Beroepen.nl » Beroepen in de financiële sector
Beroepen Blog

Beroepen in de financiële sector

beroepen financiële sector

De financiële sector is een grote branche, waartoe niet alleen banken maar ook het accountantsbureau, de verzekeraar of de afdeling financiële administratie behoren. Wie op zoek is naar een baan in de financiële sector kan rekenen op veel aanbod in vacatures en mooie doorgroeimogelijkheden. Daarnaast is het salaris van beroepen in de financiële sector erg aantrekkelijk. Reden genoeg om te kiezen voor een van de volgende beroepen.

Van accountant tot boekhouder

Er heerst vaak verwarring over de accountant en boekhouder. De accountant houdt zich voornamelijk bezig met belastingaangifte van grote bedrijven, terwijl de boekhouder zich richt op kleine bedrijven en zzp-ers. De accountant is hbo- of wo geschoold en geniet bescherming door inschrijving in het register van de Nederlandse beroepsvereniging van Accountants.

De accountmanager verzekeringen kan rekenen op een salaris van €1800 tot €3000 per maand. De accountmanager is het eerste aanspreekpunt in het bedrijf en hiermee een onmisbare schakel.

Als administrateur heb je een mbo- of hbo-opleiding gevolgd. Van kleine bedrijven tot multinationals, overal is er behoefte aan een administrateur.

Met een hbo-, wo- of post bacheloropleiding verdient de belastingadviseur €2000 tot wel €4500 per maand. De kansen op de arbeidsmarkt zijn zeer goed, hier staan wel grote verantwoordelijkheden tegenover. Zo is de belastingadviseur verantwoordelijk voor een juiste aangifte van belastingen. De belastingconsulent adviseert bedrijven en heeft een mbo- of hbo-opleiding gevolgd.

Een betrekkelijk nieuw beroep binnen de financiële sector is de Bitcoin handelaar. Hier is geen opleiding voor vereist, affiniteit met de financiële en economische sector is wel gewenst.

De boekhouder is werkzaam bij een klein tot middelgroot bedrijf en verzorgt de boekhouding voor een maandsalaris van €1500 tot meer dan €4000 per maand.

Aan de slag als commercieel directeur of effectenhandelaar

Wie op zoek is naar een goed salaris kiest voor een baan als commercieel directeur. Deze doet onderzoek naar de markt- en verkoopcijfers, en maakt aan de hand hiervan een verkoopplan. De commercieel directeur is hooggeschoold en kan rekenen op een salaris van meer dan €5000 per maand.

Crowdfunding kent een snelle groei, de crowdfunding specialist brengt investeerders en partijen die op zoek zijn naar financiering samen. De crowdfunding specialist heeft geen specifieke opleiding nodig, toch ontvangt deze een aantrekkelijk salaris van meer dan €2400 per maand.

Als directeur financiën kun je rekenen op een ruime vergoeding van €4000 tot €6500 per maand. Dit beroep is verantwoordelijk voor het leiden van de financiële afdeling binnen een bedrijf.

De effectenhandelaar houdt zich dagelijks bezig met de aan- en verkoop van aandelen, opties en futures. Hij of zij is hbo- of wo geschoold en ontvangt een salaris van meer dan €2700 per maand.

Tussen financieel analist en kredietbeoordelaar

Voor onderzoek naar de financiële situatie binnen het bedrijf vertrouwt men op de financieel analist. Deze volgt een opleiding op hbo- of wo-niveau en verdient tot meer dan €3000 per maand. De financieel directeur verdient minimaal 2 keer zoveel en is verantwoordelijk voor het financiële beleid binnen een organisatie.

Het hoofd administratie is een bekend beroep binnen de financiële sector. Deze is hbo- of wo geschoold en maakt redelijke kansen op de arbeidsmarkt. Ditzelfde geldt voor het hoofd boekhouding, die een salaris kan verwachten vanaf €3000 per maand.

De kredietanalist beoordeelt kredietaanvragen en heeft hiervoor een opleiding op minimaal hbo-niveau gevolgd.

Werkzaamheden van de medewerker debiteuren en schadetaxateur

Mensen met een krediet komen soms in de problemen. De medewerker debiteuren werkt aan een oplossing. Hij krijgt vaak te maken met aanmaningen, uitstel van betaling of faillissement. Met een mbo-opleiding heeft de medewerker debiteuren voldoende kennis opgedaan.

De pensioenadviseur stelt offertes en contracten op met betrekking tot pensioenen. Met een salaris van €2300 tot €4800 is dit een aantrekkelijk beroep. De pensioenjurist is gespecialiseerd in pensioenrecht en wo opgeleid.

Een bijzonder beroep is de rijksaccountant, deze controleert of de overheid het belastinggeld op een verantwoorde manier besteedt. Bij dit beroep kun je rekenen op een salaris van minimaal €4000 per maand.

Als schadetaxateur stel je schaderapporten ook voor particulieren of bedrijven. Vereisten voor dit beroep zijn een mbo-opleiding of hbo werk- en denkniveau.

De trader of verzekeringsagent

Iemand die handelt in aandelen, indexfondsen of valuta wordt een trader genoemd. Dit beroep binnen de financiële sector kan rekenen op een vergoeding van €3500 tot soms wel meer dan €7000 per maand.

Cliënten die hun vermogen willen beleggen rekenen op de vermogensbeheerder. Deze stelt een beleggingsportefeuille samen en heeft dan ook veel financiële kennis. Met een minimale hbo-opleiding ontvangt de vermogensbeheerder een salaris vanaf €2900 per maand.

Bij het afsluiten van een verzekering komt de verzekeringsagent kijken. Deze adviseert de cliënt en sluit een of meerdere verzekeringen af. Voor dit beroep is minimaal een hbo-opleiding nodig, hier staat een vergoeding vanaf €2200 per maand tegenover.

Overige beroepen in de financiële sector

Er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere of aantrekkelijke beroepen in de financiële sector. De acceptant beoordeelt het risico bij een hypotheek of verzekeringsaanvraag. Dit is een van de weinige beroepen met een lager startsalaris. Een ander interessant beroep is de credit controller, die kredietlimieten van een bedrijf controleert.

Kies ook eens uit het beroep kassier, medewerker grootboek, fiscalist of controller. De meeste beroepen in de financiële sector vereisen een hbo werk- en denkniveau, enkele beroepen zijn ook op mbo-niveau uit te voeren.

Wil je weten welke beroepen er nog meer zijn? Kijk dan bij onze lijst van alle beroepen!

Heb je vragen over Beroepen in de financiële sector?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen in de financiële sector', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren