Arts

arts beroep

Een arts is een aanspreekpunt voor mensen met lichamelijke of psychische klachten. Hij of zij houdt zich bezig met het herstellen, bevorderen of handhaven van iemands gezondheid.

Wat doet een arts?

De werkzaamheden van een arts hangen weer samen met zijn of haar specialisatie. De volgende werkzaamheden behoren vaak tot het takenpakket van een arts:

  • Het aanbieden van een spreekuur aan patiënten
  • Het uitvoeren van lichamelijke controles
  • Het vaststellen van diagnoses
  • Het opstellen van gerichte behandelplannen
  • Het uitschrijven van recepten voor medicijnen
  • Het uitvoeren van ingrepen
  • Overleggen met collega-artsen en co-assistenten
  • Het doorverwijzen van patiënten naar een (andere) specialist of een chirurg
  • Het afleggen van huisbezoeken aan patiënten
  • Het bijhouden van ontwikkelingen en vakkennis

Hoe ziet een werkdag van een arts eruit?

Doorgaans begint de dag van een arts met een spreekuur. Een arts heeft een aantal patiënten per uur. Zo spreekt een huisarts met ongeveer zes patiënten per uur. Dit komt dus neer op tien minuten per persoon. Vaak loopt een spreekuur uit, omdat een arts voor sommige patiënten meer tijd nodig heeft.

Na het spreekuur handelt een arts vaak andere zaken af die gedurende de dag binnenkomen, zoals het doorgeven van uitslagen of visites rijden. Het kan zijn dat hij of zij in de middag ook nog een spreekuur houdt. Daarnaast handelt de arts telefoontjes af en voert administratieve taken uit, zoals het beantwoorden van e-mails.

Past het beroep arts bij mij?

Voor het beroep van arts is het belangrijk dat je over verschillende competenties beschikt. Zo moet je medisch kunnen handelen en professioneel zijn. Daarnaast is het een vereiste dat je communicatief goed onderlegd bent, goed kan samenwerken, integer en daadkrachtig bent. Verder is algemene kennis en wetenschap binnen dit beroep van belang.

Waar is een arts werkzaam?

Er zijn diverse soorten artsen, zoals een huisarts, sportarts of medisch specialist. Een arts werkt meestal in een ziekenhuis, privékliniek, verzorgingstehuis, huisartsenpraktijk, revalidatiecentrum of gezondheidscentrum. Het hangt van de specialisatie af op welke afdeling een arts werkt en met wie hij of zij samenwerkt. Meestal werkt een arts samen met verpleegkundigen, apothekers, apothekersassistenten, doktersassistenten, medisch secretaressen en receptionisten.

Welke opleiding heeft een arts gevolgd?

Wil je arts worden? Dan dien je de universitaire opleiding geneeskunde te volgen. Deze opleiding kent een strenge selectieprocedure via een decentrale selectie. Dit betekent dat een universiteit zelf geschikte potentiele kandidaten selecteert. Je wordt tot de selectieprocedure toegelaten als je een vwo-diploma hebt met een profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek.

Als je een HBO-of WO-diploma hebt, word je ook toegelaten tot de selectie. Wel is het dan een vereiste dat je de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde hebt afgerond op VWO-niveau.

Basisopleiding geneeskunde

De basisopleiding geneeskunde duurt ongeveer zes jaar. Nadat je de universitaire studie hebt afgerond, ben je basisarts. Je kunt dan een gespecialiseerde universitaire vervolgopleiding volgen tot bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuisspecialist of bedrijfsarts. Je start dan als arts in opleiding (aio) bij een universitair ziekenhuis. De totale opleidingsduur als arts duurt zo’n negen tot twaalf jaar. De precieze duur is weer afhankelijk van de specialisatie die je kiest.

Specialisaties

Na de opleiding tot basisarts zijn er diverse specialisaties. Deze worden onderverdeeld in een van de volgende categorieën:

  • Huisarts of verpleeghuisarts
  • Sportarts
  • Medisch specialist in een ziekenhuis, zoals anesthesioloog, cardioloog, chirurg, dermatoloog, internist, gynaecoloog, kno-arts, geriater, longarts, neuroloog, oncoloog, psychiater, radioloog, reumatoloog of uroloog
  • Wetenschappelijk onderzoeker
  • Sociaal geneeskundige, zoals bedrijfsarts of verzekeringsarts

De medische kennis en de mogelijkheden ontwikkelen zich continu. Dit betekent dat je als arts nooit bent uitgeleerd. De meeste artsen besteden een paar uur per week aan het bijhouden van vakkennis en nascholing.

Wat verdient een arts?

Meestal heeft een arts erg goede arbeidsvoorwaarden. Als basisarts of arts in opleiding verdien je tussen de 3000 en 3500 euro bruto per maand. Dit is weer afhankelijk van je leeftijd en de salarisschaal. Als volwaardig arts in loondienst verdien je tussen de 6500 en 11.000 euro per maand. Vaak komt hier ook nog een eindejaarsuitkering bij. Het salaris is afhankelijk van je opleidingen, je leeftijd en je andere taken. Wanneer je als arts in een maatschap werkt verdien je vaak het meest.

De arbeidsmarktperspectieven voor artsen zijn zeer goed. Er is namelijk veel vraag naar goed opgeleide artsen. Het vinden van een baan als arts is dan ook geen enkel probleem. Bovendien zijn er ook tal van doorgroeimogelijkheden. Als opgeleid arts kan je je nog verder specialiseren in je vakgebied of promoveren.

Nederland telt zo’n zestigduizend geregistreerde artsen die werkzaam zijn binnen verschillende vakgebieden. Er zijn ongeveer evenveel vrouwen als mannen werkzaam als arts. Ook al is het aantal artsen de afgelopen jaren gegroeid, toch zijn er een aantal vakgebieden waar te weinig gespecialiseerde artsen voor zijn. Daarnaast gaan er de komende jaren veel artsen met pensioen. Het is dan ook belangrijk dat er meer mensen tot medisch specialist worden opgeleid.

Andere functietitels voor het beroep van arts

Als je zoekt naar informatie over het beroep van arts, kom je ook vaak de naam dokter tegen. Toch is dit geen juiste benaming. De benaming arts is namelijk een beschermde titel die niet zomaar door iedereen mag worden gebruikt. Een arts heeft een lange universitaire studie gevolgd en een artsenexamen afgerond. Verder staat een arts ingeschreven in het BIG-register.

Wil je graag werken als arts? Of wil je graag meer weten over het beroep van arts? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina’s:

Gerelateerde beroepen

Wil je graag in de medische wereld werken? Maar past het beroep van arts niet bij jou? Dan zijn de onderstaande beroepen misschien wel iets voor jou:

Wil je in de toekomst graag arts worden en wil je nog wat meer over dit beroep weten? Heb je vragen? Plaats ze hieronder!

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 3 reacties op: “Arts”

  1. Is het verplicht om de vakken scheikunde en natuurkunde te volgen? En kan je met mbo beginnen met je opleiding en als je die opleiding afgerond hebt overstappen naar hbo opleiding?

    Beantwoorden

Plaats een reactie