Beroepen.nl » Agenten worden slotenmakers?
Beroepen Blog

Agenten worden slotenmakers?

slot-deur

Politieagenten kunnen tegenwoordig een cursus ‘inbreken voor agenten’ volgen, waardoor de politie miljoenen euro’s per jaar kan besparen. Dankzij een Limburgse hoofdagent zijn hierdoor de slotenmakers en stormram bijna niet meer nodig wanneer zij een pand binnen moeten vallen.

Nieuwe methode

In Limburg wordt deze methode inmiddels al toegepast, en met succes. Het bespaart de politie tot nu toe al ruim 100.000 euro per jaar. Doordat het in Limburg zo’n succes is, zijn er nu ook andere eenheden die aangeven dat zij interesse hebben. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de besparing op kan lopen tot meer dan 2 miljoen per jaar. Wanneer de politie een pand binnen moet vallen hangt hier meestal een aardige rekening aan. Vaak wordt er hierbij de hulp ingeroepen van een slotenmaker, en die rekent al gauw 200 tot 250 euro om langs te komen. Indien er een stormram wordt gebruikt zijn de kosten zelfs nog hoger; de rekening kan dan oplopen tot wel duizenden euro’s.

Professionele kit samengesteld

De hoofdagent uit Limburg vond dat dit ook op een andere manier moest kunnen. Hij was al bekend met professioneel gereedschap om sloten te forceren, door eerdere werkervaring. Door de verschillende methodes te bestuderen leerde hij hoe je deuren kunt openen zonder te veel schade aan te richten. Deze technieken worden ook vaak door inbrekers gebruikt echter, beschikken zij niet over de materialen die een politieagent wel kan aanschaffen. Hierdoor heeft de agent een professionele kit samengesteld. In deze kit vind je onder andere een cilindertrekker, waarmee je het draaiende deel uit het slot kunt trekken, en een flipperkaart. Hiermee ben je in staat het slot open te wippen. Wanneer de cilinder van een slot vervangen moet worden kost dit je misschien tien euro, terwijl een geramde deur vervangen meer dan 1500 euro kost.

Besparen op tijd en geld

Naast dat het ze dus aanzienlijk wat geld bespaart, bespaart het ze ook veel tijd. Wanneer je moet wachten op een slotenmaker om de sloten schadevrij te openen kan dit tot wel anderhalf uur duren, terwijl de agenten zelf het slot binnen een paar minuten open kunnen hebben. Inmiddels heeft de agent in Limburg alle basisteams al opgeleid zodat zij nu zelf het slot kunnen forceren en openen en daarmee dus aardig wat kosten kunnen besparen. Daarnaast beschikt ook elk team over een eigen professionele kit. Ook is er contact met teams uit Oost-Brabant, Zwolle, Amsterdam en Urk. Ook Rotterdam is er mee bezig, echter trainen zij nog niet ieder basisteam. Er worden gesprekken gevoerd over hoe dit over het hele land ingevoerd kan worden. De agent uit Limburg schat dat het de politie jaarlijks minimaal twee miljoen euro kan besparen wanneer deze innovatie landelijk ingevoerd gaat worden.

In Twente schijnen ze sinds 2007 al zelf sloten te openen, zo maakte de politie daar bekend. De agenten worden daar getraind door verschillende specialisten, onder meer met behulp van handige instructievideo’s. Ook geeft de lokale woningbouwvereniging aan dat zij een aantal leegstaande woningen ter beschikking hebben gesteld zodat de agenten daar kunnen oefenen. Zit je zelf met een slot dat opengemaakt dient te worden, maar wil je hier niet de politie of een slotenmaker voor inhuren? Kijk dan eens op deze site voor handige informatie.

Heb je vragen over Agenten worden slotenmakers??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Agenten worden slotenmakers?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren