Beroepen.nl » Beroepen in de automotive branche
Beroepen Blog

Beroepen in de automotive branche

beroepen automotive

In de sector automotive of de autobranche vind je de meest uitdagende beroepen. Van APK keurmeester tot verkoopadviseur personenauto’s, met verstand van zaken voel jij je thuis binnen de mobiliteit en voertuigen. Hiervoor volg je een passende opleiding, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.

Ontwikkeling en verkoop van auto’s

Het proces van fabricage tot dealer begint bij de automotive designer. Hierbij werk je aan het ontwerpen van nieuwe auto’s, zowel met betrekking tot de stroomlijning als de technische mogelijkheden. Hiervoor volg je de hbo-opleiding autotechniek of automotive. Ook de opleiding industrieel vormgever sluit hier goed op aan. Na het voltooien van de opleiding werk je bij een van de bekende automerken, of werkt samen met andere vakspecialisten. Het salaris bedraagt tussen de €2000 en €4000 bruto per maand.

De groothandelaar autosector koopt nieuwe occasions rechtstreeks van de fabriek. Deze worden vervolgens verspreid over verschillende verkooppunten. Voor dit beroep heb je vooral commercieel inzicht nodig, daarom volg je de hbo-opleiding small business en retail management. Een vooropleiding commercieel medewerker of filiaalmanager op mbo-niveau is aan te raden. Als groothandelaar verdien je tussen de €1800 en €2700 bruto per maand.

Als autoverkoper zorg je ervoor dat klanten hun droomauto vinden. Je kijkt hierbij goed naar de wensen en het budget van de klant. Je onderhoudt contact met de importeur of autohandelaar, zodat je altijd de nieuwste modellen kunt inkopen. De autoverkoper runt zijn eigen showroom of is in dienst bij een dealer. Het salaris bedraagt tussen de €1800 en €3000 bruto per maand.

Service en onderhoud

Een auto heeft een regelmatige onderhoudsbeurt nodig, maar ook de APK, reparatie of modernisering valt hieronder. De autoruithersteller herstelt of vervangt autoruiten bij schade. Hierbij werk je bij een autoruitherstelbedrijf. Vaak wordt je hier intern opgeleid, of je volgt de mbo-opleiding allround schadehersteller. Als autoruithersteller verdien je tussen de €1500 en €2500 bruto per maand.

Met de mbo-opleiding allround schadeherstel kun je ook aan de slag gaan als autoschadehersteller. Bij veel auto’s ontstaat schade als gevolg van een ongeval, jij bent de aangewezen persoon om deze schade te herstellen. Het gaat hier om uitdeuken, het vervangen van onderdelen of andere werkzaamheden. Je hebt kennis van diverse technieken en bent werkzaam bij een schadeherstelbedrijf. Het salaris bedraagt tussen de €1500 en €2700 bruto per maand.

Ook het beroep automonteur mag niet ontbreken in dit rijtje. Hierbij ben je werkzaam bij een garagebedrijf. Je vervangt onderdelen en voert reparaties uit. Afhankelijk van je technische vaardigheden voer je ook de APK uit. Voor dit beroep volg je de mbo-opleiding automonteur, waarbij je ook kunt kiezen voor de beroepsbegeleidende leerweg. Het salaris bedraagt tussen de €1600 en €2700 per maand.

Als autospuiter houd jij je bezig met het aanbrengen van een laklaag op de auto. Het kan hier om een complete ‘metamorfose’ gaan, maar ook om schadeherstel. Hiervoor volg je de mbo-opleiding autospuiter. Het salaris ligt tussen de €1700 en €2700 bruto per maand.

Een tweede leven voor auto’s en onderdelen

Gun jij auto’s en auto onderdelen een tweede ronde, dan is een beroep binnen de autodemontage zeker iets voor jou. Bij de autosloperij haalt de autosloper alle onderdelen eruit die nog verkocht kunnen worden. Daarna wordt de auto verder gestript, de metalen worden verkocht. Voor het beroep autosloper heb je geen speciale opleiding nodig. Een veiligheidscursus is wel aan te raden, deze kun je vaak via de autosloperij waar je bij werkt verkrijgen, omdat je vaak te maken krijgt met vrijkomende vloeistoffen. Wil je echt verstand hebben van auto onderdelen, dan volg je de mbo-opleiding automonteur.

Overige beroepen in de automotive sector

Hierboven staan de meest populaire beroepen in de automotive branche. Naast deze beroepen kun je ook kiezen voor het beroep APK keurmeester, autotechnicus, carrosseriebouwer of inbouwspecialist auto elektronica. Andere beroepen die direct met voertuigen te maken hebben zijn de autopoetser, medewerker autowasstraat en auto taxateur. Leer je anderen graag alles over verkeersveiligheid en weg gebruik, dan past het beroep docent verkeerstheorie of rijinstructeur hier goed bij.

Heb je vragen over Beroepen in de automotive branche?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen in de automotive branche', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren