderen zijn naast het technische aspect ook verantwoordelijk voor het beheer van contracten die gerelateerd zijn aan een applicatie. Het is afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkt, van hoeveel applicaties je beheerder bent. 

Als consultant werken in de IT-branche

Een derde beroepsgroep in de IT-sector is die van de adviseurs en consultants. Zij gaan voor organisaties op pad om uit te zoeken welke applicaties en systemen geschikt zijn voor hetgeen een partij wil bereiken. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Aan de ene kant moet de applicatie voldoen aan de gebruikerswensen van een klant. Aan de andere kant moet een systeem passen in het bestaande IT-landschap van de organisatie. Tegenwoordig zijn verschillende systemen aan elkaar gekoppeld middels API’s. Via deze API’s wordt data uitgewisseld. 

Ook het herzien van zo’n IT-landschap kan vallen onder de taken van een IT-consultant of adviseur. Samen met de klant wordt gekeken naar mogelijkheden om processen te automatiseren en bestaande systemen of applicaties te vervangen.  

Architect voor de ontwikkeling van een IT-landschap 

Vind je het leuk om organisaties te helpen die aan het begin staan van een automatiseringsproces of juist een heel groot IT-landschap hebben? Wellicht is een beroep als IT architect in dat geval wat voor jou. Samen met de IT consultant of adviseur kijk je naar mogelijkheden om het bestaande IT-landschap te optimaliseren. Bij een nieuw in te richten landschap zoek je naar punten om bestaande processen te automatiseren. 

Heb je vragen over Beroepen in de IT?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen in de IT', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren